Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Feina ben feta en salut mental

10 d'Octubre de 2018, per Jordi Cartanyà

Normalització

Aquest dimecres se celebrava el Dia Mundial de la Salut Mental. Durant aquesta setmana, a la ciutat de Valls es realitzen un seguit d’accions que tindran el seu punt àlgid aquest dissabte amb un acte al Pati. La celebració d’aquests actes permet posar damunt la taula la malaltia mental. Una realitat del nostre dia a dia que està estigmatitzada socialment.

Fa massa temps que s’associa el malalt mental amb una persona incapacitada, a vegades violenta, i que cal recloure. Res més allunyat de la realitat. Estadísticament, una de cada quatre persones al llarg de la seva vida tindrà un episodi vinculat amb la salut mental. La depressió, l’ansietat, la bipolaritat o l’esquizofrènia són les malalties que un dia o altre ens poden afectar i cal veure-les amb la mateixa normalitat que veiem una diabetis.

Si no normalitzem la nostra visió, no normalitzarem la integració al món laboral, a l’entorn social i a la mateixa ciutat. Per això cal posar en valor la feina que fa l’Associació Porta Oberta a la nostra ciutat. L’entitat és el motor que ha fet possible la visibilització de les persones amb malaltia mental i ha treballat per la seva normalització. També ha reivindicat les mancances que històricament hi ha hagut a la ciutat en l’atenció als malalts mentals.

Nous equipaments

Cal recordar que, durant l’any 2017, es van fer realitat dos importants projectes per dotar d’eines als professionals i a les famílies, per tractar com es mereixen les persones amb malalties mentals: el centre de dia i el club social. El primer permet el tractament ambulatori en la fase posterior a un ingrés o a un tractament farmacològic. Garantint la correcta transició cap a la vida social, laboral i familiar, fent així més fàcil la reintroducció en la rutina diària, una eina situada al costat de casa i enmig del teixit social on viuen.

El Club social permet ja un treball més intens en la integració en el món laboral i en la vida quotidiana, establint punts de trobada, d’activitats i d’autoajuda tant pels afectats com per les seves famílies. Posar en marxa aquests equipaments, a la nostra ciutat i en d’altres de Catalunya, ha estat una responsabilitat dels consellers Toni Comín i Dolors Bassa. Un a l’exili i l’altra, empresonada. Ells van diagnosticar les mancances que hi havia a la nostra societat en l’atenció als malalts mentals, van dissenyar un pla d’actuació i el més important, el van portat a terme.

Feia molts anys que el problema estava sobre la taula, però ells es van arremangar i van invertir més de 40 milions d’euros en un pla de xoc per obrir i posar en marxa nous equipaments, aconseguint millorar el dia a dia de molts malalts i de les seves famílies. Aquests consellers, injustament suspesos de funcions, es van posar en la pell dels afectats, els van escoltar i van donar solucions i gràcies a la seva feina avui estem molt millor. Per això també és de justícia recordar-los i reivindicar-los aquesta setmana que celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental.

Per les persones

N’hi ha que sempre critiquen que el Govern de la Generalitat només està preocupat pel que ells en diuen monotema, però fets com els que he explicat mostren que la veritable preocupació són les persones, en especial aquelles que estan en situació menys favorable. Per això cal treballar per la República, perquè necessitem ajudar a les persones tal com hem fet i com faríem sense les ingerències de l’Estat espanyol, més preocupat per l’ordre constitucional que no pas pels problemes de salut, d’habitatge, de feina, d’igualtat i d’oportunitats de les persones.

I no voldria acabar sense criticar aquells que amb la mà dreta i amb molta il·lusió pregonen que es preocupen per les persones amb discapacitat física i mental i amb la mà esquerra es dediquen a criticar a aquells que han actuat fent possible que hi hagi més recursos per a les persones amb malaltia mental i les seves famílies. I no malgasten esforços a retirar els llaços grocs que reclamen la llibertat de la consellera Bassa i el conseller Comín. Uns es dediquen a criticar i gesticular i els altres fan feina per fer realitat aquells serveis que milloren el dia a dia de tantes persones del nostre país. El dia que els caigui la bena dels ulls, veuran la incongruència del seu discurs i la injustícia de les seves accions.

Jordi Cartanyà és el pimer tinent alcalde de l'Ajuntament de Valls

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics