Dissabte, 09 de Novembre de 2024

Un de cada quatre empleats va agafar-se la baixa el 2016

Les absències per malaltia comuna van créixer un 17% a la demarcació de Tarragona, per damunt de l’augment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social

24 de Juliol de 2017, per Azahara Palomares/ El Punt Avui
  • El sector de l'hostaleria és un més van créixer les baixes, segons l'observatori d'Asepeyo

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

Les baixes per malaltia comuna van augmentar l’any passat molt per damunt del ritme de creixement de l’afiliació a la Seguretat Social a la demarcació de Tarragona. Així ho conclou l’observatori sobre absentisme laboral elaborat per la mútua Asepeyo i que es va presentar aquesta setmana durant una jornada organitzada per la companyia a Tarragona. En concret, les baixes per contingències comunes van créixer un 17% a la demarcació el 2016, segons xifres del Ministeri de Treball i Seguretat Social, dos punts per damunt de la mitjana catalana, amb un increment del 15,5%. Aquest creixement és cinc cops superior al de l’afiliació, que va augmentar un 3,73% a Catalunya en el mateix període.

Segons dades de l’Institut de la Seguretat Social (INSS) a Tarragona, el 2016 hi va haver una mitjana de 6.576 casos de baixes per malaltia comuna al mes, gairebé mil casos per damunt de la mitjana del 2015 (5.759). La directora de l’INSS a Tarragona, Mónica Herranz, va destacar que segons les dades provisionals d’aquest any, fins a l’abril aquesta mitjana de casos mensuals ja s’havia superat, amb 7.475 casos al mes. L’any passat, les baixes per malaltia comuna van tenir una durada mitjana de 32,45 dies, gairebé dos dies menys que l’exercici anterior.

Segons l’estudi fet per Asepeyo amb els treballadors protegits per la mútua a la demarcació, però, un 72% de les baixes per malalties comunes tenen una durada de menys de quinze dies, i el 42% dels empleats tornen a la feina abans de tres dies de l’inici de l’absència.

Pel que fa a les baixes de llarga durada i que continuaven vigents en acabar-se el 2016, l’INSS té quantificats un total de 7.720 processos encara oberts a finals de l’any passat, amb una incidència de 31,56 baixes de llarga durada per cada mil treballadors. Des que va començar d’any, aquesta xifra s’ha mantingut estable.

Més baixes els dilluns

L’observatori d’absentisme laboral d’Asepeyo detecta que les baixes afecten un de cada quatre treballadors, i que, d’aquests, un 27% són reincidents i van agafar més d’una baixa mèdica durant el 2016. Per gènere, afecten pràcticament igual homes i dones, i per edats, el 58% dels treballadors que van agafar una baixa per malaltia comuna el 2016 tenien entre 31 i 50 anys. Un 26,9% de les baixes s’agafen en dilluns, i un 19% en dimarts.

Per sectors, el que va concentrar més baixes en nombre total va ser el comercial, seguit de la indústria manufacturera i l’hostaleria, que va ser un dels sectors on més van créixer les baixes respecte del 2015, un 16,6%. Les activitats científiques i tècniques i les sanitàries i de serveis socials també van veure incrementades les absències de treballadors per malaltia per sobre d’un 10%.

Pel que fa a les causes de la baixa, segons l’anàlisi feta per Asepeyo entre els treballadors que té assegurats, gairebé la meitat de malalties són de tipus traumatològic i reumatològic. La patologia lumbar és la principal causa (13%), seguida de patologies psicològiques (10%).

Pel que fa als autònoms, segons l’INSS la incidència de les baixes per malaltia és molt menor, però la durada és molt més llarga de mitjana, de gairebé 84 dies.

Les absències preocupen les empreses

Asepeyo també ha presentat a Tarragona aquesta setmana els resultats d’una enquesta realitzada a un total de 460 empreses sobre la gestió de l’absentisme, i en què detecta que per un 40,91% de les participants l’absentisme és un problema “bastant important”, mentre que un 38,04% ho considera “molt important”. Tot i això, la mateixa enquesta detecta que moltes empreses no tenen definit l’absentisme ni una fórmula de gestió que vagi més enllà del control de les absències. En aquest sentit, la mútua va presentar a la jornada celebrada a Tarragona un nou sistema, batejat com a GAMA, que ofereix una gestió integral, incloent-hi la creació d’una comissió de salut i de tallers de promoció de la salut, per reduir les baixes.

Asepeyo també prepara un observatori sobre accidents de trànsit, que assegura que estan darrere d’una porció important dels accidents laborals.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics