Dijous, 18 d'Abril de 2024

Un nou model de governança a Reus

24 de Setembre de 2018, per Andreu Martín

Coincidint amb el Dia Internacional de la Democràcia del passat 15 de setembre, investigadors de la New York University publicaven un article sobre el 'CrowdLaw', un moviment que vol impulsar processos de participació ciutadana en l’àmbit legislatiu, que permetin aprofitar el coneixement dels ciutadans en la creació de lleis i, així, millorar-ne la qualitat. El model, que ja apliquen alguns països com Finlàndia o Brasil, sorgeix de la hipòtesi que les institucions públiques funcionen millor quan estimulen el compromís ciutadà.

I és, precisament, en base a aquesta hipòtesi, que el dia anterior havia centrat la meva intervenció en la presentació de la candidatura per Reus a les eleccions municipals del 2019. Salvant les distàncies, perquè en un ajuntament no es fan lleis, em mou la il·lusió de revolucionar la manera de fer política local, implicant la ciutadania, per tal que els grans projectes puguin ser treballats i consensuats de forma compartida.

Reus reclama un canvi de governança urgent en tots els àmbits i cal aprofitar el coneixement ciutadà per millorar la manera de fer política. La societat civil, empresaris, botiguers, sindicats, associacions veïnals, entitats de tota mena han d’aportar les seves idees. No parlo de simples processos de participació ciutadana. Vaig més enllà. Parlo d’obrir espais compartits a l’hora de prendre decisions, detectar necessitats, afrontar problemes, trobar solucions, etc. Només així podrem fer una política adequada a les demandes dels reusencs i reusenques.

Ara més que mai cal escoltar la veu de la ciutadania, governar per les persones però amb les persones. Reus té moltes potencialitats i, probablement, la més important és el seu capital humà. La seva gent. El meu compromís és que l’Ajuntament treballi de la mà d’aquest capital humà per fer que les iniciatives i reptes de la nostra gent siguin escoltats, acompanyats i ajudats per una administració pública moderna, professional, competent, reconeguda i alineada amb un projecte compartit de ciutat.

I la primera tasca serà l’elaboració d’un pla estratègic actualitzat que concreti aquesta visió compartida de la ciutat i el seu paper en el territori a 10 anys vista. Definirem el nostre futur com a comunitat, on volem anar i com ho farem. Ens caldrà il·lusió, passió, compromís i dedicació. Ens hi posarem a l’inici del mandat, perquè no es pot treballar sense un pla d’acció concret i ben definit. La ciutat disposava d’aquest projecte, però l’actual govern l’ha ignorat. És hora de reivindicar aquest esforç col·lectiu i cooperatiu i actualitzar aquella diagnosi, visió, objectius i propostes d’actuació.

Tornarem a posar les persones al centre de l’acció política. Aquest serà l’element clau per tornar a fer de Reus la ciutat d’oportunitats, emprenedora, dinàmica i capdavantera que històricament ha estat i que ens hem de conjurar perquè torni a ser.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pedro  27 de Setembre de 2018

no queremos nuevos modelos

ya los hemos tenido al mando del ayuntamiento demasiados años, no queremos mas inventos

Enric  26 de Setembre de 2018

No los necesitamos

A los socialistas no los necesitamos, ya tenemos de experiència de como las gastan,en la etapa que mandaron en el ayuntamiento fue una pesadilla, fueron unos prepotentes, nos dejaron endeudados con las grandes movidas que hicieron, nada que ya sabemos como se las gastan, no tienen ningun credito politico y los reusenses tenemos memoria

Amapola  25 de Setembre de 2018

Aixó, Aixó...!!!

Per ser alcalde cal presentar-se, primera condició. La segona és sortir elegit. La tercera és tenir majoria, i la quarta és poder formar govern. Doncs bé senyors, exposin el seu programa: pactin unes prioritats municipals i les exposen a la societat perquè per mitjà de la participació les aprovin, i novament se sotmetin al poble, a la societat plural.

No em val això que si surto alcalde faré el que no faré, perquè cal complir amb aquestes quatre variables, i després cal pactar amb altres partits. Seria això fer política de veritat. Compromís, és el que volem, no nyaps. Però no, ens aferrem a la butaca i al sou, a viure de la sopa boba, ja m'han votat, sóc el representant del poble ...! "I un rave". "Pactes sí, però no a canvi de cadires i diners. Pactes sí, a l'eficàcia i bona gestió social i municipalista ".

A les municipals cal parlar del municipi, la gestió municipal, les millores socials de proximitat ..., com gestionar els diners públics, la seva distribució, la transparència, la resta em sobra. M'agradaria que algú sabés interpretar i desgranar els ingressos i les despeses anuals que hi ha a l'ajuntament, desglossats per conceptes, per veure la diferència entre el flux d'entrades i sortides. Una gestió transparent municipal en tot el seu sentit, per aquí hauria de fonamentar la gestió municipalista, cenyir-se el programa, sense embuts: "trucant al pa, pa; i al vi, vi "; ha de ser clar i res més, el compliment del programa i la gestió van unides.

I els recordo a tots (no només al Sr. Martín): "Tota decisió política comporta l'econòmica, generalment". Un municipi, repeteixo un cop més, necessita gestió, resultats, dedicar els diners públics per a tota la societat civil i plural que es té; fer gestió de proximitat, el malbaratament i l'engany no ens serveixen. ¡VISCA REUS!

Pere V.  25 de Setembre de 2018

No és possible . Continuen mentint.

L'entre tots ho farem tot no ha funcionat mai. Entre tots no farem res. I menys amb "líders" de pacotilla com vostè i els seus seguidors. Ja n'hem tingut prou a Reus d'experiments,Innovas i altres pamplines . Deixin d'enganyar miserablement els electors. El país de les meravelles d'Alícia no ha existit mai. i déu ens lliuri que vostès tornin a rascar poder a la ciutat. Sort que aviat els perdrem de vista.