Divendres, 29 de Març de 2024

JARC reclama un pla de reconversió varietal per l'ametller a llarg termini

El sindicat agrari vol que s'allarguin els ajuts estatals a la superfície més enllà del 2014

20 de Juny de 2013, per ACN
  • El cap sectorial de la Fruita Seca de JARC, Sisco Esquerda

    ACN

El cap sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, ha explicat que "a les zones de regadiu del Segrià Sud i el Segarra-Garrigues s'està apostant per l'ametller, tant en sistema de rec deficitari com ple". Segons Esquerda "el sector veu un futur molt bo en comercialització i producció", i per això el sindicat reclama el suport de l'administració amb un "pla de reconversió que ajudi a plantar ametllers, també i sobretot en zones de secà, tenint en compte que Catalunya i l'Aragó són les zones de l'estat on s'ha fet més abandó de camps d'ametlla".

Gran demanda mundial d'ametlla

JARC considera que si bé Catalunya té suficient capacitat productiva per fer front a part de la demanda mundial, que va en creixement, "cal millorar-la, augmentar-la i adaptar-la al mercat". Sisco Esquerda ha explicat que les noves varietats d'ametlla que s'estan plantant, concebudes per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Catalunya, estan donant molt bons resultats, ja que s'adapten millor als diferents medis i milloren la rendibilitat de les finques.

A més, segons el cap sectorial de la Fruita Seca de JARC, als vivers, l'ametller és un dels cultius més venuts, degut a l'augment del consum mundial i el manteniment d'uns alts preus. A Califòrnia aquest any es viurà la segona collita més important de la història, mentre a Catalunya se'n collirà un 30% menys que l'any passat, a causa de les gelades.

Allargament dels ajuts

El sindicat agrari ha traslladat les peticions al Ministeri d'Agricultura, al qual li ha demanat també que mantingui l'ajut estatal específic vinculat a la superfície que "ha permès la millora i el manteniment del sector". JARC demana que es mantingui el 2014 i s'asseguri a partir del 2015. L'aportació de l'estat a aquest ajut ha passat de 60,37 euros per hectàrea a 32,76, mentre que la Generalitat, deu 33,37 per hectàrea. Finalment, JARC demana que l'ajut específic europeu pel regadiu es pugui aplicar el 2014 i se'n puguin tornar a beneficiar superfícies que ja ho han fet, per ajudar els pagesos que han mostrat major interès en aquesta majoria i estan desenvolupant una activitat amb majors beneficis pel medi ambient. El programa estava fixat pels anys 12 i 13, i així doncs, acaba aquest any.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics