Dimarts, 23 d'Abril de 2024

El Priorat, pendent de la decisió de l'Estat per aspirar a patrimoni mundial

La decisió del Consejo de Patrimonio Histórico es coneixerà el divendres al migdia

08 de Març de 2017, per Enrique Canovaca/ Marc Busquets
  • Paisatge muntanyós del Priorat, amb vinyes

    DOQ Priorat

Tres candidatures per un màxim de dues places. La candidatura del Priorat a patrimoni mundial de la UNESCO té aquest dijous i divendres dues jornades claus per saber si continua aspirant al reconeixement. El Consejo de Patrimonio Histórico haurà de decidir si es fa seu aquest projecte, que neix de la societat civil de la comarca i que competirà amb altres dues propostes: el Risco Caído, a Gran Canaria, i el Sitio del Retiro i del Prado. La reunió de l'organisme estatal es fa a les Canàries, un fet que revelaria el favoritisme de la candidatura de la mateixa comunitat. Amb tot, l'Estat pot decidir presentar-ne cap, una o dues.

Representants del departament de Cultura de la Generalitat defensaran els valors de la candidatura i des del territori es mostren optimistes amb l'elecció. "Estem expectants", ha assegurat la presidenta de Prioritat, Pilar Just, una de les entitats que ha impulsat el projecte. "Si no sortim escollits, continuarem treballant igual per presentar-nos l'any que ve", ha indicat Just, qui ha destacat "l'excepcionalitat que la candidatura va néixer de la societat civil i ara s'ha fet seva l'administració pública".

En cas que el Consejo de Patrimonio Histórico validi la proposta, aquesta es debatria a la UNESCO l'any que ve. "La presentació feta fa dues setmanes a Madrid va ser positiva amb matisos. No som un gran monument, sinó un mosaic de petits monuments, que representen un territori", en paraules de Just, qui destaca els valors de l'agricultura de muntanya i mediterrània.

Aquests darrers mesos, els impulsors de la candidatura del paisatge cultural -l'associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona- han treballat intensament en l'elaboració del dossier definitiu de la candidatura -que recull els valors que la fonamenten-, i en el Pla de Gestió, que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural i preservar-ne els seus valors.

El projecte de la candidatura 'Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani' es basa el patrimoni que es conserva a la comarca -pobles, camins, espai agrari i pedra seca-; en un paisatge d'herència agrícola plenament vigent avui en dia amb els cultius de vinya i oli; així com el valor d'un paisatge cultural que acull un patrimoni immaterial format per tradicions, costums i espiritualitat.

Les altres candidatures

Risco Caído és un singular espai sagrat que es va redescobrir el 1996 i que té un gran simbolisme cultural, ja que és una evidència dels antics pobladors de les Canàries. El govern insular hi ha estat actuant des del 2012 amb l'objectiu de donar-lo a conèixer i promoure el seu valor. S'han fet tasques de restauració del complex i a partir del seu estudi s'ha pogut determinar, entre d'altres qüestions, que els avantpassats insulars tenien un gran domini de l'astronomia.

Tot plegat ha conduït a l'obertura d'un centre d'interpretació en què s'han celebrat jornades professionals amb la presència de destacats arqueòlegs, fruit d'una gran entesa política al Cabildo. La candidatura va prosperar a partir d'una moció del Grup Popular que va comptar amb una gran adhesió dels moviments socials i econòmics del territori. Fins i tot el Senat, el passat mes d'octubre, va emetre un manifest per donar suport a Risco Caído com a patrimoni mundial de la Unesco.

L'altre espai cultural de l'Estat espanyol que es postula com a candidat en aquesta cursa és el Sitio del Retiro y del Prado, a Madrid. El projecte es va posar en marxa tres anys enrere, a proposta de l'Ajuntament i amb el vistiplau del govern autonòmic, per posar en valor el complex, "un mosaic d'elements paisatgístics i arquitectònics excepcionals", segons exposa l'ens Madrid Paisaje Cultural.

Quan es va fer pública la candidatura, la llavors alcaldessa Ana Botella va exposar que una hipotètica resolució favorable de la Unesco suposaria "la correcció d'un deute històric, ja que és una de les poques capitals europees que encara no té cap bé inclòs a la llista del patrimoni mundial". El recinte conté tres excepcionals jardins històrics: el parc del Retiro, el jardí botànic i el passeig del Prado. A més, té diversos edificis declarats com a Bé d'Interès Cultural (BIC) entre els quals hi ha els museus Reina Sofia i Thyssen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics