Dissabte, 28 de Novembre de 2020

Parlem de nacionalismes, doncs

23 de Gener de 2020, per Xavier Guarque

Tot fa la impressió que Espanya es mou entre una 'subEspanya castissa' i una 'subEspanya 'canyí'', amb seu social a Madrid. Atenent la seva composició real, és impossible que tothom es pugui sentir a gust amb aquest nacionalisme, tret de qui en treu profit. És un nacionalisme que, a diferència del català, que és inclusiu i pacífic, està impregnat de la 'fúria' i veu delicte en tota expressió del que considera l'únic que hi ha d'haver.

Per al nacionalisme espanyol, el sol fet d'intentar preguntar sobre el tema és prohibitiu, criminal, mereixedor de presó. Tot nacionalisme requereix una bona dosi de fanatisme que, en determinats moments, l'enalteixi per damunt de tot, encara que sigui reinflant la mateixa realitat. Sentir-s'hi còmode dependrà dels sentiments particulars dels quals hi han de conviure.

Així, dependrà de cadascú trobar-lo exagerat, imposat o, fins i tot, com un adoctrinament. Però, en tot cas, sempre serà per recalcar uns valors que es creuen amenaçats, en risc o en perill. En cert aspecte, hi tindrà molt a veure la consistència del que representa un determinat nacionalisme en veure's amenaçat quan, o per qui.

Aquesta reflexió, molt particular, podria ser l'explicació de l'enfrontament descarnat que actualment pateixen Espanya i Catalunya. Catalunya es veu en risc perquè no és reconeguda per l'estat. Ni de manera identitària, ni culturalment. I Espanya es veu en risc en veure que una part, del que considera una sola i indivisible peça, està intentant separar-se'n, ni que pugui ser qüestionada la seva unitat sotmetent-la a referèndum.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  28 de Gener de 2020

Be

el comentari de ahi, no debia ser de l agrat d algú i no el varen publicar, que fols feri, llibertat d expresio en diuen, veurem si avui ja sort,
Diu el Guarque una veritat, "els cuatre que encara volem mantenir l esperança" , si et semble que tens una espècie de borradura, no et preocupis, es el que pasa con no se està acostumat.
El que no enténc es que dius que també es ganxet, fins i tot de això has duptat?

Catalan(e)s  27 de Gener de 2020

"procurant no faltar ni ofendre ningú"

"Tot fa la impressió que Espanya es mou entre una 'subEspanya castissa' i una 'subEspanya 'canyí'', amb seu social a Madrid"

Mi jefe me diría que la palabra "procurar" no tiene ningún significado, o lo haces o no lo haces, procurar no me vale.

Algún psicólogo diría que madurar es dejar de echar la culpa a los demás de sus frustraciones.

Algún filósofo diría que ; Todo imbécil execrable, que no tiene en el mundo nada de que pueda enorgullecerse, se refugia en este último recurso, de vanagloriarse de la nación a que pertenece por casualidad.

Xavier Guarque Morelló  27 de Gener de 2020

???

El compartir el que jo penso sobre la realitat que em toca viure, de manera genèrica, procurant no faltar ni ofendre ningú, no crec que sigui per merèixer els comentaris rebuts, ni en el to ni el menyspreu que s'hi veu. Però no entraré en baralles de taverna. Allà cada cual amb les seves reaccions.

Ganxet  27 de Gener de 2020

Guarque

si la única resposta al meu comentari (Ganxet), es el que has contestat, demostre las teves grans idees i sapiència la de ABDUÏT per els que et manen o sigui el 3% (perdo, volia dir i mantinc, per els golpistes, separatistes i secesionistes, per no fer comentari especial al porteret de la Comunidad, que ell sols es descriu com supremacista i xenòfob, si pots i no et coste llegeix las burrades escrites a las xarxes socials. A la teva proclama del dia, dis una veritat, no et preocupis si tens picors, el que pasa cuan sempre es menteix i un dia sense vole es dia una GRAN VERITAT, efectivament com tu dius SOU CUATRE que per kinders voleu imposar os a la MAJORIA.
Per cert la gran MAJORIA de Ganxets, per sort no som com tu.
Petonets GRAN DEMÒCRATA

Federico  26 de Gener de 2020

Absurd

L'article en el seu conjunt no només és una reflexió molt particular, com reconeix l'autor, sinó un cúmul de llocs comuns, pensaments inconnexos i mantres independentistes sense fonament. És segur que pot dedicar el seu temps a millor causa.

Xavier Guarque Morelló  26 de Gener de 2020

Malament rai

Si els quatre que encara volem mantenir l'esperança de que, algun dia, algú ens faci qüestionar la nostra postura davant la realitat que ens toca viure, l'únic que podem rebre son somentaris com el del ganxet anònim (jo mateix també soc ganxet) , la veritat, s'esvaeixen dubtes i augmenta el convenciment.

José Antonio  25 de Gener de 2020

Es muy triste comprobar que

Es muy triste comprobar que un señor ya maduro, por lo que parece la foto que acompaña el artículo, pueda caer un simplismo tan pueril. 1º los nacionalistas catalanes, hoy convertidos al independentismo, son pacíficos e inclusivos pero incendian nuestras ciudades y consideran bestias con forma humana a los castellanohablantes. 2º quienes están en prisión, no lo están por "preguntar por el nacionalismo" sino por levantarse contra el Estado (que somos todos), vulnerar todas sus leyes, desobedecer las sentencias de los tribunales, etc. en definitiva no por hacer una encuesta como el autor quiere hacernos ver. 3º no hay un enfrentamiento descarnado entre Cataluña y España sino entre los grupos "indepes" en Cataluña, siempre minoritarios y el resto de catalanes y españoles que respetamos las leyes y las sentencias de los tribunales.

Catalan(e)s  24 de Gener de 2020

España , Catalunya, Estat ,nacionalisme.

Me he liado, tantos términos diferentes para hablar de lo mismo...
Resumiendo, para ud "España"(sin incluir Cataluña) es nacionalista mala.En cambio , su Cataluña, es independentista nacionalista buena (sin incluir a los que no independentistas porque no somos catalanes y no existimos). Y si todo esto fuese poco motivo para la carcajada ,habla del "estado" cuando no quiere separar Cataluña de España.
En su ciudad Sr. Guarque , hay mayoría no independentista, háganos el democrático favor de no escribir en nuestro nombre cuando escriba sobre Reus, Tarragona o Cataluña.. O mejor dicho, no se crea propias sus mentiras.

Ganxet  24 de Gener de 2020

Jajaja

inclusiu i pacífic, dirà alguna veritat per equivocació alguna vegada? Di que el golpistes, secesionistes, separatistes, son pacífics, jajajajaja, fas pena només intentan enganyar a las persones, seguin las ordres que et donen els teus "jefecillos" golpistes i embusteros.