Divendres, 16 d'Agost de 2024

Carlos Brull: «De la gestió de la pandèmia, n’hem après a marxes forçades»

16 de Juny de 2021, per Marià Arbonès
  • Carlos Brull és el batlle de Falset

    Cedida

A l’equador del seu mandat, hem entrevistat l’alcalde de Falset, Carlos Brull (Falset, 1975), perquè faci un balanç d’aquests dos anys de govern. Superar els efectes de la pandèmia i de la nevada, del gener d’enguany, han estat els reptes més complicats per a Brull i el seu equip de govern en aquest període. Així ho admet en l’entrevista, però també hi deixa entreveure que aquests dos episodis no han alterat el dia a dia de la gestió municipal ni la planificació del futur. N’és un exemple, la seva posició ferma sobre la transició energètica.

- Faci un balanç d’aquests dos anys de mandat, que deurem coincidir que ha estat marcat per la Covid-19.

- Efectivament, el mandat ha estat marcat per la pandèmia, i això ha fet que unes administracions properes com són els ajuntaments hàgim hagut de treballar molt amb coses a què no estàvem acostumats, una gestió sobrevinguda de la qual hem après a marxes forçades. A més, els ajuntaments tenen el seu dia a dia, que no hem deixat de banda. Han estat dos anys marcats per la gestió de la pandèmia, la resta de temes municipals i el treball de planificació dels projectes de futur de Falset.

- Gestionant la salut, com a premissa, en una pandèmia que ha posat en dificultats l’economia de la població. És complicat, això?

- Sí, ho és, perquè ha estat una novetat. Havíem d’informar bé la població, i això exigia una sèrie de reunions amb Salut, el Procicat i Protecció Civil que hem articulat periòdicament i que després hem transmès als falsetans i falsetanes pels canals adients.

Vull afegir que va ser molt trist l’episodi viscut a la residència de gent gran Les Vinyes, a la qual la pandèmia va afectar considerablement. Des de l’Ajuntament, i amb totes les instàncies implicades, vam respondre-hi com calia.

- Un altre maldecap important ha estat la nevada del gener d’enguany.

- Abans ja havíem tingut el Glòria amb els aiguats, i el gener, la nevada. Feia molts anys que no havia nevat d’aquella manera, i els gruixos de neu ens van complicar molt poder arreglar els talls de llum i resoldre la mobilitat al poble i a les masies. Ara bé, ho vam gestionar com millor vam saber i crec que la població ho ha valorat positivament. Al cap de pocs dies, i gràcies també als veïns, vam poder restablir la normalitat.

La nevada també va ocasionar l’enfonsament de la teulada de la fàbrica Fermator, que finalment serà reconstruïda, i vam treballar perquè Falset fos declarat zona catastròfica, cosa que va possibilitar que les despeses provocades pel Filomena tinguin el seu retorn econòmic al cent per cent.

- Quan va ser elegit alcalde parlàvem d’una sèrie d’aspectes que, segons vostè, calia millorar al poble. Un era l’abastament d’aigua. Què s’ha fet, en aquest tema?

- Seguim treballant en el Pla de restitució territorial amb Acuamed i pressionem perquè s’avanci. La pandèmia també ha afectat el procés, però ens consta que s’està avançant; lentament, però, per sort, no està aturat.

- Parlem de les obres i els equipaments que s’han dut a terme en aquests dos anys i que estaven en el seu programa.

- Dins del Pla d’acció municipal, que és una eina de la Diputació de Tarragona, ara hem fet els serveis higiènics de l’absis del castell i el vial saludable de la carretera de Reus. En el ple passat vam aprovar una partida pressupostària i el plec de clàusules per licitar les obres de la piscina municipal i la pista multiesports perquè hi hagi més llocs on fer esport. A això cal sumar l’arranjament del carrer Vallmoreres i la font del Batlle. A causa de la pandèmia vam haver d’adequar les terrasses dels bars, cosa que ha servit per endreçar de “manera amable” l’avinguda de Miquel Barceló.

