Dimecres, 06 de Novembre de 2024

Prim, un personatge de cel·luloide i tinta

El Centre de Lectura inaugura les Jornades d’Història sobre el general amb una exitosa assistència a la projecció de la pel·lícula dels anys 30

14 de Març de 2014, per Isabel Martínez
  • Projecció de la pel·lícula Prim, aquest dijous

    Isabel Martínez

  •  

  •  

  •  

  •  

Amb la projecció de l’esperat film Prim rodat per un dels pioners del cinema espanyol, José Buchs, a principis dels  anys 30, el Centre de Lectura va donar ahir  el tret de sortida a les Jornades d’Història sobre el polític i militar reusenc que continuaran divendres i dissabte i en les quals participaran, entre d’altres, historiadors tan prestigiosos com Josep Fontana (UPF) i Borja de Riquer (UAB).

La pel·lícula -que s’inicia el 1843 durant l’aixecament militar contra la regència d’Espartero i acaba amb la mort de Prim el 1870- va estar espigolada de rumors i murmuris de reconeixement per part del públic assistent, especialment durant els minuts inicials en els quals es van poder contemplar escenaris locals com la plaça del Castell, la plaça de la Sang, el carrer de la Racona, el campanar, la plaça de Prim i la plaça dels Quarters, actual Llibertat, en els quals es van gravar les escenes de la pel·lícula. En aquest sentit, la gran expectació creada pel llargmetratge va motivar també que la projecció es pogués seguir no només des de la sala d’actes sinó també des de l’annexa sala Fortuny que van quedar atapeïdes de curiosos que volien contemplar la pel·lícula.

Considerat com un film de propaganda monàrquica, l’estrena de Prim va coincidir el 1931 amb el govern del general Dámaso Berenguer -l’anomenada 'dictablanda' després de la dictadura de Primo de Rivera-a escassos mesos de la proclamació de la II República. Tot i que diversos mitjans de comunicació de l’època com Diario de Reus o La Vanguardia parlen que el públic de la ciutat va acollir favorablement la pel·lícula i que va ser un èxit, el cert és que la crítica cinematogràfica de diaris com Les Circumstàncies, portaveu d’Acció Catalana, no va ser gens favorable i la va tillar “de realitat antiartística i lamentable”.

A banda de la projecció cinematogràfica, el Centre de Lectura ha inagurat també una mostra bibliogràfica relacionada amb Prim i ha presentat un opuscle en el qual es troben gairebé un centenar de referències de llibres relacionats amb el general. Aquest llibret aplega fons de l’ateneu reusenc, de la biblioteca Xavier Amorós i de l’Institut Municipal de Museus de Reus.

Durant la seva presentació pública, Mercè Costafreda, una de les coordinadores de les Jornades d’Història organitzades pel Centre de Lectura, ha explicat que les obres relacionades amb el polític i militar reusenc es poden dividir en quatre grans grups: les apologètiques d’autors que van quedar fascinats pel personatge; les relacionades amb la mort tràgica i la recerca dels assassins; les novel·les i les d’història que ja ben aviat des de la seva mort es van interessar pel tema i han estat en bona part base d’investigacions actuals. En base a aquesta rica bibliografia i a les circumstàncies de la seva vida i obra que la tinta i el cel·luloide han retratat tan profusament, queda clar que Prim continua sent, dos-cents anys després del seu naixement, tot un personatge.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

pel·lícula general prim jornades història centre lectura reus reusdigital
pel·lícula general prim jornades història centre lectura reus reusdigital
pel·lícula general prim jornades història centre lectura reus reusdigital
pel·lícula general prim jornades història centre lectura reus reusdigital

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics