Dilluns, 27 de Maig de 2024

Ens fusionem, confluïm o ens col·liguem?

13 de Juliol de 2016, per Gerard Bargalló

A hores d’ara ja no estranya a ningú l’èxit obtingut per En Comú Podem a Catalunya a les darreres eleccions generals del 26 de juny, donat l'espai polític orfe que tenien milers i milers de catalans. Aquell espai d'una opció catalanista àmplia, amb aires de renovació, que defensa la gent obrera, neta de casos de corrupció, amb components de fraternitat, però que vol ser una confluència, i no ho és.

Si de comparacions nàutiques parléssim, fusionar, voldria dir que la tripulació de dos vaixells diferents, s'unirien i n'agafarien un de sòl per aconseguir realitzar una travessia i arribar a port, però, quin capità agafaria el timó? Hi hauria cabines per a tota la tripulació? No serià el vaixell més pesat per haver de dur el doble de provisions? Seria més àgil per arribar a port? Que en farien del segon vaixell, l'enfonsem perquè ningú en pugui fer ús? Probablement ens sortirien molts dubtes més sobre els avantatges o inconvenients d'una fusió, però el que està clar és que a la realitat política del nostre país, d'avantatges ben pocs en trobaríem.

Ara bé, seguint amb les comparacions nàutiques, si el que volem és una coalició nàutica, voldria dir que els comandants d'aquestes dues tripulacions acordarien un mateix rumb i un mateix destí, seguirien amb les dues naus, i probablement resoldríem molts dels inconvenients descrits en l'anterior exemple, però també surten altres dubtes com, si la forma de dirigir les embarcacions és diferent en els dos comandants com s'ho faran? Si les dues tripulacions no es coneixen, podran sorgir confrontacions quan arribin a port? Si un dels vaixells forma part d'una companyia naviliera més gran, haurà de renunciar al seu rumb inicial per un de comú amb una companyia naviliera més petita? Acceptarà la tripulació aquest canvi si no hi ha intervingut plenament en la decisió? En aquest cas, els inconvenients en són molts menys, però tot i així els dubtes que en sorgeixen també són extensos, i a la realitat política encara mes.

Però imagineu si tinguéssim les dues tripulacions durant un llarg temps a terra ferma, compartint vivències, informats que els seus avantatges salarials no empitjorarien, sinó tot al contrari, i a més, els hi permetéssim marcar les condicions de rumb del viatge per a trobar-se més còmodes, en fi, que es reconeguessin com una sola tripulació abans de tornar a embarcar?

Com de la descripció del diccionari se'n desprèn, Confluir, adjuntar dos corrents en una de sola, en l'argot polític només es pot confluir quan dues o més corrents polítics se'n senten una de sola, per aconseguir atraure a molta més gent, i si això no ha sigut amb un treball conjunt previ, els resultats no poden ser els mateixos que col·ligar-se.

Per aquest motiu, En Comú Podem ha estat una coalició indiscutiblement guanyadora, però ara ha de convertir-se en un espai sòlid i unit, sense que ningú se senti ni guanyador ni perdedor, i que les identitats de cadascú que la formen segueixi intacta, creant-ne una de nova conjunta i molt més forta.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tonet  15 de Juliol de 2016

No! Si-us-plau!

Ara que ens haviem desfet de les metàfores marineres d'en Mas, va i surt aquest aprenent de grumet :-(

Reportatges