El paisatge del Priorat no ha estat seleccionat com a candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco el 2018. El Consell de Patrimoni Històric ha aprovat aquest divendres la presentació de "Paisatge Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària" com a candidata per Espanya a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco per a l'any vinent. L'associació Prioritat, que agrupa el teixit socioeconòmic i cultural de la comarca, ha treballat per impulsar la candidatura que reconeix el seu paisatge agrícola des del 2007. El Sitio del Retiro y del Prado, a Madrid, també optava a ser seleccionat.
Durant la reunió, els representants de la Generalitat han exposat els valors de la candidatura 'Priorat-Montsant-Siurana' exposant-los com "uns valors mil·lenaris, que presenten una continuïtat llegible i comprensible, i que, alhora, són un compendi del mosaic de policultiu de les terres accidentades de l'interior". Els defensors de la candidatura també han argumentat l'oportunitat i significació d'una proposta que fa valdre un model agrari que, propi de la península, pot esdevenir referent de sostenibilitat i viabilitat de tota l'àrea de la Mediterrània.
Reformulació fins al setembre
Després de no haver estat seleccionada, la candidatura serà reformulada per tornar-la a presentar al setembre. Segons ha explicat a l'ACN el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ara es treballarà durant aquests set mesos per "reforçar aspectes de la candidatura que han de quedar més clars en un aspecte tècnic" en un projecte "de complexitat" i amb molts "punts transversals". Segons Garcia, no hi ha tristesa per no haver estat seleccionats ara perquè eren conscients que la candidatura canària de Risco Caído "ho tindria més senzill". Amb tot, és molt optimista i ha apuntat que "és molt probable" que el paisatge del Priorat acabi sent seleccionat per l'Estat espanyol, per davant de l'altre paisatge de Madrid que tampoc ha estat seleccionat aquest divendres. Segons ha explicat Garcia, aquest és el darrer any que hi podrà haver dues candidatures de paisatge davant la Unesco.
"Ens quedem amb què el projecte ha estat molt ben valorat i que s'ha tingut en compte que el pla de gestió estigués fet de baix cap a dalt, amb tot el territori implicat", ha afirmat. El "problema o feblesa" ha vingut per "la mateixa riquesa de la candidatura", segons Garcia, que ha explicat que des del Consell del Patrimoni "volen que s'aclareixi més quina és l'excepcionalitat que conforma el paisatge tan singular de la comarca". "La riquesa del paisatge és difícil d'explicar", ha admès el president del Consell Comarcal, que recorda que aquest no és un projecte "nascut del no-res", sinó que el territori ja ha estat reconegut amb la Carta europea de turisme sostenible (CETS) i amb una estratègia de sostenibilitat i integració paisatgística en marxa.
El president del Consell Comarcal ha defensat que la candidatura a la Unesco és "un objectiu i una eina" i que seguiran treballant amb la mateixa estratègia. Ser reconeguts com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco dotaria la comarca prioratina de molta projecció però entenen que simplement impulsant la candidatura també han aconseguit donar a conèixer el territori i realçar-lo. La candidatura 'Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani' està promoguda per l'Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.
Risco Caído sí que ha passat el tall
Per la seva banda, Risco Caído és un singular espai sagrat que es va redescobrir el 1996 i que té un gran simbolisme cultural, ja que és una evidència dels antics pobladors de les Canàries. El govern insular hi ha estat actuant des del 2012 amb l'objectiu de donar-lo a conèixer i promoure el seu valor. S'han fet tasques de restauració del complex i a partir del seu estudi s'ha pogut determinar, entre d'altres qüestions, que els avantpassats insulars tenien un gran domini de l'astronomia.
Vila, convençut que el Priorat serà seleccionat com a candidat espanyol
El conseller de Cultura, Santi Vila, està convençut que el Priorat acabarà sent seleccionat com a candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco el 2018. En declaracions a l'ACN des de Gant, Vila ha volgut enviar un "missatge tranquil·litzador a totes les persones i institucions al Priorat i arreu de Catalunya" després que el Consell de Patrimoni Històric no hagi seleccionat aquest divendres la candidatura del Priorat, que es podrà reformular i tornar a presentar al setembre. "Res ens fa pensar que ens hàgim de preocupar", ha assegurat el conseller, que creu que la qüestió es resoldrà "sense més dificultat", un cop ateses "una sèrie de reconsideracions" tècniques i formals requerides per la comissió tècnica.
"Les consideracions són estrictament de tipus formal i tècnic i eren per reforçar i millorar la candidatura", ha argumentat Vila, que diu que la resolució "no és en cap cas una negativa a acceptar la candidatura, sinó que se'ls ha demanat que l'enriqueixin". "L'Estat complirà amb la petició que també se li ha fet des de Catalunya", ha dit.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics