Dissabte, 20 d'Abril de 2024

N’hi ha per celebrar-ho?

10 de Juliol de 2013, per Xavier Guarque

Cau l'atur al juny, i es situa en 4.763.680 persones (4.876.323, en termes desestacionalitzats). La taxa, però, va pujar i es van fer menys contractes de treball que l'any passat en aquestes dates, i se segueixen desplomant els indefinits. Malgrat això, el govern central 'treu pit' i ho vol convertir en senyal de sortida de la crisi.

A més, la baixada de l'atur es pot deure a diversos motius: el factor estacional, a que molts aturats van deixant de cobrar la prestació i, desanimats, deixen d'anar al Servei Públic d'Ocupació, a la denunciada errada en introduir els codis adequats a un determinat aturat i, a la tesi defensada particularment, que cada vegada hi ha menys gent treballant, per tant una baixada sobre menys és menys baixada, si la comparem. En tot, l’Eurostat (oficina estadística europea), diagnostica que Espanya ja té la taxa d’atur més elevada de la UE, amb un 26,9%.

Malgrat el lleuger creixement d'afiliats, per quart mes consecutiu, lleuger creixement que també es va produir el 2010 i 2012 desprès de baixades mantingudes el 2008, 2009 i 2011, la Seguretat Social acumula una disminució de cotitzants de 633.977 en el que va d'any, i queda en 16.393.866 treballadors.

El que hauria de fer pensar al govern central és si les reformes laborals establertes per 'reial decret' faran l'efecte pel que haurien d'estar fetes, per reactivar el treball i l'economia, quan l'Institut de l'Economia Mundial preveu un atur a Espanya del 28% pel 2014.

El promig a la UE es de l'11,4% i aquestes previsions indiquen que les pitjors dades seran per Grècia, amb un 29,7%. Sort d'això!  Xipre (21%), Portugal (19%) són els alres dos països que encapçalarien la llista, després de Grècia i Espanya. Eslovàquia i Letònia en se situarien en torn al 14%, Lituània estaria en un 13% i Itàlia en un 12,8%. Irlanda baixaria al 12,5%, i a Polònia, Bulgària i França es situaria als voltants del 12%.

Per contra, la majoria de països de la UE estarien amb una taxa per sota del promig, fet que marca la contraposició amb dels pitjors. Aquests serien Hongria i Eslovènia a prop de l'11%, Bèlgica amb un 9%, Finlàndia un 8,5%, Suècia amb un 8,1%. Regne Unit, República Txeca, Estònia, Països Baixos i Dinamarca quedarien als voltants del 7%, i els nivells menors d'atur estarien a Alemanya 5,4%, Luxemburg 5,3% i Austria 4,7%,

Ho sento però que algú m'ajudi a veure on repercuteix l'augment de les exportacions, les importacions i la reducció del dèficit comercial, si contínuament baixa el consum, i això és el principi de tota la cadena del creixement econòmic... En què ens hem de fixar per celebrar la 'baixada' de l'atur?



BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Flavià capitaliste  21 de Juliol de 2013

Atur

A la Unió Soviètica no es coneixia l'atur.Vam ser feliços al caure el mur de Berlin,al tornar Rúsia al capitalisme, al triunf mundial del capital.doncs ara aguantar , que es el nostre