Divendres, 24 de Maig de 2024

El malson immobiliari de la Llei d’habitatge

Després de molt de temps esperant una llei que ens aportés solucions al problema actual de l’habitatge i a aquelles situacions complicades que pateixen molts col.lectius i que tenen el seu origen en aquest problema, ens hem trobat amb l'aprovació d’una nova Llei de l'habitatge que acaba sent un atac directe contra la propietat privada i la desprotecció d'una gran part de la societat espanyola.

Aquesta Llei és una llei polititzada, que fomenta el fenomen okupa posant més obstacles als propietaris dels habitatges "okupats" per a protegir allò que és seu de ple dret. No es dóna una resposta ràpida a les situacions que es troben les persones propietàries deixant-les a l'espera durant anys de recuperar-ne la propietat.

En el mateix sentit, les persones propietàries que siguin considerades com a “Grans Tenedores”, hauran d'acreditar un procediment de conciliació o intermediació amb els okupes, no sent suficient haver d'aguantar que els "okupin" les seves propietats, sinó que el procediment de "desokupació" sigui més lent i hagin de conciliar amb persones que infringeixen la llei i els causen un perjudici.

En aquest sentit, cada dia som espectadors d’un xou televisiu i de les xarxes socials on es mostren "desokupacions" forçoses que no solucionen el problema okupa d'arrel. Les solucions actuals en relació amb l'habitatge són màrqueting pur i publicacions de fotos o vídeos a Twitter per les dues parts per aconseguir més vots, ignorant que el canvi veritable es produeix de manera legislativa i no muntant espectacles per distreure l'atenció de la població.

Des d'Entre Veïns proposem una modificació de la present llei, posant èmfasi en la recuperació immediata de la propietat okupada, donant valor a la propietat privada iprotegint allò que a molta gent li ha costat tenir i que, per una llei polititzada, pugui perdre el seu pis o casa perquè la llei no els protegeix.

D’altra banda, la Llei del Habitatge oblida el problema real i diari que pateixen milers de persones que són i seran desnonades: els desnonaments promoguts per les entitats bancàries. Després del gran abús que hem sofert la societat per part dels bancs per la concessió de préstecs amb clàusules abusives i amb un tipus d’interès que no parava de créixer, continuem sense posar cap mena de remei i hem de veure com famílies treballadores perden la seva llar per no poder fer front al pagament de la seva hipoteca o als avals que van donar el seu dia a favor dels seus familiars més directes. El súmmum de la situació és que aquest pis quedarà buit i en poques setmanes serà "okupat".

La Llei de l'Habitatge hauria d'haver estat una oportunitat per regular les pràctiques abusives dels bancs, els quals han obligat moltes persones a destinar el 100% de la pensió al pagament d'un préstec o a viure amb l’ajut dels seus familiars perquè els bancs s'han aprofitat de la seva situació de poder a l'hora de concertar una hipoteca.

Entenem que atacar els bancs per part dels partits polítics sigui complicat, ja que tots els favors s'han de pagar i la política de portes giratòries lamentablement continua estant més d’actualitat que mai, però els ciutadans no hem de pagar aquest peatge que ens deixa novament desprotegits davant la llei i la situació actual.

No serveix de res fer propostes que regulin l'activitat dels bancs i criticar el sistema actual si, quan es té l'oportunitat de legislar per canviar-lo, l'únic que es fa és desprotegir més els propietaris d'un habitatge i continuar fomentant l'okupació i l'abús dels bancs.

Entre Veïns proposa una protecció més gran de la propietat privada de manera legislativa, fugint de l'espectacle mediàtic actual i aportant solucions directes i eficaces, com un procediment abreujat de desnonament quan es compleixin una sèrie de requisits establerts per la nova proposta de llei i agilitzar els tràmits per a la recuperació de la propietat. En el mateix sentit, considerem fonamental la protecció de les persones davant dels desnonaments per part de les entitats bancàries que actuen de manera indiscriminada i sense frens contra gran part de la població.

Jon C. Rodríguez Senz és membre d'Entre Veïns Catalunya

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges