Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Les 'mentides' de Ciutadans

29 de Desembre de 2015, per Pepa Labrador

Al darrer Ple, Ciutadans (C’s) ha presentat una moció perquè es faci efectiu el bilingüisme administratiu a l’Ajuntament de Reus, ja que tenim testimonis directes de veïns a qui a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) se’ls han negat els impresos en castellà i els han donat l’alternativa de traduir-los les paraules que no entenguessin.

Sembla ser que el sr. Cervera, fent-se passar per castellanoparlant (un “gran desconegut” a l’Ajuntament), ha realitzat la mateixa petició just el mateix dia en què C’s presentava la moció del bilingüisme. I, miracle!, immediatament ha obtingut l’imprès en castellà, que ha mostrat triomfant al Ple per desacreditar les nostres afirmacions. Tan cara li han posat l’entrada al Govern Municipal, sr. Cervera? L’han utilitzat per intentar desprestigiar-nos?

Tan penosa com l’actuació del futur regidor d’Esports ha estat la del sr. Vallès, portaveu del PSC. Ha defensat la posició lingüística de l’Ajuntament acusant-nos de voler tensar una situació que, segons ell, és d’absoluta normalitat. La prudència m’ha impedit donar-li la resposta que li dono ara. Si no hagués estat per la contemporització del PSC amb el nacionalisme identitari, C’s no hagués hagut de néixer.

C’s va sorgir, entre altres motius, per donar veu a tanta i tanta gent disconforme amb l’eliminació gradual del castellà de la vida pública i dels drets dels seus parlants a l’Administració pagada també amb els seus impostos. Encara no veu, sr. Vallès, que l’ensorrament del seu partit a Catalunya està directament relacionat amb la seva absoluta insensibilitat en aquest tema? No és conscient que molts dels nostres votants els han abandonat perquè nosaltres som la seva veu llargament silenciada?

Em dirigeixo també a la “premsa amiga” que tant suport ens dóna i que no ha dubtat en titllar-nos de mentiders. Molt poca investigació els hagués fet falta per descobrir que dèiem la veritat.

Per últim, hi ha qui diu que a la societat de Reus no hi ha cap problema. I tenen raó, com qui afirma que el català ha de ser promocionat i cultivat, que ha de fer-se més present a la justícia i al cinema. Però no es tracta d’això. Només diem que un Ajuntament ha de ser la casa de tots i el nostre no ho és. I pregunto: en què perjudica als catalanoparlants que el reusenc que ho vulgui es relacioni amb el seu Ajuntament en castellà? Si ens responen satisfactòriament, abandonarem la reivindicació del bilingüisme. Mentrestant, seguirem empipant.

Pepa Labrador és regidora de Ciutadans a l'Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Baiges Gras  31 de Desembre de 2015

Catalunya i l'Aragó, cara i creu del respecte o la intolerància

No hi ha res pitjor que polititzar una llengua. A Catalunya, de vegades, caiem a la trampa per la nostra eterna justificació de voler donar prevalència, per una necessitat inajornable de cohesió social, a la nostra llengua. Evidentment, que hi ha d'haver una llengua preferent a l'administració pública, només faltaria. I aquesta és la catalana. Altra cosa és facilitar una traducció, si cal, per no perjudicar a ningú que encara no ha pogut -o de vegades no ha 'volgut'...- integrar-se a la comunitat d'acollida. A la companya i bona professora Pepa no li ha calgut perquè és de Fraga, al Baix Cinca, on tenen el català occidental com a llengua pròpia. A l'Aragó, i concretament, a les comarques de la Franja, sí que s'està fent una política lingüicida contra el català, programada des de Saragossa. No la volen reconèixer com a cooficial, ni PSOE ni PP (ni crec que Ciudadanos) a les comarques catalanoparlants i la llengua es va perdent a marxes forçades. Sort d'algunes entitats que les ajuda la Generalitat perquè no ho vol fer cap govern aragonès, de ment estreta com són. Genocidi programat. I els xiquets franjolins ja parlen i juguen naturalment en castellà... Cordialment.
Joan  31 de Desembre de 2015

Testimonis

".... ja que tenim testimonis directes de veïns ...", i aquests potser son la cunyada del cosí de la germana del veí del sèptim?.
S'ha de ser una mica més coherent, Hi ha moltes maneres de comprovar les coses i si no sap com fer-ho ja li ensenyaré. No discuteixo el que vostè diu encara que ho dubto, i molt.
Proves i prou de m'han dit per acusar. Mentre no ho demostri amb proves jo pensaré el que corre per "inet" sobre una variant de la frase "Una mentida repetida mil vegades es converteix en veritat" dita per Joseph Goebbels, potser ja sap el que dic.

Gwendy  31 de Desembre de 2015

Pobra víctima de conspiracions

No es preocupi senyora Pepa que ara ja podran anar a Las Cortes a explicar tots els problemes que tenen pel fet de viure entre els catalans insensibles que no els deixen ni parlar ni viure en castellà. A més allà segur que els entenen i aplaudeixen "como dios manda"

josep  30 de Desembre de 2015

Sr.C arricondo

Aceptar diferencia siempre, hacer que un minoría quieran borrar una lengua hablada por casi 500 millones de personas en el mundo es otra,que unos nacionalistas QUE TOTS SAVEN MOLT BE QUE ES AQUESTA IDIEA,quieran menospreciar una historia manipolandola com ds. hacen es otra cosa

ElCaballoDePrim  30 de Desembre de 2015

Gràcies Sra. Pepa per dir el que molts pensem.

La dictadura va imposar una sola llengua en l'administració pública, i el nacionalisme català utilitza els mateixos mètodes. Com hem evolucionat.

ep  30 de Desembre de 2015

Al Anton

Perdona, creo que Labrador se refiere a los ciudadanos y sus derechos. No a que cada uno en el ayuntamiento se exprese en el idioma que desee. El catalán no va a desparecer, por lo menos en décadas, así que la excusa de eliminar el castellano (lengua materna de mas de la mitad de catanes) de la vida administrativa, cultural y de la educación , para que no desaparezca el catalán es como intentar matar a un oso a pellizcos.

J. A. Carricondo  30 de Desembre de 2015

El Imperio languidece!

Sembla que la solució és ignorar l'apertura a més coneixements: més idiomes vol dir més cultura. Potser es tracta de reiniciar el procés de la 'Conquista de las Américas', destruint cultures i pobles. No és possible entendre la història i acceptar les diferències? La realitat demostra que aquesta societat introdueix noves llengües i qué? Val més un idioma foràni?

Anton   30 de Desembre de 2015

La cançó de sempre

Comunicar-se en castellà amb determinats ciutadans per part de l'Ajuntament seria discriminar-los i fer les comunicacions en català, la llengua pròpia del país, ajuda a la integració i la cohesió. Si el català no resulta una llengua útil està condemnada a desaparèixer i això no ho vol pas vostè, oi, senyora Labrador?

ivan  29 de Desembre de 2015

Eliminar el castellano

Desde hace décadas, y con la excusa de impulsar la lengua catalana, a lo que se han dedicado los diferentes gobiernos de la generalitat y ayuntamientos, es a erradicar el castellano tanto en las instituciones, medios de comunicación como en la educación. Por suerte de la calle nunca lo van a poder hacer y eso de salir a pasear y oír la realidad de Reus les produce urticaria . Viven en una burbuja y si se creen que por enviar los recibos del ibi en monolingüe o eliminar de canal reus el castellano, va a desaparecer o va a ser sustituido por el catalán, lo tienen claro.. Una lástima para el catalán porque al final será el gran perjudicado en todo esto.