La Xarxa de cooperació al desenvolupament, que ha impulsat la URV Solidària i l'Agència catalana de cooperació al desenvolupament, ha fet públic el Manual dels ODS. Guia d'ONGD i entitats de medi ambient del sud de Catalunya, disponible al catàleg de Publicacions URV. Es tracta d'una publicació que exposa de manera didàctica els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, fa una radiografia del seu compliment internacional i de les fites a nivell català, i conté una base de dades de les entitats de cooperació i mediambientals de la demarcació de Tarragona expertes en els diferents àmbits de l'Agenda 2030.
El manual és, alhora, una eina per a la divulgació dels ODS i per a la trobada entre entitats i governs. Pretén també ser un document estratègic per planificar el model de societat desitjat per al 2030 conjuntament entre entitats i administració. Més concretament, l'objectiu de la publicació del manual és triple.
En primer lloc, pretén facilitar a les entitats, les administracions locals i la ciutadania la comprensió sobre què són els ODS, amb un anàlisi dels objectius tant de les Nacions Unides com de la Generalitat, i una radiografia del moment actual, incloent l'impacte de la COVID-19, que han fet una vintena d'experts (professorat universitari i professionals de diferents àmbits). En segon lloc, els governs locals i ens públics i privats poden trobar-hi una base de dades sobre les entitats de cooperació de la demarcació de Tarragona amb el seu àmbit d'expertesa per contactar-les quan sigui necessari per a les seves activitats.
Per últim, el manual inclou un directori de les entitats amb les dades de contacte adreçat a la ciutadania. En l'elaboració hi han intervingut gairebé un centenar de persones d'unes 70 entitats, tres ajuntaments (Tarragona, Reus i Cambrils), professionals de diferents àmbits i autors experts, coordinats per Josep Alcoceba, responsable de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya. És el resultat final de l'encàrrec de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a l'Oficina de Compromís Social de la Universitat Rovira i Virgili, que s'ha vehiculat a través de la xarxa.
Conclusions de l'anàlisi sobre les entitats del territori
De l'anàlisi del treball que duen a terme les entitats del territori en relació als ODS se'n desprenen diverses conclusions. D'una banda, l'ODS més treballat pel conjunt d'entitats és el de la igualtat de gènere, seguit dels objectius de reducció de les desigualtats, educació de qualitat, i salut i benestar. De l'altra banda, s'observa que dels cinc ODS relacionats amb el medi ambient, les entitats del territori han posat més èmfasi en la mitigació dels efectes del canvi climàtic.
L'estudi inclòs en el manual també conclou que si bé les entitats tenen un bon coneixement sobre l'Agenda 2030, que proposa la consecució dels 17 ODS, però, en canvi, no han rebut cap formació per part dels organismes governamentals. El Manual dels ODS. Guia d'ONGD i entitats de medi ambient del sud de Catalunya es pot consultar en accés obert al catàleg de Publicacions URV.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics