Les administracions de loteria preveuen que la rifa de Nadal, que se sortejarà divendres, acabarà aquest any amb una davallada de les vendes, que atribueixen sobretot a la tensió política viscuda en els últims mesos. Algunes administracions constaten que la caiguda podria arribar al 30%, o fins i tot al 50%.
Alguns dels venedors identifiquen el boicot en contra d'una rifa que s'identifica amb l'estat espanyol com la causa d'aquest descens i molts han notat una davallada de les participacions en empreses i entitats. L'actualitat política també s'ha fet notar en les terminacions més buscades i els números que contenen el 155 han tingut una gran demanda.
Davallada a Tarragona, on mai ha tocat la grossa
A la demarcació de Tarragona, una de les poques regions de l'Estat on mai ha tocat la grossa de Nadal, les vendes pel sorteig han caigut notablement. Si alguns tarragonins ja tenen poca motivació pel fet de ser dels territoris més desafortunats en aquest sorteig, enguany s'hi ha afegit la relació Catalunya-Espanya que ha fet desplomar una facturació quan, per altra banda, l'any passat va assolir xifres històriques. En una de les administracions més cèntriques de Tarragona, a la Baixada de Misericòrdia, calculen que les vendes han caigut un 30%. L'administradora Maria Dolors Font atribueix el descens sobretot als grups i penyes que s'han esborrat, com ara la Mulassa, els Diables o els Xiquets de Tarragona.
A Reus, a la concorreguda administració de loteria de la Pastoreta, també moltes associacions enguany han deixat de fer talonaris, mentre d'altres han retornat força loteria. Les participacions els representen un 30% de les vendes. Però Òscar Bausà, l'administrador, no creu que les entitats que han volgut fer "boicot" s'hagin abocat en massa a la Grossa de Cap d'Any. "Pel tema dels talonaris no és tan factible, resulta més complicat de distribuir", apunta. A la seva administració les vendes també han descendit, si bé creu que la baixada acabarà sent del 15%. També a Tarragona els números acabats en 155 són els que han arrasat. "Ara ens truquen de tot arreu per un número que ens comença en 155", diu Bausà.
Amb tot, el problema ancestral a Tarragona, que influeix en els menys convençuts de comprar loteria, és que cada any passa de llarg. És per això que alguns prefereixen adquirir-ne en d'altres llocs. "Però si no es ven loteria a Tarragona, no ens tocarà mai", es lamenta Font.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics