Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Créixer amb l’escola

17 de Març de 2017, per M. Dolors Sardà

El 23 de març s’inicia el procés de preinscripció escolar per al proper curs 2017-2018. Un any més, des de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), en el marc de la col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, treballem per donar a les famílies tota la informació necessària, especialment en el cas de les famílies amb infants que s’incorporen a l’escola per primer cop, ja sigui a P3 o a primària. A més d’atendre les consultes que se’ns formulen a l’OME, hem editat la Guia de Centres i hem habilitat un espai al web municipal reus.cat. L’objectiu és informar i acompanyar les famílies en la gestió dels tràmits i, sobretot, en l’elecció d’aquella opció d’escola que s’adapti millor a les seves expectatives a partir del coneixement del projecte educatiu que es du a terme a cadascun dels centres.

L’inici del procés de preinscripció posa sobre la taula, una vegada més, el paper de l’escola com a espai neuràlgic de vertebració social i comunitària. L’escola és molt més que un espai físic on els infants completen els diferents estadis del procés educatiu: és un petit univers d’aprenentatge, de convivència i relació on infants i famílies entren a formar part d’un projecte amb una clara incidència en la dinàmica ciutadana. Per això totes i tots creixem amb l’escola, per això l’escola és un eix fonamental del model de societat que volem per avui i per demà.

Oferir una formació adaptada a les exigències d’un mon canviant; donar resposta als reptes de la convivència en una societat diversa i desigual; consolidar hàbits bàsics com la lectura o l’alimentació saludable; educar en valors com la participació i la corresponsabilitat cívica... Són alguns dels reptes als que l’escola ha de fer front cada dia i en relació als quals l’exigència de la societat és cada cop més alta, malgrat que els recursos que es destinen a l’escola no segueixin la mateixa progressió. El compromís professional dels equips docents i de totes les persones que integren la comunicat educativa i l’energia que destinen a tirar endavant els projectes des de l’exigència i la qualitat supleix aquest desequilibri i demostra, un cop més, el paper fonamental que l’escola ha tingut sempre a casa nostra.

Avui convé recordar-ho, reconèixer aquest paper i l’esforç continuat que hi ha al darrere. Especialment enguany, un any que a Reus dediquem a recordar la tasca del Dr. Alexandre Frias, una tasca pionera en l’atenció als infants, i també aniversaris tan destacats com el centenari de la creació de la primera escola pública de la ciutat, l’Escola Prat de la Riba, o el 75è aniversari de la mort del reusenc Joan Montseny “Federico Urales”, tot en el marc de la reflexió general que des del món educatiu s’està plantejant sobre com hem de fer que l’escola continuï sent aquest espai de referència que ens ajuda a créixer —als infants, les famílies i la societat en general— en un marc de renovació i actualització constant.

Des d’aquest espai, reitero el compromís de la regidoria que encapçalo en aquest objectiu compartit.

Maria Dolors Sardà Lozano és regidora d'Ensenyament i Política Lingüística a l'Ajuntament de Reus.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pau, el nouvingut.  21 de Març de 2017

Ratio d'alumnes immigrants entre escoles públiques i concertades

A la senyora regidora:
Em podria dir quina és la ratio d'escolars immigrants a les escoles públiques i a les concertades de l'any 2016? Podria comparar-ho amb les ratios obtingudes per als mateixos indicadors de l'any 2005, per exemple?

Vostès només treballen per les elits. Qui es pugui comprar l'educació que ho fagi, la resta que segueixin sent pobres (i les generacions futures també)