Catalunya i l'Aragó, cara i creu del respecte o la intolerància
Al darrer Ple, Ciutadans (C’s) ha presentat una moció perquè es faci efectiu el bilingüisme administratiu a l’Ajuntament de Reus, ja que tenim testimonis directes de veïns a qui a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) se’ls han negat els impresos en castellà i els han donat l’alternativa de traduir-los les paraules que no entenguessin.
Sembla ser que el sr. Cervera, fent-se passar per castellanoparlant (un “gran desconegut” a l’Ajuntament), ha realitzat la mateixa petició just el mateix dia en què C’s presentava la moció del bilingüisme. I, miracle!, immediatament ha obtingut l’imprès en castellà, que ha mostrat triomfant al Ple per desacreditar les nostres afirmacions. Tan cara li han posat l’entrada al Govern Municipal, sr. Cervera? L’han utilitzat per intentar desprestigiar-nos?
Tan penosa com l’actuació del futur regidor d’Esports ha estat la del sr. Vallès, portaveu del PSC. Ha defensat la posició lingüística de l’Ajuntament acusant-nos de voler tensar una situació que, segons ell, és d’absoluta normalitat. La prudència m’ha impedit donar-li la resposta que li dono ara. Si no hagués estat per la contemporització del PSC amb el nacionalisme identitari, C’s no hagués hagut de néixer.
C’s va sorgir, entre altres motius, per donar veu a tanta i tanta gent disconforme amb l’eliminació gradual del castellà de la vida pública i dels drets dels seus parlants a l’Administració pagada també amb els seus impostos. Encara no veu, sr. Vallès, que l’ensorrament del seu partit a Catalunya està directament relacionat amb la seva absoluta insensibilitat en aquest tema? No és conscient que molts dels nostres votants els han abandonat perquè nosaltres som la seva veu llargament silenciada?
Em dirigeixo també a la “premsa amiga” que tant suport ens dóna i que no ha dubtat en titllar-nos de mentiders. Molt poca investigació els hagués fet falta per descobrir que dèiem la veritat.
Per últim, hi ha qui diu que a la societat de Reus no hi ha cap problema. I tenen raó, com qui afirma que el català ha de ser promocionat i cultivat, que ha de fer-se més present a la justícia i al cinema. Però no es tracta d’això. Només diem que un Ajuntament ha de ser la casa de tots i el nostre no ho és. I pregunto: en què perjudica als catalanoparlants que el reusenc que ho vulgui es relacioni amb el seu Ajuntament en castellà? Si ens responen satisfactòriament, abandonarem la reivindicació del bilingüisme. Mentrestant, seguirem empipant.
Pepa Labrador és regidora de Ciutadans a l'Ajuntament de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics