Dilluns, 08 de Març de 2021

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet destinarà 350.000 euros a nous ajuts econòmics 'per fomentar el consum'

04 de Juny de 2020, per Redacció
  • Una imatge de la sessió plenària

    Cedida

El ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va donar llum verd, el passat dimecres, a un nou paquet de mesures urgents de reactivació econòmica per reduir l’impacte negatiu en l’economia local i en l’ocupació provocat per la crisi sanitària de la Covid-19. Entre aquestes, hi ha uns nous ajuts adreçats a les persones físiques i famílies del municipi que tenen com a objectiu fomentar el consum de la ciutadania en aquells tipus de negocis locals que s’han vist obligats a cessar l’activitat per l’estat d’alarma. Les bases reguladores d’aquestes subvencions per al foment del teixit empresarial del municipi es van aprovar inicialment en la sessió plenària que, de manera excepcional i per garantir la distància de seguretat entre els regidors i el personal de secretaria, d’intervenció i dels mitjans de comunicació locals, es va celebrar a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant en lloc de a l’Ajuntament de Vandellòs. Els grups municipals del PSC,JxCat, FIC, ERC, Cs i PP en van votar a favor; i la CUP es va abstenir.

A aquests ajuts l’Ajuntament té previst destinar-hi 350.000 euros. El consistori subvencionarà directament i a fons perdut la compra de béns i serveis als veïns i veïnes a través d’uns vals que podran bescanviar, mitjançant una targeta moneder, a les empreses locals que es vulguin adherir a aquesta iniciativa. L’import dels ajuts serà una quantia variable en funció del nombre de membres de la unitat familiar i de la capacitat econòmica de la llar de convivència. Per determinar la capacitat econòmica de les llars, s’utilitzarà com a criteri de càlcul l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual (actualment és de 569,12 euros) multiplicat per un índex que diferencia la composició de les famílies, pel que fa al nombre de membres.

Així doncs, es donaran dos tipus de targetes: D'una banda, la Targeta Consum 100% serà per a aquelles llars municipals que es trobin en una situació de vulnerabilitat. Aquesta estarà carregada amb vals que tindran un import de 100 euros, per a les llars amb una persona sola sense fills; de 180 euros, per a les llars amb pare o mare amb fills; de 250 euros, per a les llars amb parella sense fills; i de 320 euros, per a les llars amb parella i fills o altres tipus de llars. La Targeta Consum 100% plus, per l'altra, serà per a les llars municipals que superin els valors de renda fixats, que rebran la meitat dels imports anteriors. Amb aquesta targeta, obtindran un 50% de descompte en la compra de béns i serveis en les empreses locals autoritzades. L’altre 50% anirà a càrrec de la subvenció.

Tots els moviments de les targetes quedaran enregistrats mitjançant una aplicació informàtica que validarà tot el procés de compra i emetrà els corresponents certificats justificatius de despesa. A aquesta campanya podrà adherir-se tot el teixit empresarial del municipi, excepte els establiments que no s’han vist obligats a tancar per l’estat d’alarma, com ara, els d’alimentació, els supermercats o les benzineres; i aquells establiments de venda de tabac, alcohol, jocs i apostes.

Segons preveu el consistori, aquesta mesura tindrà un impacte econòmic de 600.000 euros en el municipi i la ciutadania podrà començar a demanar els ajuts cap al setembre.

Per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, el ple de l’Ajuntament també va aprovar inicialment en la darrera sessió plenària la modificació parcial de l’ordenança fiscal que regula la taxa de l’ocupació de la via pública amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa, Aquesta modificació, que va ser aprovada per unanimitat, permetrà suspendre aquesta taxa durant l’exercici 2020 i alleugerir, per tant, la càrrega impositiva que recau sobre els establiments d’hostaleria i restauració, molt afectats per la crisi. Davant la crisi sanitària actual, el ple de l’Ajuntament va donar igualment el seu vistiplau, a uns nous ajuts econòmics per a l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat. Les bases d’urgència per a la concessió d’aquestes prestacions socials de caràcter econòmic van aprovar-se amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals.

La quantia d’aquests ajuts serà de 120 euros per a les unitats familiars unipersonals, als quals s’afegirà 70 euros per cada adult més; i 40 euros per cada menor més, fins arribar a un topall de 300 euros. Per tal de fomentar l’adquisició dels productes en petites botigues i comerç local, el percentat-ge de factures o tiquets de caixa d’aquests establiments que hauran de presentar els beneficiaris d’aquests ajuts haurà de ser de com a mínim dos terços de l’ajut, tal com precisa l’esmena de la CUP que s’ha incorporat a les bases.

En la sessió plenària del 3 de juny, a més, es va aprovar inicialment la modificació dels ajuts puntuals socials per a persones en situació d’urgència social i de prevenció d’exclusió social i per assistència als centres d’atenció a la gent gran de l’Ajuntament. Gràcies a aquesta modificació, aprovada per unanimitat, s’incrementarà l’import d’alguns dels ajuts previstos en les bases i hi haurà nous conceptes subvencionables. D’aquesta manera, com a despeses de subministraments en l’habitatge habitual susceptibles de ser subvencionades, s’han afegit els serveis de telefonia i internet; i hi haurà ajuts també per a l’adquisició d’aparells electrònics necessaris per al seguiment del curs escolar, i per a l’adquisició de roba per a infants de fins a 12 anys. Pel que fa a la quantia màxima dels ajuts, la novetat és que s’ampliarà a tres mesos (abans era un) l’ajut per lloguer o hipoteca, fins a un màxim de 3 mesos l’any (1.500 euros). La quantia màxima per comprar roba infantil serà de 210 euros; de 300 euros, per adquirir aparells electrònics per seguir el curs escolar.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics