Dissabte, 17 d'Abril de 2021

Sisplau, una resposta

18 de Juliol de 2019, per Xavier Guarque

Sempre que hi ha eleccions sorgeix una qüestió que es van repetint, i que, sempre, reclama el seu paper al Tribunal Constitucional, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, o qualsevol d'aquests ens, teòricament, reguladors de la legalitat de les accions polítiques.

Quan es presenten, i es fan públiques, unes candidatures, amb uns noms concrets i uns programes electorals amb un punts clars i concisos, sembla que ser votats amb tota normalitat no sigui questionable, i que els vots que puguin rebre han de tenir tota la validesa i la seva immediata activació a tots els efectes.

Filant tot el prim amb què sembla que actua la Junta Electoral Central (que, per altra banda, és el que ha de fer), no sembla massa explicable que, després que l'electorat hagi emès el seu vot es puguin deixar sense valor determinats d'aquests vots. Si, finalment, passa això, com es pot justificar davant dels ciutadans que lliurement han exercit el seu dret? Són les eleccions un joc que, segons com, és immaculadament seriós i segons com és una autentica broma, si no queda un determinat resultat? I quan passa això, quin rigor i legitimitat tenen els resultats, les majories, els pactes de govern post-electorals?

La validesa dels vots emesos, i de la seva majoria parlamentària, ja van quedar en entredit el 2015, encara més descaradament es va poder observar el 2017 en les forçades per Rajoy, organitzades per fer govern qui no ho va aconseguir, i, a les eleccions europees del 2019, és quan el despropòsit ha adquirit dimensions més inacceptables. S'ha pogut votar, amb tota normalitat, tres candidats que, havent rebut la confiança de més de dos milions de ciutadans electors, però no hi ha manera que puguin prendre possessió i ocupar els seus escons legítims al Parlament Europeu, doncs no hi són a la llista enviada per Madrid. Si, finalment, no podrien exercir, per què es van poder votar?

Sisplau, una resposta que pugui ser entenedora per a tothom, especialment pels qui encara creuen que el seu vot és, a la vegada que una obligació, la satisfacció pel deure complert, allò que fa sentir ciutadà amb veu i vot.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges