Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La lluna en un cove dels sindicats d'ensenyament a Catalunya

17 de Maig de 2016, per Biel Ferrer

Resulta que els sindicats ja preparen el curs vinent amb atxes i destrals, mobilitzacions i cridòries, tancades i pamflets. Ho sabem els docents perquè a la nostra adreça de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, xtec, rebem correus electrònics de tots ells, reenviats pels nostres centres docents, que els reben, al seu torn, de part seva. També n'estem assabentats pels mitjans de comunicació i per les visites que, a l'hora de l'esbarjo, ens fan els seus nombrosos alliberats. Legítima tasca informativa, difícil de contrastar si hom no està avesat a llegir altres fonts per poder contraargumentar, si cal, amb dades objectives i fets reportats, l'allau de campanyes sindicals. Dues de les darreres accions que han perpetrat els sindicats d'ensenyament a Catalunya a la recerca de la lluna en un cove han estat, d'una banda, el tancament a la seu de la Conselleria del ram, i, d'altra banda, l'abandonament de la mesa de negociacions.

El més lamentable és que la USTEC, la Unió Sindical dels Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya, que era l'únic sindicat nacional i de classe, s'hagi aliat amb els altres sindicats espanyols. En una situació com l'actual d'asfíxia jurídica i econòmica brutal de la Generalitat de Catalunya, cap sindicat no és prou honest ni prou valent per anar més enllà de la defensa de la immersió lingüística i del dret de decidir pel que fa al seu discurs nacional. I són incapaços de fer quatre números i de fer quatre lletres per constatar que les seves ires no les haurien d'adreçar pas al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Talment un lector incapaç d'entendre i d'interpretar degudament la poesia de Joan Salvat-Papasseit, de qui una lectura interessada ens n'havia lloat el seu tarannà anarquista i alhora apàtrida obviant el seu sentiment patriòtic que es fa especialment palès a Les conspiracions i La gesta dels estels, la USTEC se'ns vol presentar com la revolucionària eina al servei radical dels treballadors de l'ensenyament de Catalunya llençant acusacions contra el primer govern de Catalunya decidit a recórrer el darrer tram del procés vers la independència, enmig d'atacs i d'impagaments de l'Estat espanyol. La USTEC sap perfectament les causes fonamentals de la impossibilitat de resoldre positivament les demandes de la societat catalana en matèria educativa: l'espoli fiscal, que impedeix, entre moltes altres qüestions, millorar les condicions laborals dels treballadors de l'Ensenyament (substituts, interins, funcionaris...); i el marc legal espanyol, que impedeix desenvolupar plenament la LEC, la Llei d'Ensenyament de Catalunya. La USTEC ho sap, però dissimula, manipula, gesticula i especula. I sap molt de greu que el sindicat majoritari de l'ensenyament a Catalunya -aquest articulista n'havia estat convençut afiliat fa temps i escriu ara tot això amb dolor- no sàpiga modular el seu discurs, no vulgui canviar el seu plantejament per consensuar certes idees i determinades fetes amb el govern del país del qual, si fem cas de la C de les seves sigles, es manifesta defensora, a gratcient o a la insabuda, en manifestos i al seu web sindicat.net (sic). En volen una, de dada, escandalosa, vostès, de caire econòmic? Doncs vet aquí la dada: les aportacions econòmiques finalistes de l'Estat espanyol a programes educatius no universitaris que es desenvolup(av)en a Catalunya han passat dels 147.291.205,28 € de l'any 2010 als 3.628.288,11 € de l'any 2015. (I en volen una altra de l'ensenyament universitari? Doncs mirin: amb només el 3% de l'espoli tindríem a Catalunya l'ensenyament universitari gratuït, com a Dinamarca, per exemple.).

L'altre dia, la Sra. Meritxell Ruiz, consellera reusenca d'Ensenyament de Catalunya, va assabentar-nos en una entenedora i excel·lent conferència al Círcol de la capital del Baix Camp -actes com aquest s'haurien de prodigar més arreu- que l'Estat espanyol ara havia decidit unilateralment deixar de fer l'aportació d'euros necessària per a l'etapa educativa infantil a Catalunya. Jo en vull saber més, d'aquestes informacions. Tinguin-la en compte, senyors sindicalistes, si us plau. I llegeixin més i més bé Joan Salvat-Papasseit, que, per cert, també tingué vinculació amb Reus i hi publicà, a La Columna de Foc. Fulla de Subversió Espiritual, poesia i assaig, cal·ligrames i articles: "mil sagetes al vent que clamen llibertat".

Biel Ferrer Puig és filòleg i professor de llengua catalana i literatura a l'Institut Josep Tapiró de Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Baldiri  18 de Maig de 2016

A Ramon Salvat

Cert és que Salvat Papasseit va ser àcrata però després va abraçar amb fervor el nacionalisme català més abrandat. Així són els fets.

Ramon Salvat - Reus  18 de Maig de 2016

Mèrit

Doncs ja te mèrit utilitzar al “meu oncle” preferit, poeta, per acabar fent un panegíric de les virtuts de l’opusdeistica consellera reusenca del ram de l’ensenyament -i persona d’altíssima experiència lectiva , per cert- sotmesa, si fem cas a l’opinió d’en Biel Ferrer, ,a l’atac de sindicalistes i altre gent de mal viure, i reconvertint , tot de passada, al poeta en separatista de pedra picada, ignorant que va ésser-ho de la mateixa manera que va esser socialista, àcrata i tantes altres coses. I si, cal llegir i conèixer Salvat-Papasseit, incloent també els sues articles a la reusenca “Justícia Social” i el seu llibre escrit amb “l’opressora” llengua castellana, titulat “Humo de Fábrica”

AAB  18 de Maig de 2016

La CONC

Que poc sabra aquest filòleg que CC.OO es la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, la CONC, sindicat nacional i de classe. Llàstima que a voste no li importin les seves condicions laborals per la qual lluiten USTEC, CCOO i UGT ;) I de les millores voste s'en beneficiarà, per que aquest es el sistema espanyol -de moment- de negociació col·lectiva.

Tonet  17 de Maig de 2016

Ben dit!

Existeix molta por a criticar els sindicats, que són màquines al servei del poder i que a qui més perjudiquen és al treballador. Així que el felicito per atrevir-se a parlar clar i català. Ja n'hi ha prou de vividors que es pensen que es pot cobrar un salari pel simple fet d'existir amb independència de si generen valor o no.

J. A. Carricondo  17 de Maig de 2016

Barrejar la velocitat amb el beicon!

La majoria de sindicats no es preocupen de fer la seva feina i volen fer política d'alçada quan no en saben! Menys alliberats i més sindicalistes a treballar seriosament! Com els polítics, no escolten el personal del carrer i manipulen per tenir cap veu crítica amb els seus criteris personalistes. Si els sindicats rebessin la meitat dels ajuts del govern: què farien?