Dimecres, 19 de Juny de 2024

Unió de Pagesos quantifica en 129.775 euros les pèrdues al Priorat per la retallada d'ajuts

El sindicat agrari ha organitzat una concentració a Falset on també ha denunciat la reducció de l'ajuda a la fruita seca o modernització dels camps

28 d'Octubre de 2016, per ACN
  • Pagesos treballen al Priorat

    ACN

Unió de Pagesos ha celebrat aquest divendres a Falset, al Priorat, una nova concentració contra les retallades als ajuts agroambientals de producció integrada, agricultura ecològica i apicultura, així com una reducció a les indemnitzacions compensatòries. Segons dades del sindicat agrari, les retallades poden suposar una pèrdua de 129.775 euros al Priorat. Els pagesos també denuncien la reducció de l'ajuda d'estat a la fruita seca i demana que no es retallin els ajuts a la modernització o a la incorporació de joves que afecten les explotacions agràries prioritàries.

Després de la concentració, Unió de Pagesos ha lliurat als responsables de l'Oficina Comarcal del Priorat del Departament d'Agricultura un document amb les demandes del sindicat per tal que l'administració rectifiqui la decisió de dur a terme aquestes retallades, així com les greus conseqüències que comportaran. Aquesta situació es produeix com a conseqüència de les decisions de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura i de la retallada del 20% en els imports d'ajuts agroambientals en producció integrada, agricultura ecològica i apicultura del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) efectuada també pel Departament.

Les retallades impliquen que les 37 explotacions beneficiàries de l'ajut del 2015 de producció integrada del Priorat deixaran de percebre 9.803 euros, la meitat dels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. Pel que fa a l'agricultura ecològica, la pèrdua és de 6.019 euros per a 14 explotacions. La reducció dels ajuts agroambientals en apicultura afecten una explotació amb pèrdues de 357 euros. Pel que fa a la retallada del 48% de l'ajut d'indemnització compensatòria (IC) del 2014, al Priorat suposa una pèrdua total de 76.015 euros per a 186 beneficiaris. Aquesta situació encara s'agreuja més per la sorprenent retallada de l'ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 37.580 euros per a 186 beneficiaris.

Els productors de fruita seca (avellana, ametlla i garrofa) també han patit una davallada molt important de les ajudes directes amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i amb la pèrdua de l'ajuda d'Estat. La reducció ha estat de 115 euros per hectàrea permanent en avellaner professional (-30%), de 82 euros per hectàrea en avellaner no professional (-23%), de 105 euros per hectàrea en ametller professional (-37%), i de 72 euros per hectàrea en ametller no professional.

En el cas dels productors d'avellana, en aquest nou període del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) han perdut la mesura agroambiental de Lluita contra l'erosió i també els compromisos específics en transformar la mesura Racional de l'Avellaner en Producció Integrada. En total, la davallada ha estat de 284 euros per hectàrea en avellaner de regadiu i de 260 euros per hectàrea en avellaner de secà; de 222 euros per hectàrea en avellaner ecològic de regadiu i de 228 euros per hectàrea en avellaner ecològic de secà. L'ametller en producció integrada també ha vist reduïda la seva prima en 43 euros per hectàrea en secà i en 58 euros per hectàrea en regadiu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges