Menys paraules i més fets
I a veure i des de l'ajuntament s'ajuda bastant més aquesta magnífica entitat cultural reusenca
El lliurament, aquest dimecres, del Premi Nacional de Cultura a Carrutxa és, sense cap mena de dubte, un motiu de celebració per als reusencs i per a una ciutat que ha fet de la cultura i de la força del teixit associatiu bucs ensenya de la seva contribució al conjunt del país.
Nascuda el 1980, en uns moments de gran activitat i compromís en la recuperació del folklore i de les formes d’expressió de la cultura popular, Carrutxa va obrir traça en un camí que, des d’aleshores, no ha deixat d’ampliar-se i obrir-se a nous centres d’interès. El balanç d’aquests anys de treball, d’estudi i compilació de materials, de divulgació i de dinamització als carrers, és amplíssim i demostra la capacitat de Carrutxa de consolidar un projecte que avui defineix l’entitat com a Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria. Les festes populars, el cançoner tradicional, el calendari festiu, la cultura del foc, el vocabulari dels oficis tradicionals, el treball associatiu i els moviments socials són alguns dels àmbits de treball que ha impulsat, amb la col·laboració d’estudiosos i informants del territori, i que han permès definir un ampli arxiu de fotografies, documents sonors i estudis i monografies sobre el nostre patrimoni col·lectiu immaterial.
La ciutat de Reus, el Baix Camp i el Priorat han estat els centres d’atenció preferents de Carrutxa, sempre en connexió amb altres centres d’estudi del país i amb voluntat de crear xarxa i impulsar iniciatives conjuntes amb el País Valencià i les Illes, des d’una clara visió de la nostra pertinença a una cultura que ens identifica en el context de la Mediterrània.
El 2005, amb motiu dels 25 anys de trajectòria, Reus va reconèixer la tasca de Carrutxa amb una menció honorífica municipal. Avui refermem el nostre agraïment expressant l’enhorabona a l’entitat pel Premi Nacional de Cultura 2016, un agraïment que volem fer arribar a totes les persones que al llarg de 36 anys han fet possible aquest guardó. Gràcies per fer de la cultura, en totes les formes en què es manifesta com a expressió d’identitat compartida, un espai de treball, de participació i de projecció de ciutat.
Carles Pellicer és alcalde de Reus.
Menys paraules i més fets
I a veure i des de l'ajuntament s'ajuda bastant més aquesta magnífica entitat cultural reusenca
Reus i la cultura van de la maneta
Ningú amb dos dits de seny pot discutir que REUS és cultura! En tots els àmbits, i cada cop més, sorgeix una nova empremta positiva. Aquests mesos, amb l'arribada de l'estiu, diverses zones de la ciutat donen acolliment a les festes de barri i aquí és on els serveis de la casa de la vila haurien de tenir més control de la seguretat de les instal·lacions i equipaments propis d'aquests actes. No hi ha prou amb les bones voluntats: no passa res fins que, malauradament, hi ha problemes.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics