Dilluns, 08 de Març de 2021

Els assumptes pendents d'Àlvar Busquets

02 de Març de 2015, per Biel Ferrer Puig

Ara que els ametllers ja estan batuts, com diria Josep Pla, potser fóra bo de recordar l'exalcalde de Cornudella de Montsant, Àlvar Busquets Estivill, tant pel que va poder fer com pel que va quedar pendent de ser fet. Del molt que va arribar a fer a favor de la seva vila i del seu país, ja n'han parlat tant el solvent Reusdigital.cat com l'excel·lent blog de Cornudella de Montsant. Perquè, certament, hi ha dues qüestions pendents en la trajectòria de Busquets: l'una, mirant enrere; l'altra, mirant endavant.

De la primera qüestió pendent, potser me'n van parlar, abans que ningú més, els germans Izquierdo de Cornudella. Es tracta de l'assassinat del seu pare, Joan Busquets Garcia, l'alcalde republicà de la vila del Priorat, afusellat pel franquisme. La causa resta pendent de ser aclarida i de ser redimida per la Justícia Argentina -qui pot fiar-se ja de l'espanyola si més no en aquests afers?-, gràcies a la magistrada Maria Servini, que se'n va declarar competent: es tracta de la mateixa querella que conté els casos del president de Catalunya, Lluís Companys, i del diputat i president del FC Barcelona, Josep Sunyol.

L'altra qüestió pendent me la va plantejar ell mateix i té a veure amb els esforços que, en els darrers temps, Busquets va esmerçar per trobar, autodidacta, un desllorigador jurídic al cas català. Més d'una i de dues vegades m'havia convocat a la plaça de Prim de Reus per tal de mostrar-me, primer, i de lliurar-me, en acabat, un bon feix de documentació històrica amb la qual pretenia demostrar la il·legalitat de la submissió de Catalunya a Espanya pel fet d'haver-se produït per la força de les armes. Per això vaig convidar-lo a participar a la Jornada Jurídica "El procés cap a un Estat propi: perspectives jurídiques", que va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, el 19 d'octubre de 2013, coorganitzada per Òmnium Baix Camp, el Centre de Lectura, la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV i el Col·legi d'Advocats de Reus (vegeu aquí).

I, és clar, hi va fer cap interessadíssim. I vet aquí que a tots els assistents ens va quedar d'allò més clar que el cas de Catalunya no es podria resoldre pas mirant enrere i portant a la Justícia l'Estat Espanyol pels fets històrics que provocaren l'abolició dels drets i de les institucions de Catalunya, sinó que ens calia mirar endavant i, doncs, aplegar una àmplia majoria social a favor de l'assoliment democràtic de la independència, en el qual assoliment els fets històrics només podien ser un dels arguments però no pas el més poderós per tal de convèncer els catalans d'avui car hi pesen molts d'altres i de més convincents: la millora de les condicions de vida i un futur esperançador per als nostres fills, alliberats del llast de l'espoli econòmic i de la imposició de mesures ben poc democràtiques.

Per això la darrera vegada que es va veure Àlvar Busquets Estivill participant en un acte polític va ser en la consulta pel dret a decidir del passat 9 de novembre de 2014, quan va dipositar el seu vot a la mesa electoral de Cornudella de Montsant, a l’Institut Montsant. Per ell i per tants com ell que han traspassat en el camí cap a l'alliberament de la nació catalana, fem possible la continuació de la narració votant el 24M i el 27S candidatures independentistes, tant se val si són de dretes, de centre o d'esquerres. Perquè hi ha moltes qüestions pendents, sí, però n'hi ha una en què cal que prioritàriament la majoria de catalans ens posem d'acord a fi de resoldre-la positivament i que, en bona mesura, inclou totes les altres.

Biel Ferrer Puig és filòleg.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Eulàlia Busquets Lluch  31 de Març de 2016

GRÀCIES

Biell, soc l'Eulàlia Busquets Lluch, neboda de l'Àlvar Busquets Estivill i et volia agraïr aquest article recordant al meu tiet. Sobre la qüestió del passat, dir-te que estic investigant i buscant informació per desvetllar una història que ha estat sempre silenciada. Sobre la qüestió de futur, dir-te que en participo i que faig honor als ideals que em mouen i que van moure als meus avant-passats. Visca la independència de Catalunya!