- Un altre tema important és la creació d’empreses al municipi.

- La pandèmia ha afectat sectors com el de la restauració o el vinícola. El teixit productiu del Priorat està centrat en el món agrari, la restauració i l’enoturisme. A Falset creiem que cal diversificar l’economia, i per això fa poc vam aprovar unes modificacions en ordenances fiscals que bonifiquen l’ICIO, l’IBI i l’IAE per captar empreses i fomentar llocs de treball estable.

Per ajudar el comerç també hem fet els “vals compra”, que els van anar molt bé en una època molt complicada per a ells. La situació laboral a Falset no és del tot dolenta, però, com a tot l’Estat espanyol, és complicada.

El sector vitivinícola està millorant per l’obertura de la restauració. En aquest sentit, no hem deixat de celebrar la Fira del Vi, si bé l’hem hagut d’adequar a les circumstàncies. L’any 2020 es va fer telemàticament, i enguany s’ha fet amb presència dels visitants als cellers de la comarca.

- La instal·lació d’empreses a Falset i al Priorat té una relació molt estreta amb el paisatge. Fa pocs dies ha estat notícia que una empresa que hi volia instal·lar dos macroparcs solars no ha pogut fer-ho.

- Falset, com la comarca i com bona part del país, necessita una planificació cap a la transició energètica. Falset no diu que no a la transició energètica, perquè no nega que hi hagi un canvi climàtic i una emergència climàtica. Hem de facilitar que cada vegada depenguem menys de les antigues maneres de consumir, però nosaltres diem no als parcs fotovoltaics de gran extensió, perquè no creiem que aquest sigui el camí. A més, el nostre planejament urbanístic no permet aquesta mena d’instal·lacions a les zones rústiques.

El Priorat ja té feta una planificació des de fa gairebé trenta anys en la qual l’espai agrari i el paisatge són molt importants per al seu desenvolupament. Vam fer uns informes per al·legar que els macroparcs eren desfavorables per al paisatge, el món agrari i el teixit productiu. El consistori va presentar un recurs de reposició a la ponència d’energies renovables per evitar que en el futur emeti informes favorables a aquesta mena de projectes si no tenen en compte el territori i la seva afectació.

Falset i la comarca volen potenciar la transició energètica d’una altra manera: fa uns dies, en una jornada sobre medi ambient, vam explicar les comunitats locals energètiques; tenim una reunió per impulsar una cooperativa local energètica, i aquest any l’escola Antoni Vilanova tindrà instal·lacions de plaques solars que li permetran l’autoconsum, a més d’una pantalla al passadís perquè els nens puguin saber el consum energètic que s’està fent. A més, enguany també instal·larem quatre punts de recàrrega ràpida per a cotxes elèctrics a l’Euterpe. Nosaltres pensem que aquestes instal·lacions més reduïdes són la via, i, sobretot, comptant amb la participació ciutadana.

- En la primera entrevista que li vaig fer com a alcalde també recordo que em va dir que tenia un bon equip de treball per afrontar el mandat, referint-se als regidors. Després, Junts es va incorporar al govern. És vostè un alcalde de treballar amb consens amb tots els grups municipals?

- Amb el portal de transparència; amb les reunions que fem; a través dels mitjans de comunicació, com els canals de l’Ajuntament; amb les comissions informatives amb els punts que aniran al ple... Falset és un poble on ens trobem fàcilment pel carrer i ens comuniquem. Continuo dient que hi ha un equip fantàstic. Hi ha hagut la baixa de Núria Borràs, per motius personals, i ha entrat Robert Coll. Els vull agrair molt la seva gran feina.

- Potser em dirà que ara no és el moment de dir res sobre això, però sí que li vull preguntar si es presentarà a la reelecció el 2023.

- Em sento content, còmode, animat i fort. D’ara a llavors, no sé què passarà.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges