Dilluns, 15 de Juliol de 2024

L’estudiant de la URV Alba Terés Ros, premiada a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

El reconeixement es deu al seu treball de fi de grau, “L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat”

01 d'Agost de 2023, per Reusdigital.cat
  • Imatge del projecte "L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat"

    Alba Terés

Alba Terés Ros, estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, ha estat premiada en la categoria de projectes de fi de carrera en la XVI Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme Me-dio Pla-zo pel seu treball de fi de grau, “L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat”, que insta a donar resposta a les grans crisis d’emergència climàtica, de biodiversitat i d’esgotament d’un territori finit.

La Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme es proposa, en aquesta edició, reflexionar com les accions del present construeixen l’hàbitat futur i anticipar com serà el futur proper a partir de les mostres més destacables de l’arquitectura recent a l’Estat.

En aquest sentit, Alba Terés planteja que les dinàmiques d’urbanització han consolidat la fragmentació entre els ecosistemes naturals, agrícoles i urbans, “que no s’adapten als requeriments actuals i globals”. Per això el seu treball recupera aquests ecosistemes de la Plana de Lleida, de 200.000 hectàrees, l’Horta, de 15.000 hectàrees, i la ciutat de Lleida, alhora que es conserva el model de ciutat compacta.

Per fer-ho, identifica l’aigua com un element “identitari i estructurador” d’aquest territori, per la seva persistència i capacitat per reconfigurar els ecosistemes malmesos. El projecte planteja diverses estratègies que connecten espais agrícoles, naturals i urbans i integren hàbitats amb el patrimoni natural i cultural a través del barri de la Mariola de Lleida.

Més concretament, la reducció del 50% de la mobilitat rodada; la regeneració del 70% del sòl urbanitzat i la incorporació de 280 construccions vegetals (amb l’augment del 15% de la cobertura vegetal); construir un sistema de comunicació vertical amb ascensor i passeres en façanes de ponent rehabitant 197 habitatges desocupats, i la incorporació d’horts en espais públic del barri i la recuperació de vuit hectàrees de productivitat a l’Horta.

Aquest plantejament ha fet mereixedora Alba Terés d’un dels premis de la categoria de projectes finals de carrera de la XVI Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo, que li lliuraran el 21 de setembre a Sevilla.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges