Diumenge, 19 de Maig de 2024

El PP i la política de la crueltat

18 de Juliol de 2014, per Arga Sentís

El PP ha presentat una moció que pretén que es faci una ordenança per prohibir l’ús del burca i el nicab a la via pública. Quantes dones hi ha a Tarragona que utilitzin el vel integral? Quatre. I per avergonyir quatre veïnes o alliberar-les a la força, l’Ajuntament haurà de debatre en el proper plenari l’últim caprici del PP. S’han interessat mínimament els regidors populars per aquestes quatre persones que es vesteixen així? 

Saben si ho fan obligades o per lliure elecció? No crec que els interessi saber-ho. Coneixent els casos concrets, haurien d’admetre que si aquestes dones no són lliures de decidir què es posen, la seva prohibició, senzillament, les deixarà tancades a casa. I si es vesteixen amb vel perquè volen, caldria reconèixer que no violen cap llei, cosa que fa encara més arbitrària la tafaneria dels populars.

És realment la dignitat de les dones, el que preocupa al PP? Com s’entén, doncs, que en tots els altres casos les menystinguin sistemàticament? Com s’entén que preparin una reforma de la llei de l’avortament que confisca a les dones el dret a decidir sobre el propi cos i les torna a convertir en uns éssers tutelats, vigilats i supervisats de manera constant? A ells no els cal cap burca per ficar-se on ningú no els demana i on no hi tenen cap dret.

Però diguem-ho clarament: a Tarragona no hi ha cap problema de convivència relacionat amb la roba femenina. La moció del PP no respon a res que tingui a veure amb la nostra realitat. En part, demanen el que ja existeix: la prohibició d’accedir a les dependències municipals amb la cara tapada. Socialistes i convergents van fer aprovar l’any 2010 una moció que així ho disposava.

Pel que fa a la resta, l’ús del burca i del nicab al carrer, demanen el que és il·legal. Una sentència del Tribunal Suprem del 6 de febrer de 2013 anul·lava una ordenança similar promoguda per l’alcalde de Lleida. Al text es diu molt clarament que un ajuntament no pot prendre aquesta decisió.

I tot això sense oblidar que, en la nostra societat, no existeix cap permís absolut per anar sempre amb la cara tapada: ara mateix, qualsevol persona té l’obligació d’identificar-se quan un agent legalment qualificat li ho demana. Les normatives sobre el vel integral són, doncs, redundants, i desprenen una ferum d’extrema dreta més que evident.

Perquè al cap i a la fi, del que es tracta es d’això: de situar temàtiques d’extrema dreta en els debats quotidians de la ciutat, avergonyint els veïns i les veïnes, i malmetent la reputació de Tarragona. El mes passat van anunciar allò del cens de captaires per poder-los expulsar. Al final, no es van atrevir a presentar-ho, atesa la reacció esgarrifada de la gran majoria de la població. Aquesta nova polèmica sobre el burca és, doncs, la torna per aquell intent fracassat. Atacar quatre dones sempre és més fàcil, sobretot si ho poden vestir amb tòpics i malentesos. I una gran dosi de mala fe.

Em temo que aquest no sigui l’últim estirabot dels populars que haurem d’aguantar, d’aquí a les eleccions municipals. Alejandro Fernández vol ser alcalde i, pel que ha demostrat, vol ser-ho amb un programa calcat del que du a França el Front Nacional, i a Grècia Alba Daurada.

Es tracta de dividir la població en categories i estigmatitzar-les, tot explotant sense cap vergonya els estereotips que més s’escaiguin en cada cas. Aquesta és una política de la crueltat, perquè no té en compte el sofriment humà que provoca i només està atenta als rèdits electorals que l’explotació de determinades mentides els pot procurar. Si triomfés, i esperem que mai no ho faci, Tarragona es convertiria en una mena de Guantánamo mediterrani.

Cal, doncs, que els ciutadans i les ciutadanes, i les forces polítiques i socials compromeses amb la democràcia i les llibertats diguem clarament prou.Cal que ens neguem a jugar el seu joc i que els deixem parlant sols. La ciutat té problemes de debò. Greus i urgents. Les fòbies de Fernández no es mereixen ni cinc minuts del nostre temps.

Arga Sentís és portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA i coordinadora d’ICV Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

CANICLOSO  18 de Juliol de 2014

Mi Ley es la Ley...La Ley no es mi Ley!!!

Cuando se quiere sacar punta a un lápiz cualquier cosa vale. Estoy intentando crear una nueva religión, el cual todas las personas de esta creencia irán desnudas, como Adan y Eva...
Miren señores políticos de pacotilla. ¿Que dice la Ley de Leyes, la Constitución Española? Estoy refiriéndome a las consultas que Uds. quieren llevar a cabo, y que la incumplen, porque la mayoría dicen que quieren decidir su futuro...
Pûes bien, dejen de hacer el ridículo, el pueblo de Tarragona quiere decidir si se lleva el Burca. ¿Porque no hacen una consulta al pueblo de Tarragona sobre este tema? Esto y aquello no es mas que carnaza para que el pueblo, y sobre todo los políticos en vez de solucionar los grandes problemas del país, nos hechan estos temas que son fáciles. En este país no queremos el Burca. Democracia y libertat, es lo que queremos. Listas abiertas para las nuevas elecciones municipales... ¡Fuera políticos de carrera! A trabajar gandules...

Reportatges