Dimarts, 19 de Gener de 2021

El Reus del 19

24 de Maig de 2019, per Fito Luri

He fet grans descobertes, m'he tornat a enamorar de la Pepa Labrador, aquella que em va fer estimar 'La Casa de Bernarda Alba', i que gràcies a ella vaig fer un dels meus primers petons, he pogut assaborir de prop al Sebastià Domènech, i veure que s'estima més a Reus que a les sigles que representa. He trobat el batec dels barris amb el Valentín Rodríguez, i l'energia de noves maneres de fer del Lluís Pallejà, he gaudit de la coherència de la Marta Llorens, he gaudit i no m'ha sorprès, perquè molt o poc crec que la conec, i representa l'orgull d'una manera de fer. M'ha agradat el realisme de l'Andreu Martín, ha deixat la màgia de banda i ha parlat de pragmatisme, en el seu cas les ombres encara pesen, no ho tenia gens fàcil. I m'ha captivat la discreció de la Noemí Llauradó, tant, que ha parlat més de la seva llista electoral que d'ella mateixa.

M'agradaria recordar que amb la Pilar Flamenco i el Carles Pellicer, per qüestions d'agenda no hem pogut gaudir del cafè plegats, ja vaig dir que aquest divendres publicaria les meves conclusions. Just per això, sabia que aquest 24 de maig ja no tindria marge de maniobra i fer aquest escrit durant el dia 25 de maig no em semblava adequat. La resta de formacions menys una, una amb la qual jo no he volgut fer cap trobada, no hem pogut concretar un dia, i suposo que també per motius d'agenda, si més no vull pensar que ha estat així.

Un cop dit això, i ho vull remarcar, ja que en tots els casos he gaudit de la persona amb la qual he compartit un cafè, o similar, he de demanar la valentia de finals del segle XIX i principis del segle XX. Sí, he de tirar enrere per poder expressar el que sento. La valentia d'aquelles persones que, en aquells temps, van cobrir Reus de modernisme, renaixença i catalanitat. Necessitem aquells valors i aquella manera de fer, aquella revolució humanista plena de desig per l'avantguarda. Necessitem la valentia d'encapçalar un projecte ple de futur i esperança, un projecte amb lligams arreu del país, lligams que ens facin créixer com a ciutat i com a república.

Penso que aquesta valentia està representada a la llista de la Noemí Llauradó, amb ella al capdavant. Sí, ha construït la millor llista per a la ciutat de Reus. Això deixa entreveure que les intencions d'aquesta noia aparentment feble, però en el fons roent com una guspira del foc de Sant Joan, són treballar a fons i des de les polítiques d'esquerra per Reus i, evidentment, cap a la república. Ella sola ho tindrà difícil, hem de tornar a posar a Reus on es mereix, ha de treure molts vots, i, així i tot, encara els faltaran aliades; és per això, que la Marta Llorens ha de ser el complement ideal. Aquest cop, la CUP ha de trepitjar fort a Reus. No obvieu les persones que us voten, Troia es va conquerir des de dins. Un municipi valent no ho pot ser mai des de l'oposició, suposo que a hores d'ara ja ho sabeu. I em falta la tercera branca: en aquest cas aposto pel Lluís Pallejà; ell representa una manera de fer diferent, el contrapunt a les dinàmiques habituals, i ja només per això haurien d'entrar al consistori per donar suport a un govern liderat per la Noemí Llauradó, amb polítiques d'esquerra, progressistes i de futur.

Sí, he dibuixat un govern marcat per polítiques d'esquerra i d'ideologia catalanista i republicana, no hi puc fer més; també sé que no enganyo ningú, tothom sap de quin peu calço. Soc un cantautor català de classe treballadora, que m'agrada tant la literatura catalana com la castellana, escolto Sabina i Antonio Vega, també  Serrat, i adoro Llach, i que ha decidit donar suport a un govern d'esquerres i republicà a la meva ciutat perquè una cosa no treu l'altra i sé que estimar altres cultures i admirar-les em fa més lliure. Per això, la justícia i la consciència m'envaeix, no puc obviar que el dia 25 d'octubre de 2017, si no recordo malament, l'Andreu Martín es va desmarcar de la direcció del seu partit i es va posicionar en contra del 155. Per això crido al pragmatisme, pragmatisme per governar i dur a Reus on es mereix, i amb la lleialtat dels ideals. Només d'aquesta manera podem construir un nou país, que per contradictori que sembli, ja fa segles que existeix. Només des d'un Reus fort en polítiques d'esquerra, socials, intel·lectuals i humanistes, podrem refer el camí de nou. Perquè siguem república, haurem de demostrar als qui no pensen igual que nosaltres, que per sobre de tot, seran persones lliures, de lliure pensament, i iguals que nosaltres, només així ho serem.

Comencem, des de Reus, amb una alcaldessa republicana com és la Noemí Llauradó, amb el suport d'una altra dona com és la Marta Llorens, decidida i coherent, fem entrar al consistori altres maneres de fer com les del Lluís Pallejà, i no oblidem que quan siguem república també ens haurem d'entendre tots els que hi viurem. No tingueu por a compartir la il·lusió, que entre totes i tots us repartirem i, sobretot, no tingueu por a compartir taula per a fi de bé, que a Reus, ens fa falta, i molt.

Brassens va dir que el millor vi és aquell que es comparteix. Noemí Llauradó: sigues la primera dona alcaldessa de Reus, que a part de per ser dona, ets la que més ens convé ara mateix. Darrere tens un equip compromès i competent, has construït una llista i creat un equip de persones amb intenció, d’aquesta manera m'atreviria a dir que ja has començat a treballar per Reus. També pots tenir les millors sòcies i socis que podries desitjar, la teva prudència i educació seran determinants per cohesionar, és un dels detalls que m’han fet fer aquesta reflexió. I ho faràs amb el somriure més dols, amb la determinació més profunda. Només així, matarem el drac, només així Reus tornarà ha estar on es mereix. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics