Divendres, 29 de Març de 2024

La Marató diu molt de nosaltres

14 de Desembre de 2018, per Jordi Cartanyà

Aquest diumenge 16 de desembre, se celebra la jornada central de la Marató de TV3, on durant tot el dia es recolliran aportacions de diners de la ciutadania per destinar-los a fer front al càncer. Seran euros dirigits a finançar projectes d’investigació per avançar en la curació d’una de les malalties més greus i generalitzades avui en dia. Aquest projecte sorgit de la societat civil, que va néixer l’any 1992, ha esdevingut un clàssic de la solidaritat al nostre país, amb unes xifres rècord de participació i col·lecta de diners molt per sobre d’altres maratons similars que es realitzen en altres països. Això diu molt de la nostra societat i de la implicació de totes i tots en aquells projectes que contribueixen directament a millorar la vida de les persones.

La salut és un bé preuat i que tots i totes volem preservar. Per això, la millor inversió és en investigació, ja que permet avançar en tècniques, fàrmacs i mesures que incideixen directament en el dia a dia de molts malalts. Algunes veus qüestionen que hagi de ser la Marató la que financïi projectes de recerca i que, en canvi, no ho facin els governs a través de la inversió pública. És cert que l’Estat espanyol està a la cua de la inversió pública en I+D+I. Els prop de 14.000 milions d’euros actuals són un percentatge inferior al que hi dediquen altres països d’Europa. Invertir en I+D+I és fer-ho en futur, és projecció, és desenvolupament i sobretot és millora de la qualitat de vida, no només en l’àmbit de la salut sinó també en les oportunitats tecnològiques i empresarials.

Ara bé, això no treu que una iniciativa social com la Marató s’hagi de menystenir, perquè a més de la recaptació que assoleix i que és fonamental per impulsar la investigació, hi ha un seguit de valors que se’n deriven i que són molt importants. La informació i la divulgació que es fa de les malalties ajuden en el coneixement, en la comprensió dels qui les pateixen, i també a reduir l’estigma social d’algunes de les malalties tractades. Recordo en aquest sentit algunes maratons dedicades a les malalties mentals, a la Sida, al Síndrome de Down, a l’obesitat, i d’altres, que han possibilitat entendre com se senten les persones afectades i han ajudat a normalitzar-les en la nostra societat, a través de la humanització que es fa en el programa televisiu i en les múltiples sessions de divulgació a escoles, instituts i locals socials de les nostres ciutats.

També vull destacar els valors associats al voluntariat i a la solidaritat. Quants grups d’amics, entitats de tota mena i persones individuals dediquen part del seu temps a organitzar petits actes destinats al bé comú? Moltíssims. Això que pot semblar tant senzill és una de les claus de l’èxit de la Marató i el que ens fa admirables com a societat, aquest treball col·lectiu pel bé comú, on tothom aporta el que pot ja sigui amb feina, diners o idees.

La nostra ciutat no es queda pas enrere en l’organització d’actes per la Marató. Enguany a Valls hi han divuit activitats organitzades per entitats, ampes i clubs esportius, que fan que tots i totes ens moguem amb finalitats solidàries. Vull destacar especialment els actes que cada any organitza la comissió social del Club Bàsquet Valls, per la seva superació continuada i la quantitat d’activitats organitzades.

Dit això, us animo a tots a participar en aquesta nova edició de la Marató de TV3, dedicada al càncer, una malaltia que és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones. De fet, a tots i a totes en un moment o altre ens ha tocat d’aprop, i hem tingut vivències contradictòries, des de pèrdues sobtades i incomprensibles fins a veure com els pitjors diagnòstics inicials anaven virant a base de tractaments innovadors i d’una fantàstica atenció sanitària cap a la superació de la malaltia. Perquè l’avenç tècnic ens ha permès un increment de la supervivència d’un 7% en els darrers 10 anys, una xifra que demostra que la inversió en I+D+I dóna els seus fruits a mig o llarg termini.

Com moltes iniciatives que emprenem en el nostre país, la suma de voluntats permet superar els reptes més difícils que tenim com a societat catalana. La Marató és un exemple evident d’aquesta empenta de la ciutadania i un projecte que ens ajuda a avançar en la qualitat de vida de les persones malaltes alhora que ens fa més forts i millors com a societat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics