Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Un estudi del Joan XXIII conclou que els pacients obesos o amb SM amb covid-19 presenten pitjor pronòstic

06 d'Abril de 2021, per Redacció
  • L'estudi s'ha traduït en un article publicat en una revista científica

    Cedida

El Servei de medicina interna de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha publicat un article a la revista 'Journal of Personalized Medicine'. Titulat 'Biomarcadors predictius de la gravetat de la covid-19 en pacients amb obesitat i síndrome metabòlica infectats per SARS-CoV-2', conclou que els pacients obesos o amb Síndrome Metabòlica (SM) amb covid-19 presenten pitjor pronòstic.

En pacients infectats per SARS-CoV-2, l’obesitat, la hipertensió i la diabetis són factors de risc que s’associen a mortalitat elevada, pel que cal una ràpida detecció i possiblement teràpies més personalitzades en aquests grups de pacients. Per tant, el grup de recerca va investigar l’impacte de l’obesitat i la síndrome metabòlica (SM) en el curs clínic dels pacients que ingressaven amb covid-19.

A més, també va estudiar si els biomarcadors pronòstics que s’havien descrit per a la població general eren útils per predir l’evolució de covid-19 en pacients amb obesitat o SM. Aquest estudi prospectiu de cohorts va incloure 303 pacients hospitalitzats a l’Hospital Joan XXIII per pneumònia per SARS-CoV-2. Els participants es van classificar, primer, segons la presència d’obesitat i, després, segons la presència de SM.

Es van recollir paràmetres clínics, radiològics i analítics. Els principals resultats van mostrar que els pacients amb obesitat presentaven símptomes moderats de pneumònia per SARS-CoV-2, infiltrats pulmonars bilaterals i necessitaven tractaments més agressius amb més freqüència. Per altra banda, els pacients amb SM presentaven pneumònia greu i insuficiència respiratòria amb més freqüència, una taxa de mortalitat més elevada i també nivells de creatinina i troponina més alts.

Les principals conclusions d’aquest estudi van ser que, efectivament el pacients obesos o SM amb covid-19 presentaven pitjor pronòstic. A més, la interleuquina 6 era un predictor potencial de la gravetat de la covid-19 en pacients amb obesitat, mentre que la troponina i la LDH es podien utilitzar com a biomarcadors predictius de la gravetat de la covid-19 en pacients amb SM. Aquesta investigació "demostra que s’han d’intensificar i personalitzar els tractament de la covid-19 en pacients amb obesitat o Síndrome Metabòlica", segons els seus autors.

Aquest treball ha estat parcialment finançat per una ajuda atorgada per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya (projecte 6_17) i per una donació de l’Ajuntament de Perafort obtinguda gràcies a una col·lecta efectuada entre els veïns del poble.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  06 d'Abril de 2021

Què diuen?

Amb resolució de diabetis fa temps i amb ingrés a la UCI fa mesos no es considera un factor de risc?