Aquestes últimes setmanes, els estudiants de la demarcació de Tarragona, com en molts altres territoris, hem acabat el primer període d'exàmens. Són dies que requereixen moltes hores d'estudi i dedicació per tal de poder assolir amb èxit els resultats d'uns mesos de treball continu.
Un estudiant (en el cas particular d'un universitari com jo), estudia una mitjana d'entre unes dues i quatre hores diàries durant el període lectiu, xifra que sol augmentar en període d'exàmens fins a arribar a dedicar unes vuit o deu hores diàries en aquest últim període.
En el meu cas particular (i comú entre molts altres estudiants), tinc la costum d'estudiar a la biblioteca de la meva universitat (Universitat Rovira i Virgili, la universitat pública de Tarragona), un lloc on et pots concentrar amb total tranquilitat i on a la vegada tens al teu abast un bon nombre de llibres i documentació per si en algun moment necessites fer-ne ús.
Fins aquí, tot sembla anar sobre rodes. El problema arriba un dissabte pel matí. M'aixeco, faig un bon esmorzar i em disposo a començar amb la meva sessió d'estudi a dos quarts de 9 del matí, sessió que s'allarga fins les 2 del migdia, per dinar i a les 4 de la tarda tornar-mi a posar fins les 8 del vespre. Em planto a dos quarts de 9 a la porta de l'universitat, on m'adono que els dissabtes, la biblioteca roman tancada (cosa que em fa pensar 'a veure si és que els dissabtes els estudiants paren l'estudi').
Marxo de l'universitat, direcció a algun lloc on poder estudiar. La pròxima parada la faig a la biblioteca Xavier Amorós, o biblioteca pública de Reus (que tot i no tenir una aula exclusiva per l'estudi, pots estudiar amb tranquil·litat). Allà em passa quelcom semblant. L'horari d'obertura no es fins les 10 del matí, tancant a dos quarts de 2 i reobrint entre les 5 de la tarda i les 8 del vespre. Com pot ser que una biblioteca tingui el mateix horari d'obertura que un establiment comercial?
Després d'aquest intent frustrat de trobar un lloc on poder estudiar fora de casa, començo a buscar informació, amb la finalitat de trobar un lloc on poder estudiar amb la màxima comoditat possible. El resultat i conclusió després de tot, és el següent:
Considerem que dels estudiants que s'estan formant a la demarcació de Tarragona, al Baix Camp i al Tarragonès hi ha aproximadament una població de 442.000 habitants, dels quals, uns 330.000 (un 74,6%) tenen estudis de primer, segon grau o ensenyament universitari. Deixant de banda els estudis de primer i segon grau, tenim que uns 35.000 habitants de les dues comarques estan realitzant estudis universitaris (un 8% de la població total).
Si em fixo amb el document de pressupostos del 2011, publicat per l'Ajuntament de Reus, es pot veure que entre les inversions públiques d'aquest darrer any hi destaca el nou edifici Tecnoparc, o el que seria el mateix, el nou palau de fires i congressos de Reus, en el qual s'han invertit 43,8 milions d'euros. És un edifici que encara que la gent no ho recordi, reemplaça l'antiga fira de congressos situada a l'avinguda Sant Jordi, reformada amb un cost de milions de pessetes uns anys abans de la seva demolició.
A nivell objectiu no entenc el perquè d'aquest canvi de situació (segur que algú em pot donar un bon argument). Si l'edifici es trobava en bon estat, la seva utilitat era òptima i, en el cas que s'hagi canviat la seva ubicació pel simple fet de contruïr un centre comercial, no ha sortit massa bé l'estrategia, ja que, com en moltes altres zones del nostre país, tenim una bona estructura de formigó i acer inacabada, i a saber per quants anys més.
Una altra de les inversions que m'ha cridat l'atenció (i no pel fet de que s'hi destini tant de capital, perquè pel tipus d'edifici que és, a simple vista es veu que requereix aquest tipus d'inversió), són els 5,1milions d'euros que es destinen a l'Hospital Sant Joan, un hospital revolucionari i pioner quant a tecnologia i equipaments. Caldria qüestionar si és el millor lloc i moment per posar en funcionament unes instal·lacions que requereixen tanta inversió i manteniment. Tot i així, no qüestionaré si són unes bones o males inversions per a unes instal·lacions tant complexes.
El que realment intento transmetre en aquest article és que mentre es duen a terme inversions d'aquest tamany, hi ha una part de la població, més concretament els estudiants de Reus, que no tenim un lloc o unes instalacions on poder dedicar el temps d'estudi, on poder realitzar treballs en equip, en conclusió, un espai on poder dur a terme les nostres obligacions com estudiants que som. Qualsevol persona que trobi irrellevant aquesta opinió em podria contestar que si ja tenim la universitat amb els seus espais i horaris, que si ens podem quedar a casa estudiant... però també es podria haver conservat l'antic palau de conrgressos, es podria haver construït un hospital més ordinari...
Per tant, res més que reivindicar el dret de poder demanar uns espais i equipaments on poder dedicar les nostres obligacions com a estudiants, un espai on poder-hi estar les 24 hores (encara que només sigui en períodes d'exàmens), sense la necessitat de moure't a un altre municipi per poder gaudir d'aquestes facilitats, ja que existeixen biblioteques i aules d'estudi a altres poblacions i demarcacions que ofereixen un servei ininterromput de les seves instal·lacions.
A la pàgina web de Reus (www.reus.cat) es defineix la població de la ciutat com: "Són el seu actiu principal, el capital humà que teixeix l'entramat productiu, els qui configuren la fesomia de la ciutat i els qui enriqueixen l'activitat social i cultural", i crec que cada un dels seus habitants pot estar d'acord amb aquesta definició. Per tant crec que com a ciutadà, estaria bé escoltar petites crítiques com aquesta, per tal de poder fer entre tots una ciutat millor.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics