Diumenge, 06 d'Octubre de 2024

Hugo Chávez

12 de Març de 2013, per Xavier Joanpere

La pluja i la boira que travessa els Andes són les llàgrimes dels indis d’Amèrica i dels expulsats de la història, els 'nadies' que anomenava Eduardo Galeano, aquest març s’ha endut el seu líder més irreverent, el més llibertari, el més espontani, el més cridaner, aquell que parlava en nom de l’Amèrica silenciada, índia, humiliada, cristiana i bolivariana.

Chávez, nascut un 28 de Juliol, just el dia que donà nom al moviment de la Revolució Cubana. De família modesta va trepitjar el fang de la humiliació dels que sempre estan a baix mani qui mani i es cregui en el Déu que es cregui ell, com el gran Ataualpa va veure que el Déu exportat des d’Espanya només demanava resignació, i que com li deia un camperol a Montseñor Romero “la justícia és com els escurçons, només pica als què van descalços”.

Amb tot aquest bagatge d’humiliació i lamentació el 1992 es produeix el Caracazo, on milers de veneçolans son massacrats en nom de la pàtria i sota el govern d’un socialdemòcrata amic de Felipe González, anomenat Carlos Andrés Pérez.

Amb els cossos dels joves massacrats a la capital el suboficial Chávez decideix lluitar per canviar el destí de Veneçuela i d’Amèrica Llatina.

El 1992 intenta un aixecament militar amb oficials joves de significació esquerranosa que acaba fracassant i amb la seva rendició davant les càmeres de TV. És empresonat durant 2 anys i entre els barrots agafa consciència de què per alliberar un país cal tenir memòria històrica i consciència nacional i de classe.

Més tard, el febrer del 1999 el comandant Chávez guanya unes eleccions amb tota la premsa en contra i arriba a la presidència del seu país abraçat per tots els humiliats històrics i desemparats veneçolans. Alguns auto anomenats esquerranosos es mostren intranquils pel seu uniforme militar i d’altres incrèduls per els excessos verbals, però Chávez té molt clar que per canviar les consciències és necessari ser on el poble pateix i és tractat com esclau. Comencen les seves incursions a l’interior de la misèria, a l’interior del patiment i així és com descobreix Veneçuela i aquesta el descobreix a ell.

D’aleshores ençà Chávez ha aixecat la dignitat de Veneçuela i dels llatinoamericans, ha desafiat els poderosos del món i els ha tutejat sense complexes. Ha apropat la sanitat als indrets més amagats del país, ha donat alimentació als més desassistits, ha proporcionat petroli a Cuba o Nicaragua i els veneçolans pagaven a l’any 1995 un euro amb vint cèntims per cent litres de gasolina.

Durant el mandat, aquest s’ha manifestat com un llibertador inclaudicable davant les ingerències dels EEUU o Israel arribant a expulsar als respectius ambaixadors a Caracas. També ha tingut enfrontaments amb José Mª Aznar o el mateix George Bush.

Recent escollit Obama va optar per regalar-li el magnífic llibre de Galeano 'Las venas abiertas de América Latina'. La premsa del seu país majoritàriament en mans de la fortuna dels Capriles li ha estat adversa fins al punt de demanar a través d’un canal de televisió estatal el magnicidi del president. L’esquerra europea, aquella que agrada tant a la dreta li ha girat tot sovint l’esquena i l’ha titllat de dictador.

Chávez, deixeble de Bolívar, de Tupac Amaru, admirador del Che, fanàtic de Fidel, entusiasta i explosiu, és plorat avui per la gran majoria d’indígenes d’Amèrica, pobres, desplaçats, africans i gent del tercer món. Malgrat el què digui la premsa pro-nortamericana passarà a la història per la seva solidaritat, rebel·lia i per donar veu als sense veu. Els veneçolans hereten un país lliure d’economia mixta amb grans programes socials i amb els hidrocarburs en mans del poble. Aquesta és la feina que ha fet Chávez i que segueixen Evo Morales, Daniel Ortega, Rafael Correa o Pepe Múgica, entre d’altres.

La pluja cau suau a l’Amèrica Llatina, els condors sobrevolen els Andes i els indis de la desembocadura de l’Orinoco ploren al líder que juntament amb Sandino, Allende, Martí i tants d’altres han guanyat un trosset de llibertat per als bastonejats de la història.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Santi Nogués  02 d'Abril de 2013

La premsa. Pura manipulació dels poderosos

Amb el teu comentari poses una mica de llum a les tenebres que els poderosos cuiden de cobrir continuament els seus interessos. Magnifiquen els desencerts i oculten els encerts. És la història qui farà justícia. Però les coses s'han de dir abans, sinó pel camí queden tot de cadavers. Com ja saps jo vaig visitar el país i vaig parlar amb molta gent. Conclusió: El "dictador", "corrupte", "malparlat" i "malbaratador" Chavez, ves per on, ha aconseguit reduir la pobresa a uns index mai vistos. On s'ha vist que un "dictador" tingui la major part dels diaris i les cadenes televisives que l'atacaven despiadatament? I que a les espanyes el titllin d'antidemòcrata! Els reis de la desinformació i la mentida, això si, "por el interés general". Però també particular

Flavià Mateu i Cluet  19 de Març de 2013

Excel.lent artícle

En temps d'Idígoras Fuentes, vaig viure uns anys a Guatemala entre mig dels natius i vaig viure el seu drama.Aquest article el trovo excel.lent,però si jo sevés escriure l'escriuria més dramàtic.

Gerard  18 de Març de 2013

Totalment d'acord

Chávez va fer despertar la consciència de les classes més populars, i això a l'Amèrica Llatina vol dir viure en la misèria i res més. Gràcies Xavier, trobava a faltar un article teu.

Àngel  15 de Març de 2013

El fenomen Chavez La desinformació en estat pur

Sense entrar en el contingut , (n´estic d´acord al 100 per 100 ) sobre Hugo Chavez ,un dia en sabrem i estudiara tota la manipulació informativa que s´hi a abocat , quan hi dades fefaents sobre les polítiques que va dur a terme i els seus resultats, dona molt que pensar sobre el paper dels media a Europa i la percepció de la majoria de europeus , entenc que la raó i els arguments tenen poca força front les emocions que provoca la propaganda politica .
Som mes psicològics que lògics, la força de les creençes ( com els dogmes de la fé ) encara tenen molta força , com diu Eudald Carbonell , encara no som humans ,som homínids, lamentable...Es evident que hi ha persones que marquen el camí i i la evolució. Hugo Chavez n´es un entre molts .
Ningú pot jutjar a la persona de Hugo Chavez , la seva obra sí , la historial´absoldrà .
Àngel

JOSEP  15 de Març de 2013

NO ENTENC RES

La premsa és per informar i no per dir obvietats. Jo també sé que ha plogut si veig el terra mullat, sempre que no visqui ningú sobre i la part mullada sigui generalitzada.

Reportatges