Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Una nova eina avalua el risc d’exposició a químics en ingerir peix i marisc

Es tracta d'una pàgina web que permet crear un menú setmanal amb informació per a dones embarassades i mares lactants, entre d'altres

13 de Febrer de 2017, per Redacció
  • 'Fishchoice' està orientada a minimitzar l’exposició a contaminants químics derivats del consum de peix i marisc

    Cedida

El grup Tecnatox de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat una eina interactiva orientada a minimitzar l’exposició a contaminants químics derivats del consum de peix i marisc. Aquesta aplicació forma part d’un projecte europeu en el qual han participat 18 institucions de 10 països, que ha finançat la Comissió Europea.

El grup de recerca de la URV ha dissenyat i desenvolupat una nova eina interactiva anomenada 'Fishchoice', orientada a minimitzar l’exposició a contaminants químics derivats del consum de peix i marisc, que manté -o fins i tot millora- la ingesta de diferents nutrients, com ara àcids grassos.

Aquest assistent informàtic està enfocat a optimitzar la dieta personal de qualsevol individu en funció dels riscos per la ingesta de contaminants emergents, d’una banda, i dels beneficis a través dels nutrients, de l’altra. S’han dissenyat dues versions, una per a usuaris bàsics i una per a professionals de la nutrició i la salut, totes dues de lliure accés a través del web www.fishchoice.eu.

El programa permet a l’usuari crear el seu menú setmanal, amb la possibilitat d’escollir entre 24 espècies de peix i marisc. Un dels avantatges respecte altres programes és que s’hi ha afegit informació específica per a dones embarassades i mares lactants, un dels grups de població més sensibles quant al possible impacte de la ingesta dietètica de contaminants químics.

El web s’ha traduït a 5 idiomes, entre els quals castellà i anglès, tot i que en breu se n’aniran incorporant de nous, com el català. 'Fishchoice' ha estat dissenyat i desenvolupat per Tecnatox, sota la direcció del professor Josep Lluís Domingo, Catedràtic de Toxicologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. En el projecte, també hi han participat investigadors del Departament de Química Analítica i Química Orgànica i del Departament d’Enginyeria Química de la URV.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics