Diumenge, 24 de Gener de 2021

A Reus, noves maneres de moure’ns

Les ciutats d’arreu, també Reus, han passat per un procés de pacificació del trànsit brusc i sobtat a causa de la irrupció de la COVID 19 i el confinament de la població. Tanmateix, la greu situació que vivim també ha tingut efectes positius an alguns aspectes: la mobilitat a la xarxa viària de la Generalitat ha caigut entorn al 60% i també la contaminació atmosfèrica ha baixat entorn al 50% a la nostra ciutat.

Malgrat els efectes negatius d’aquesta aturada -que són evidents-, hem de veure l’oportunitat esperançadora que aquesta situació ens brinda per avançar en el nostre dret a viure la ciutat amb qualitat. Hem començat a prendre més consciència de com està estructurat el repartiment de l’ús de la via pública, de quina qualitat tenen els espais públics del nostre entorn, de quina manera ens movem i per a què.

Reus pot i ha d’avançar cap a una mobilitat més sostenible, cap a un ús més just i equitatiu de l’espai públic i cap a una estructura urbana més naturalitzada que millori l’accessibilitat a zones verdes de tota la ciutadania. Anant més enllà del seu aspecte físic, que ara estem valorant des d’una perspectiva renovada, podem reflexionar sobre qui i com utilitzem l’espai públic: per anar a l’escola, a treballar, a fer gestions, a comprar, al metge, per jugar, per fer esport, per relacionar-nos, per prendre un cafè, per gaudir d’un espectacle... Tots aquests actes quotidians han de ser transformats per a que mantinguin un impacte positiu sobre la mobilitat i l’ús que fem de l’entorn urbà de la nostra ciutat.

Quan el desconfinament ho ha permès, molts de nosaltres ens hem calçat les vambes per sortir a caminar o hem agafat la bicicleta per fer una ruta, i ho hem viscut com una necessitat gairebé fisiològica. Doncs bé, amb la certesa que necessitem aquests hàbits de mobilitat i accedir a espais de qualitat per a la nostra salut, ara cal que el futur de la nostra ciutat ho garanteixi.

Marina Berasategui és regidora d'Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Dr Francis  12 de Maig de 2020

un article profunt

quanta raó...quina profunditat d'anàlisi , sort que no calen gaires qualitats, si més no literàries, per ascendir sent part del petit grupet d'amigues del cole.

Reportatges