Dimecres, 08 de Maig de 2024

Les raons del president Mas

01 de Desembre de 2014, per Sebastià Barrufet

El president de la Generalitat, Artur Mas, va detallar el passat dimarts 25-11 la seva proposta de llista unitària per celebrar a través d'unes eleccions la consulta sobre el futur polític del país. Ho va fer d’aquesta manera:

Es configura una llista que compti amb els partits "que s'hi vulguin sentir representats". La llista la configuren persones de la societat civil, professionals en les matèries clau "per construir l'estat a Catalunya", i persones proposades pels partits.Totes aquestes persones acceptarien no repetir en les eleccions següents. "Un acte de servei al país", assenyala Mas. El mandat parlamentari seria curt: màxim un any i mig des de la constitució del nou Parlament i l'elecció del president de la Generalitat. A les eleccions següents, els partits que donin suport a la llista es poden tornar a presentar per separat. El finançament de la campanya es faria al marge dels partits a través d'una associació i fundació feta expressament per a aquest cas.  Les subvencions es distribuirien entre els partits polítics implicats per garantir la seva viabilitat financera en el futur.

El diari The Wall Street Journal es fa ressò del discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, i el destaca a la portada del seu web, amb la notícia "El líder català crida a fer un front comú per la independència". En una informació signada pel seu corresponsal, el rotatiu explica que Mas va "capitalitzar el recent referèndum simbòlic" per cridar als "líders polítics i cívics" a "unir-se en una única llista de candidats a unes eleccions catalanes que accelerarien l'aposta d'aquesta rica regió per separar-se d'Espanya".

El diari assenyala l'augment de la popularitat d'Artur Mas i apunta que, segons els analistes, la crida a formar una llista conjunta de polítics i ciutadans "semblava dissenyada en part per superar la creixents desafecció dels votants de tot Espanya cap als partits polítics tradicionals, incloent la mateixa coalició Convergència i Unió de Mas", que "igual que moltes altres formacions d'Espanya, ha estat sacsejada per escàndols de corrupció". Una desafecció que, diu el diari, també reflecteix "la fatiga de l'opinió pública per les polítiques d'austeritat econòmica".

També explica les dificultats amb què pot topar la proposta de Mas amb les postures reticents dels seu propi soci de coalició, Unió Democràtica de Catalunya, i d'ERC.

Precisament Oriol Junqueras, president d’ERC, pronunciarà la seva conferència el pròxim 2 de desembre. Serà quan veurem fins on està d’acord amb el president i explicarà la seva llista del paraigua.

Junqueras  ha proposat  que les diferents candidatures favorables a la independència consensuïn un nom comú per acompanyar cadascuna de les llistes per presentar-se a les properes eleccions, fent evident així la transversalitat del projecte independentista. El líder republicà explica que una possibilitat seria establir un nom paraigua a compartir entre les diferents llistes del sí-sí. "Llista pel sí-CUP, Llista pel sí-CiU o Ara és l'Hora-ERC, Ara és l'Hora-CiU, etc.".
"Aquest nom comú faria molt fàcil d'interpretar el resultat i al mateix temps permetria mantenir la transversalitat" política del moviment, un dels principals valors del procés democràtic obert a Catalunya. El líder dels republicans considera que en qualsevol dels casos, la nova legislatura s'hauria d'abordar amb un govern "del màxim consens possible" per abordar un moment polític de gran complexitat com és la transició nacional cap al procés constituent del nou estat independent.

De totes maneres, com passa sovint, p enso que els mals ens poden tornar a venir de fora, del mateix indret, no vull mostrar-me malèvol, però és allò que es diu del gat escaldat i de l’aigua tebia: El president va dir que les eleccions són la única manera que ens resta per a fer la consulta, totes les altres ens han estat prohibides. Les eleccions no es poden suprimir ni invalidar, a no ser per algú que s’hagi begut  l’enteniment, va afegir. Penso que qui  ens governa a l’estat espanyol fa temps que s’ha la begut l’enteniment.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges