Divendres, 01 de Novembre de 2024

El riudomenc Carles Sentís

20 de Juliol de 2011, per Jaume Garcia

El periodisme ha perdut un dels extraordinaris professionals que ha tingut el segle XX, Carles Sentís Anfruns. Paradoxes de la vida, ell que va ser corresponsal a París i Nova York, no s'hagués perdut el 'cas Murdoch' si ara li hagués tocat de viure'l de prop. Sentís, nascut en 1911 a Barcelona –al novembre hagués fet cent anys-, testimoni de part dels grans esdeveniments mundials del segle XX –va cobrir els judicis de Nuremberg-, sempre va conrear un lligam molt estret amb Riudoms, on hi va viure fins als set anys, després d'haver residit abans en una casa a prop de l'estació de tren de Reus i després al conegut Mas Vilanova, al passeig Misericòrdia, propietat de Joan Vilanova, cosí germà del pare de Sentís.

La seva biografia, 'Memòries d'un espectador', dedica el primer capítol a recordar la seva infantesa a Riudoms. Nat a Barcelona, la família va traslladar-se al Camp de Tarragona, primer a Reus, i després a Riudoms, lloc on vivia la seva àvia paterna, Plàcida Vilanova, que procedia de Vinyols i els Arcs. El seu avi era el metge del poble. "Riudoms era un univers autònom a uns quatre quilòmetres de Reus. Si bé ara hi ha una part del poble que fa de dormitori de la capital del Baix Camp, abans, quan els quilòmetres comptaven, mantenia la seva identitat clarament diferenciada i Reus només era el gran mercat", recorda Sentís.

La branca Sentís prové d'Ulldemolins, al Priorat. Remuntant-se en el temps, el primer Sentís localitzat procedia de Torroja del Priorat. El Sentís van ser i segueixen sent una nissaga de metges –sis generacions- i capellans. Per part de l'àvia, lectora del diari catòlic tarragoní La Cruz, la tradició política era carlina, recorda Sentís. D'aquí li venia el nom que li van posar: Carles.

Relata Sentís com era el seu poble a l'època (la dècada de 1910-20): "La de Riudoms era una societat agrícola molt equilibrada. Quasi tots eren pagesos, uns més benestants que els altres. Era una comunitat ben integrada, on tothom vivia a poca distància els uns dels altres. Molta gent tenia camps d'avellaners o un 'maset', diminutiu que n'indica la modèstia, com, per exemple, el de la Calderera, de la família Gaudí". El Sentís infant jugava pels carrers, els horts i rieres i anava a les basses a xipollejar. Algun cop l'havien dut a banyar-se a Salou. Molt poca gent sabia nedar aleshores. Acompanyar els oncles capellans a caçar ocells, escoltar les narracions de la guerra carlina d'un agutzil del poble ja molt gran o enjugassar-se amb una excepcional pilota de futbol que hauria aparegut pels carrers de Riudoms formaven bona part de la seva infantesa.

Sempre associaria Riudoms a les olors, les olors de les collites, olors a garrofers, a vi quan arribava la collita i la gent veremava a casa –escampant el flaire pels carrers- i olors d'oli. Aquesta olor ja no la sentiria a Barcelona.

Xavier Fortuny, director de la revista 'L'om de Riudoms', és un dels periodistes del Camp de Tarragona que ha conreat més el tracte amb Carles Sentís: "Em trucava regularment per demanar-me informació sobre el que passava a Riudoms", recorda. Fortuny relata una de les diverses anècdotes que li va explicar el periodista: "Els Sentís eren amics de Gaudí. Justament als 15 anys -aleshores, el Carles en portava vuit vivint a Barcelona-, l'arquitecte moria atropellat pel tramvia. El seu pare el va dur a l'hospital. Allí jeia el cadàver. Va ser el primer i darrer cop que Carles Sentís va veure l'arquitecte. I li sobtà que presentés una pell tan enfosquida, que contrastava poderosament amb la barba blanca".

(Jaume Garcia Cardoner és director de Tarragona21.cat).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Lletraferit  24 de Juliol de 2011

Riudoms poble acaparador

 Els de Riudoms tendeixen a apropiar-se de gent que hi ha tingut una relació. Sentis s'estimava el poble i també Tarragona on hi residi amb un tiet seu capellà. Sembla que al disbarat que Gaudí era de Riudoms ara hi volen afegir el Sentis quan tan en un cas com en l'altre els propis protagonistes mai van dir que ho eren. Gaudí té escrit en llatí a la seva tomba, per desig expres seu, que era fill de Reus com també consta a l'esgésia de Sant Pere en la seva fe baptistal.El Sentis va residir a altres llocs..probablement davant de les odulacions d'un poble sempre molt conservador i missaire va tendir a seguir-lis la veta ja que si alguna cosa va caracteritzar al periodista es saber sempre possar-se del costat que bufava millor el vent pels seus interessos.

Jaume Garcia  21 de Juliol de 2011

Resposta al Joan

 Carles Sentís va néixer a Barcelona, com explica en les seves memòries, que va redactar junt al periodista de La Vanguàrdia Xavi Ayén ('Memòries d'un espectador', Ed. La Campana, Barcelona, 2006). El primer capítol del llibre es titula 'Un barceloní del Camp'. A la pàgina 24 diu textualment: "Però la meva arribada al món s'esdevingué a Barcelona, el 9 de desembre de 1911...". Vivia al carrer Bruc, 32. De petit es va traslladar a Reus i després a Riudoms perquè la seva àvia paterna (Plàcida Vilanova) vivia a Riudoms, tot i que procedia de Vinyols, concretament de Can Ralet, renom que procedia d'uns propietaris que tenien "molts rals" (Pàgina 22). Sentís relata que l'àvia sentia una especial enyorança per Vinyols i es delia per anar-hi algun cop a l'estiu. També rebia amb els braços oberts la gent de Vinyols que venia a visitar-la a la seva casa de Riudoms. Sentís va residir a Riudoms fins més o menys els set anys, és a dir, fins el 1918, aproximadament. L'àvia Plàcida era aleshores vídua i vivia amb un fill seu que era vicari. El seu marit havia estat el metge de Riudoms, segons explica Sentís.
Quan diem 'el riudomenc Carles Sentís' ho fem en sentit figurat, degut al fet que sempre hi va tenir un record molt especial, hi tenia casa (comprada, doncs la de l'àvia va ser venuda) i hi passava llargues estades durant les vacances d'estiu, a més de participar en actes culturals o prologar llibres editats per la revista 'L'Om'. Els Sentís encara tenen parentiu a Tarragona ciutat i en algun indret del Camp de Tarragona, segons m'ha comentat gent de Riudoms que va tractar el Carles força temps.
Espero que us hagi ajudat aquest relat.

JOAN  21 de Juliol de 2011

ESTIC CONFÒS

 ARA ACABO DE LLEGIR QUE CARLES SENTIS ERA DE BARCELONA, AHIR NIT A UN FESTIVAL A LA FRESCA, VAN DIR QUE S'HAVIA MORT EL RIUDOMENT CARLES SENTÍS I ELS MEUS AVIS SEMPRE M'HAVIEN DIT QUE ENCARA SIM UNA MICA PARENTS I QUE HAVIA NASCUT A vinyols...POTSER HO ERA LA FAKILIA..PERÒ JO SEMPRE EL VAIG TENIR COM UN PERIODISTA DE VINYOLS