Dijous, 20 de Juny de 2024

Responsabilitat, realisme i ambició

06 de Novembre de 2023, per Manel Muñoz

La ciutadania de Reus va demanar a les urnes un canvi polític per a la transformació de la ciutat. Atents a aquesta voluntat, des del Govern de Reus impulsem un projecte basat en tres eixos: ser referents en governança, posant a les persones al centre; fer de la ciència i la innovació motors de creixement econòmic; i treballar per una ciutat verda i sostenible.

Avancem en les tres direccions des del primer dia, com queda manifest en l’Acord de Govern, el Pla d’Acció Municipal 2023-2027 i, també, en els pressupostos i les ordenances fiscals de 2024 aprovats en el Ple del 27 d’octubre.

No són compromisos, són fets. Habitatge: Hem adjudicat la construcció de 132 habitatges de protecció oficial a Mas Iglesias (els primers 100% públics en 12 anys); i l’any vinent intervindrem al barri Fortuny amb 1,38 milions d’euros. Educació: Construirem una nova escola bressol municipal, la primera en 15 anys, i ampliem la dotació en beques menjador. Via Pública: L’any que ve dedicarem 2 milions d’euros a posar al dia parcs, jardins, enllumenat, mobiliari urbà, jocs infantils, asfaltat, etc; i crearem una brigada d’intervenció ràpida.

Són respostes a reivindicacions ciutadanes, com també ho son ampliar el pressupost de seguretat ciutadana; millorar l’atenció ciutadana, construir el pavelló del Molinet, millorar els centres cívics i el servei de transport públic municipal... Per no allargar-me, recordar que el Pla d’Inversions 2024 supera els 25 milions d’euros, un esforç històric.

El pressupost reflecteix el compromís del govern amb la demanda ciutadana de transformar la ciutat. Compartim visió: Reus no pot quedar ancorada en la paràlisi dels darrers anys. Hem de pensar la ciutat en gran, aprofitar oportunitats i mirar el futur amb ambició i la convicció de recuperar el lideratge que a Reus li pertoca. La ciutadania va expressar la seva voluntat a les urnes, i des del govern estem complint amb el nostre compromís.

Tenim un encàrrec de la ciutadania; i l’hem traduït en un projecte de futur. I aquest compromís és indissociable de la responsabilitat que tenim amb la ciutat i el seu futur. Vivim un moment clau i ens cal prendre decisions. Mantenim la ciutat en una paràlisi que ens fa perdre terreny o mirem el futur amb ambició transformadora? Tenim clara la resposta, i estem convençuts que el gruix de la ciutadania de Reus també.

L’Ajuntament Reus no és aliè a la situació que viu la resta d’ajuntaments: en els darrers anys s’ha incrementat el cost dels serveis bàsics. Paguem més per fer exactament el mateix, ras i curt. I això ens suposa un repte; un repte compartit al que hi fem front amb informació, transparència i dades, lluny d’arguments populistes que sovint dominen aquest debat.

Apujar impostos no és una decisió fàcil, encara que sigui una decisió justificada i que la majoria d’ajuntaments també s’hagin vist obligats a fer-ho. Els comptes reflecteixen l’impacte econòmic dels conflictes bèl·lics, la crisi energètica, l’augment de l’IPC (12,7% en 2 anys), o l’augment dels tipus d’interès pel BCE (4,5% a setembre de 2023).

Els pressupostos també donen resposta a necessitats de finançament derivades de factors de caràcter local. En primer lloc, els compromisos adquirits en l’anterior mandat (5,6 milions d’euros). En segon, la necessitat d’ajustar tant la plantilla de treballadors com el pressupost dels organismes autònoms i les empreses municipals a una dotació realista d’acord a les necessitats (2,6 milions). Per últim, la voluntat del govern de millorar i crear nous serveis com la brigada d’intervenció ràpida (1,7 milions).

En resum, 9,9 milions d’euros de necessitats de finançament. En conseqüència, afirmar que l’Ajuntament de Reus té una economia sanejada és manipulació o desconeixement. Una cosa és controlar el deute i una altra és poder cobrir les necessitats amb els ingressos actuals. Perquè se m’entengui millor: una cosa és que una família pagui i redueixi la hipoteca i una altra que li quedin prou recursos com per omplir la nevera, pagar la llum o omplir el dipòsit del cotxe.

Com deia abans, no prendre la decisió d’apujar impostos comportaria mantenir la ciutat en una paràlisi que no ens podem permetre i que la ciutadania no vol. Al contrari, insisteixo, la ciutadania ha demanat transformació.

Gestionem la ciutat amb realisme i responsabilitat. En aquest sentit, el pressupost prioritza l’atenció a la vulnerabilitat, manté bonificacions i subvencions a famílies i entitats i s’ha dissenyat amb criteris de progressivitat i redistribució.

En definitiva, els comptes per al 2024 són un exercici de responsabilitat i realisme, ambiciosos, gens continuistes, alineats amb el PAM 2023-2027, orientats a la millora dels de serveis i amb un esforç d’inversió històric per  transformar la vida de les persones, transformant la ciutat. Un pressupost amb doble mirada: escolta activa i pensar en gran.

Manel Muñoz és regidor de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govren de l'Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Arturo de Reus  07 de Novembre de 2023

GESTIONAR EL DINERO PUBLICO...

Sr. Manel Muñoz, gestionar el dinero público no solo es aumentar los impuestos, eso lo sabe hacer hasta un tonto. ¿Usted de economía que sabe? Porque viendo su formación profesional, carece de formación económica, sin embargo es abogado, tiene master en derecho... Pero de contabilidad ni zorra idea, y bien a darnos lecciones de presupuestos, buena gestión. Usted es un buen profesional en su materia jurídica, pero eso de gestionar dinero, no tiene ni idea al menos que sepamos, igual tiene un master en Contabilidad y Gestión sin saberlo, o de esos que se dan por las Universidades como ha ocurrido como algunos compañeros suyos de partido, y otros...
No voy a extenderme más, simplemente dedique sus horas de Concejal a la buena gestión con el uso del dinero público, se lo agradeceremos, pero por favor no nos venga con sermones, en los programas municipales, naaadieee dijo de subir impuestos, y a los 100 días, hablan no subir, de menospreciar al pueblo, y a los que han depositado la confianza en ustedes...

Reportatges