Sí, però qui ho pot ser? A canvi de què? A Reus, els tres reis mags es trien a dit des de la casa de la vila per obra i gràcia de l’alcalde en curs.
Normalment, els homes triats han de ser persones que es puguin permetre una despesa de com a mínim 3.000 euros, que és el que els costarà la festa de la compra de caramels per tirar al públic. Els homes triats hi afegeixen la cort amb la seva família o gent propera, que fan de patges o altres personatges. Més enllà d’això, la tradició diu que hi ha un rei blanc, un de ros i un de negre. Pel que fa als dos primers, no hi ha problema de color entre els habitants de la ciutat.
Ara bé, i el negre? Fa uns quants anys i per mitjà d’una associació de senegalesos, es va aconseguir que el rei fos d’aquest col·lectiu. Un encert que donava credibilitat als personatges i encara molt més important, incloïa algú que no pertanyia a les elits de la ciutat. Tanmateix, aquestes persones no pagaven; així, doncs, de sobte, van desaparèixer de les previsions de la cavalcada.
Aquest últim any ens hem superat, fent que un home dels triats sigui un regidor de l’Ajuntament. Un regidor que ha fet de rei negre pintat. Segur que a Reus no hi ha cap africà, cubà, dominicà o català que sigui negre? Quina vergonya!
Ens hem preguntat per què fer de rei ha de ser un privilegi per a unes persones i no sigui accessible per a unes altres. Ens ho creiem, que la ciutat és de la ciutadania o, són paraules i al fons ja ens va bé que només en pugui participar una minoria? Així és com anem excloent i ens tanquem en un món petit d’unes quantes persones, en lloc d’obrir-nos a tothom.
Segur que hi hauria mil formes participatives o, per exemple, per sorteig, per barris, per carrers, etc.., si hi ha voluntat, hi ha proposta i solució. Pel que fa als diners és fàcil, tres per tres, nou. L’Ajuntament no es pot fer càrrec d’aquesta despesa quan gasta molt més amb atraccions de carrer que ningú no ha demanat?
Perquè tant en el cas dels reis com en d’altres, qualsevol persona, home o dona de la ciutat n’ha de poder participar amb igualtat i deixar enrere privilegis de segles anteriors, que ja haurien d’haver passat a la història.
Tot molt democràtic, ara que fem República.
Mariona Quadrada és regidora de la CUP de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics