Dilluns, 30 de Novembre de 2020

La CUP i el pressupost municipal

15 de Febrer de 2016, per Edgar Fernández

Després de la nova composició de l'Ajuntament reusenc, des de la Candidatura d’Unitat Popular hem insistit en  la necessitat de crear espais de debat i treball conjunt amb els diferents grups municipals. El bloqueig polític, més enllà d’algun càlcul electoral interessat, no aporta cap benefici a la ciutat.

Hem començat el mandat proposant i aprovant la redacció d’un nou Reglament Orgànic Municipal i un Reglament de Participació, però segueix bloquejat inexplicablement; hem proposat diferents comissions de treball temàtiques, però alguns càrrecs electes diuen que no tenen prou temps; vam seguir fent propostes a les ordenances fiscals, però no vam obtenir resposta -ni en l’oposició ni en el govern- i aquestes van ser prorrogades sense passar per ple. La insistència, a voltes, dóna resultat i després del "No rotund" del PSC, el govern municipal va picar a la porta de la CUP.

Com és sabut, les CUP negociem sobre programa sense fer càlculs electoralistes i superant qualsevol pressió mediàtica. Aquest tret ens permet analitzar i negociar avaluant les diferents opcions amb la major serenitat possible, per exemple, sabent que el govern municipal no es podia permetre una mostra més d’incapacitat de gestió i sabent que, sense l’aprovació, haguéssim provocat que en els propers tres anys (esperem que abans ja siguem independents i tinguem model d'hisenda local propi), els pressupostos no haguessin passat per Ple sinó que s'haguessin aprovat amb els vots de la Junta de Govern Local (només els regidors del govern) fent ús de la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local. Res més antidemocràtic.

Les CUP considerem que les polítiques socials han de servir, precisament, per deixar de necessitar-les. De la mateixa manera, l’administració pública ha de ser activa en la defensa dels drets col·lectius i, precisament, en els que afecten als col·lectius més necessitats i castigats.

Si bé és cert que les mesures acordades no solucionen l’origen de les desigualtats però tenint en compte les conseqüències esmentades de la no aprovació, hem considerat que mesures d’emergència social com acabar amb el requisit dels dos anys d’empadronament per accedir a ajudes i beques menjador, augmentar la partida a Serveis Socials i acordar mesures immediates en polítiques d’habitatge eren imprescindibles; de la mateixa manera fem aportacions de model, per exemple, recuperar serveis municipals com la gestió de residus possibilitant un estalvi de 3 milions d’euros anuals i sense oblidar el model de zonificació escolar, les mesures relacionades amb l’estalvi energètic i energies renovables i el Pla Directori de Bicicleta.

Per acabar, és difícil no fer referència a les ampolles que ha aixecat en el PSC i Ciutadans aquest acord tot i que, en absolut, sorprenen. Possiblement aquest acord tingui més contingut social que els 32 anys de govern "tripartit d'esquerres", de fet ja coneixem les conseqüències: una de les 10 ciutats més endeutades de l’estat, Cas INNOVA a les portades i el nom de Reus lluny de la referencialitat que li pertoca.

Però no estem aquí per mesurar la testosterona d’alguns portaveus municipals, esperem que aquest govern emmurallat des de fa cinc anys entengui la greu situació en la que ens trobem i, des de la diferència i fins i tot discrepància política, es puguin crear espais de treball.

Edgar Fernández és regidor de la CUP de Reus i militant d’Endavant-OSAN.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

reusenc  15 de Febrer de 2016

niñato

No saps ni de què parles. Us heu begut l'enteniment i no es pot arribar a entendre que la vostra idea comunistoide i antisistema pugui donar llum verda a uns pressupostos de dretes. Calcula tu el que suposen 350.000 euros en un total de 320M d'euros. això és el que heu aconseguit. Heu aconseguit recuperar algun dret més per a les persones que no porten 2 anys empadronats tret de les beques menjador?
Heu aconseguit crear llocs de treball, heu aconseguit un habitatge digne per a qui ho necessita? Sou uns demagogs barats! Sort que ja fa temps que se us veu el plumero.
Feia més feina el Vidal sol que els 6 que sou ara.
I que quedi clar que al marge dels errors dels sociatas dels darrers anys , Reus és el que és gracies als governs d'esquerres que va tenir durant molts anys i no els ineptes de dretes que governen actualment

Juan  15 de Febrer de 2016

esto no se entiende

Con los votos de las ultimas elecciones tenían suficiente para hacerse con el mando del ayuntamiento, porque no lo hicieron, es muy fácil actuar en la oposición, hacer propuestas, esto es muy fácil, en si día la CUP podían hacerse con el mando y seguramente por miedo a lo que se les venia encima no quisieron, así que estas propuestas no se entienden