Divendres, 29 de Març de 2024

Màsters en cervesa

La Universitat Rovira i Virgili implanta el primer màster oficial de l'Estat espanyol per a l'elaboració de cervesa artesanal

12 de Juliol de 2015, per Agnès Llorens/ Infocamp
  • La URV ha implantat el primer màster oficial de l'Estat espanyol especialitzat en l'elaboració de begudes fermentades

    URV

Tradicionalment, la prenem rossa, però també pot ser negra, tractada amb fruites o especiada. La cervesa és una de les begudes estrella dels nostres moments d'oci i un mercat en expansió. Fruit de l'interès dels productors, la URV ha implantat amb èxit el primer màster oficial de l'Estat espanyol de begudes fermentades.

El seu origen és gairebé ancestral. Els egipcis ja en consumien i avui dia se'n fabrica a gran escala. Segons dades del portal www.cerveceros.org, l'Estat espanyol és el quart productor de cervesa de la UE, amb més de 32.000 hectolitres anuals. La cervesa és una vella coneguda de la nostra gastronomia que, en els darrers anys, està immersa en un canvi marcat per la irrupció de la cerveseria artesana, que cada cop suma més adeptes, tal com evidencien les més de seixanta microcerveseries actives a Catalunya, nou de les quals operen a les comarques de Tarragona.

“La cultura de la craft beer o cervesa artesana s'està imposant amb força”, apunta Gemma Beltran, coordinadora del màster en begudes fermentades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el primer títol universitari oficial que se centra en l'elaboració artesana d'aquest producte. El curs té una durada d'un any, ha començat a impartir-se durant aquest curs i l'any vinent ja té gairebé totes les places ocupades.

“La demanda de cervesa artesanal està creixent i el màster ha ajudat a posar en solfa l'activitat que ja duen a terme molts productors”, destaca Beltran, que hi afegeix que el ventall d'empreses destinades a aquest sector “fan créixer un mercat que cada cop té més adeptes”.

La posada en marxa del màster evidencia el bon moment que viu el sector, que segons la pàgina web del Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN) –que té 23 productors associats– va facturar 2.637 milions.

La cultura de la cervesa, a l'alça

Al marge de les xifres, els especialistes i productors evidencien el canvi de mentalitat del consumidor. “Cada cop es té més en compte la cervesa per fer maridatges o regals especials, com ja fa temps que es fa amb el vi”, destaca Beltran.

De la mateixa opinió és Ramon Ollé, propietari de cerveses Rosita, una de les empreses veteranes en l'elaboració de cervesa a Tarragona i que funciona des del 2007. Ollé destaca que el consum evoluciona. “Cada cop tenen més pes els consumidors que volen productes personalitzats”, sentencia Ollé, que destaca que, avui, el mercat de productors artesanal encara és petit, però les vendes creixen any rere any.

“Fins ara, a Catalunya sempre havíem considerat la cervesa un producte de segona, però la tendència està canviant”, augura Ollé, que destaca que “els restaurants de gamma mitjana-alta i els establiments especialitzats són els nostres millors prescriptors i cada cop més persones demanen cerveses artesanes”.

El mercat segueix expandint-se. L'any vinent, la URV farà una segona edició del màster amb una trentena d'alumnes i cada cop són més els locals que organitzen activitats de tast i maridatge amb la cervesa com a protagonista. El futur del sector mira amunt i l'horitzó és més refrescant que mai.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics