bones paraules, però...
però em sobre el "i tu més" i la mirada permanent (obsessiva?) cap a Convergència.
Dimecres passat vam estar quasi tres hores a la sala de reunions del comitè d’empresa de l’Hospital de Móra d’Ebre analitzant, conjuntament amb una àmplia representació de treballadors i treballadores, la problemàtica actual de GECOHSA, de la problemàtica estructural del Grup Sagessa en general i d’aquest Frankenstein anomenat SISCAT (sistema sanitari català).
Ja ho vam dir la setmana passada. Cal arromangar-se i començar a debatre políticament (no entre els polítics!) com ens ho fem administració, treballadors i usuaris per desenredar aquest entramat d’empreses, consorcis, fundacions... amb què, des de la Generalitat, s’ha esquarterat el sistema sanitari públic.
Un cop més, quan xerrem amb els professionals de la salut, constatem com aquest esquarterament de la sanitat no ha estat de franc. Cada centre sanitari viu aïllat de la resta del sistema, facilitant així que els partits polítics l’hagin utilitzat per poder col·locar els “seus” i d’altres fins i tot, com veiem en el cas Innova, d’espoli evident. Aquest aïllament propicia que, en lloc de cooperar per enfortir el sistema, es competeixi per aconseguir unes engrunes que gestiona el CATSalut a través de contractes programa. Així es fomenta tot l’endeutament públic de cadascun d’aquests centres, cosa que repercuteix en les hisendes municipals, i per tant, en els diners de tots i totes. Aquest aïllament facilita, doncs, que aquesta competència degeneri –alimentat per interessos polítics- en conflictes territorials, en lloc de treballar plegats per cobrir col·lectivament les necessitats dels veïns i veïnes del territori.
Constatem, també una vegada més, com els professionals de la sanitat pública desconeixen el funcionament del sistema sanitari català. Una ignorància volguda per la “sociovergència” sanitària i els seus satèl·lits de dretes i esquerres que als anys 90 ho van deixar ben lligat. El fil conductor traçat des de la conselleria per Pomés-Espasa-Rius-Trias-Geli-Ruiz-Comín amb l’ajuda interessada dels Prat, Manté, Bagó... mostren com, independentment del color de govern, el model sanitari actual és compartit.
David Vidal és membre de tots els consells d’administració pel fet que fa 4 anys era l’únic representant de la CUP a Reus i en conseqüència l’únic que podia anar en aquests òrgans. Avui per sort ja no és l’únic conseller i en part gràcies a evidenciar la pèssima gestió i les presumptes corrupteles que l’anomenada sociovergència (CiU i PSC) va callar en aquesta empresa en la que vostè també participava, tal com dèiem en l’anterior escrit i com es pot llegir en el web oficial de Sagessa.
Sr. Pinyol, ens demana informes tècnics, no tenim cap problema en lliurar els informes tècnics a ningú, de fet mig hospital de Móra ja els té. Vostè com a membre del consell d’administració de GECHOSA els pot demanar, com hem fet nosaltres i sense cap tipus de problema. Per una banda, a la ciutadania li agradaria saber com van els seus contactes amb alts càrrecs de la sanitat catalana amb l’objectiu que l’Hospital de Móra tingui una gestió més propera als seus interessos (del territori, clar) i, per altra banda, molta gent de la Ribera es pregunta per què el seu malestar escrit, apunta cap a la CUP i, en canvi hi ha silenci cap a CiU, ERC i ARA Reus.
En la mateixa línia, també es pregunten per què el seu silenci contra el model sanitari que el seu partit potencia i que sabem que, de mica en mica, està destruint la sanitat pública per afavorir les mútues i privats, per molt que ara moltes no estiguin actives o gaire actives a la Ribera. Més d’un lector ja ens entendrà i és que tenim molt a dir en aquest aspecte, tots plegats. En relació a l’article que vam publicar amb anterioritat a aquest, li recomanem que intenti analitzar i diferenciar el que fa referència a vostè d’allò que no. La confusió la crea vostè mateix al buscar arguments inexistents sota una interpretació interessada amb l’únic objectiu de fer-se la víctima, una tècnica molt utilitzada en l’òrbita convergent.
Des de la CUP veiem en l’actual crisi econòmica i l’inici del procés constituent català l’oportunitat de començar de nou però, com ja vam dir en el darrer article d’opinió, això no és qüestió de la CUP (ni del conjunt dels partits), és una qüestió que depèn en primera instància de tota la ciutadania, i on els treballadors i treballadores de la sanitat pública han de ser el motor del canvi.
La proposta que vam portar dimecres a Móra, i que portarem en els propers mesos arreu de Catalunya, passa per iniciar aquest procés de debat constituent, però sense oblidar, els problemes del dia a dia i la crua realitat de cada centre sanitari. Hem de vetllar pels drets dels treballadors, hem de vetllar pels drets dels usuaris i, en resum, hem de vetllar pel deure de l’administració.
L’Hospital de Móra continuarà sent gestionat durant els dos propers anys des de Reus. Com estem fent des de fa cinc anys (quan vam entrar a l’Ajuntament de Reus) continuarem insistint en la participació del territori. De moment, en la propera reunió del Consell d’Administració ja hi haurà un representant dels treballadors. També tenim el deure de treballar plegats, per garantir no sols el bon funcionament de l’Hospital, sinó que encara sigui millor.
Dimecres passat vam plantar la llavor d’aquesta nova etapa. Ara hem de veure com aquesta proposta de treball pot anar creixent i prenent força. Els partits polítics i la ciutadania de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat hi tenen tot a dir. Però, perquè això sigui possible, cal establir un debat obert i sincer. No valen falsos “processos participatius” dirigits cap a un punt concret perquè no volem sortir del foc per caure a les brases. Cal fer radiografia de la situació actual (no sols de Móra sinó del sistema sanitari català) per fer una aposta que representi l’inici d’un canvi de concepció i funcionament del model, que cada dia es fa més evident que fa aigües per tot arreu. I hem de ser capaços de construir el suport necessari perquè al costat del zoo comencin a produir-se canvis.
Sumem?
David Vidal Caballé és regidor de la CUP Reus i membre Consell d’Administració de GECOHSA.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics