Divendres, 29 de Març de 2024

Els nostres equipaments culturals a Internet

04 d'Abril de 2017, per Xavier Filella

Internet i les noves tecnologies ens suggereixen sovint pensaments contradictoris. Per un costat son un avanç tècnic molt destacat i per l'altre la seva expansió il·limitada pot resultar personalment invasiva ja que no sabem fins a on les informacions obtingudes poden acabar afectant la nostra intimitat i esdevinguin finalment una arma de control i una possible intromissió impúdica en la nostra quotidianitat. 

Sorprèn com la informació es pot transmetre d'una manera tan ràpida i eficient i com en temps real, en segons, podem obtenir qualsevol dada planetària. Internet ens apropa el coneixement, ens situa qualsevol indret al mapa, ens dóna instruccions i orientació de com fer cap a qualsevol lloc, ens relaciona amb continguts semblants, ens facilita opinions personals,...

La informació que podem veure per exemple a google és inabastable, ingent. Podem trobar restaurants, museus, teatres, carreteres, places, carrers, ermites, turons, ajuntaments, estadis, centres culturals i veurem els exteriors d'edificis (street wiew), les seves coordenades, la geoposiciò, ho podem veure tot a vista d'ocell i darrerament fins i tot podem accedir als interiors, clicant la pestanya “vegeu l’interior”, dels millors equipaments culturals de casa nostra.

Cercant a google el Teatre Bartrina, el Centre de Lectura, el Teatre Fortuny o el Palau Bofarull podem veure amb 360 graus -les noves càmeres actuals permeten gravar amb aquesta característica que facilita a l’espectador mirar l’espai en totes direccions como si ell mateix fos la càmera- els seus interiors, podem recórrer les platees dels teatres, les sales de la biblioteca, veure les obres d'art, pujar i baixar per les seves escales, observar amb detall les seves estances.  Des de casa i a través sobretot de tauletes i mòbils -avui en dia aquestes tecnologies estan optimitzades per aquests dispositius ja que l'ordinador va perdent ús- podem passat una bona estona resseguint amb minuciositat els interiors d'equipaments patrimonials sense haver de visitar-los físicament.

Des de fa temps estan molt generalitzades a internet les vistes dels exteriors de monuments i edificis emblemàtics, d’aqui a poc temps podrem accedir a les seves intal·lacions. Estem davant d'un canvi de paradigma a nivell turístic?, de fet ja podem trobar rutes guiades d’alguns equipaments culturals a través d’internet. Unes avantatges,  les de les noves tecnologies, que caldrà fer-les servir amb cura, amb un plantejament enriquidor i exclusivament informatiu i que no haurien de derivar cap a un “gran hermano” generalitzant que faci perdre l’encant dels edificis enregistrats.
De moment gaudim de les noves tècniques i valorem-ho positivament. Estan al nostre abast. 

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics