Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El Consell Municipal de Salut, no sense el reglament de participació ciutadana

25 d'Agost de 2017, per Josep Machado

El text del Reglament Municipal de Salut aprovat al Ple del 8 de juny, l’origen del Pacte de Salut, supera el període d'exposició pública però no supera l'opinió dels ciutadans de Reus i de la societat civil. Si realment volem tirar endavant un pacte de salut amb la creació d’un consell municipal de salut per involucrar a l'oposició i a la societat civil de la nostra ciutat, a la vegada que amagar la nefasta gestió feta a l'hospital de Reus, segons la llei de participació ciutadana cal aprovar el reglament de participació ciutadana i dotar-lo de pressupost, i després crear els diferents consells, coses que no s'han fet.

Reus és molt més que un conjunt d'edificis i carrers que comparteixen uns determinats serveis i una mateixa denominació sobre el mapa. Una ciutat és, per sobre de tot, el resultat del desig d'un conjunt de persones de constituir una comunitat amb una identitat pròpia i amb un projecte de futur compartit. Això significa que les persones, els habitants d'aquest espai que anomenem ciutat, són i han de ser protagonistes a l'hora de definir el model de societat on volen viure.

Un altre element important perquè la participació pugui avançar i aquesta nova cultura tiri endavant és que aquesta participació no es pot improvisar. Fan falta metodologies, tècniques i instruments que la facin possibles.

Entre tots hem de construir una nova cultura relacional, la cultura de la democràcia participativa. Hi ha gent treballant en un nou concepte: la transversalitat. I gent que en comptes de tècnics parla d'experts. És un canvi important, perquè tècnic és aquella persona que té un coneixement especialitzat sobre un tema, i això no se li pot demanar a tothom. Ara nosaltres pensem que una cosa és ser tècnic i una altra cosa és ser expert. Tots i totes tenim experiència de viure a la nostra ciutat (d'agafar el cotxe, portar els nanos a escola, anar a comprar, etc.) i des d'aquesta experiència estem en condicions de prendre la paraula i de contribuir a fer propostes.

Si realment volem un consell de salut en el qual participi la ciutadania no val fer un simulacre de participació, cal més transparència i més gestió perquè de la manera que s'està fent no es resoldran els problemes econòmics de l'Hospital de Sant Joan i, si servirà d'excusa per posar les culpes a les entitats i a la societat civil de la nostra ciutat.

Josep Machado és president de l'Associació Coordinadora Ciutadana d'Entitats en Defensa del Territori.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Barrabás  25 d'Agost de 2017

Un bon escrit.

Té tota la raó aquet escrit, és molt real i a més és cert que la participació ciutadana se la pasan per forro de la pilota.

Salutacions.