Dijous, 28 de Març de 2024

Un estudi certifica que l'oli d'oliva verge enriquit amb els propis antioxidants prevé l'acumulació de colesterol

22 de Setembre de 2020, per ACN
  • L'oli d'oliva verge enriquit amb els propis antioxidants prevé l'acumulació de colesterol

    Reusdigital.cat

Un estudi publicat a la revista 'Biomedicines' demostra que l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics (substàncies naturals que es troben a les plantes, les fruites, les verdures, el cafè o la xocolata, entre altres aliments, i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries) ajuda a prevenir l'acumulació de colesterol. Això es produeix per l'increment de la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d’alta densitat) de transportar el colesterol dipositat a la paret arterial per a la seva eliminació de l’organisme, a través del fetge i l'intestí.

Això, segons els autors de la investigació, permet catalogar aquest oli enriquit com un aliment funcional cardiosaludable. El treball ha estat coordinat per investigadors del CIBER de les àrees de diabetis i malalties metabòliques associades (CIBERDEM) i de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), l’Institut d’Investigació i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i amb la participació d’un equip de la URV, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la UdLl i l’Institut de Ciències de la Vinya i del Vi-ICVV.

Realitzada en un model experimental de ratolí, la investigació ha permès avaluar que tant l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics com els seus propis compostos fenòlics per sí mateixos, eren capaços no només de millorar la capacitat de les HDL per extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgiques, si no també eliminar-lo de l’organisme.

Aquest mecanisme és un reflex d’una de les funcions cardioprotectores de les partícules HDL. “Els resultats del nostre estudi indiquen que l’oli d’oliva no enriquit, utilitzat com a control i com a base de preparació de l’oli enriquit, també va ser capaç de promoure aquesta funció cardioprotectora de les HDL. Tot i així, els resultats derivats de l’oli d’oliva funcional enriquit amb els seus propis compostos fenòlics, millorava notablement aquesta capacitat protectora", explica Joan Carles Escolà, investigador del CIBERDEM a l’Hospital Sant Pau de Barcelona i un dels principals responsables de l’estudi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics