Dimecres, 31 de Juliol de 2024

L'home que va captar Cabacés i els seus veïns amb una càmera

24 d'Octubre de 2021, per Marc Busquets Obré
  • La mostra es pot veure fins al febrer de l'any que ve

    Cedida

Fins al 6 de febrer es podrà visitar l'exposició fotogràfica Cabacés i la seva gent, a partir de les fotografies de Josep Bosch Miró al museu Miquel Montagud de la mateixa localitat prioratina.

La mostra reuneix la reimpressió de més d'un centenar de fotografies de l'autor fetes entre les dècades dels anys 50 i 70, la majoria a Cabacés i alguna en algun punt emblemàtic de la comarca del Priorat. 

La fotografia d'un temps de canvi



De la selecció de les imatges se n'ha encarregat el fill del fotògraf, Martí Bosch, qui en els darrers anys s'ha encarregat de recuperar el material a partir de l’escaneig constant del fons de negatius. El conjunt de fotografies que nodreix l’exposició "mostra la part central d’un segle XX que, després dels conflictes bèl·lics d’abast internacional de la primera meitat, ja transitava decididament cap a la modernitat", segons s'apunta des de l'organització.

A Cabacés, i a d’altres nuclis rurals, la mecanització era llavor d’oportunitat i canvi, però també de pèrdua, transformació o substitució de moltes maneres de fer, de conèixer, de relacionar-se o de vestir, que fins llavors havien estat la norma. Bosch Miró va tenir la càmera preparada justament en aquest moment de canvi.

Precisament, les seves fotografies són fruit de les seves estades sovintejades a Cabacés i esdevenen una crònica "única i singular" d’aquest període, en què una fotografia podia captar un món que s'acabava, i un altre tipus de fotografia, que podia mostrar nova maquinària agrícola, l’obertura de carreteres o l’arribada de nous balls, en el vessant social i lúdic.

En aquest cas, l’exposició mostra aquesta doble mirada fotogràfica del Josep Bosch, la del cronista i la de qui endevina quins canvis i transformacions arribaven a Cabacés per romandre-hi.

El fons de negatius de Josep Bosch Miró ha permès la recuperació d’unes 2.000 fotografies fetes al poble prioratí de Cabacés, i d’unes 5.000 fotografies més fetes en altres indrets de Catalunya, en especial a Barcelona, també durant un període de transformació i ebullició de la ciutat.

Soldat, dibuixant i un apassionat de la ràdio



Josep Bosch Miró va néixer l'1 d’agost de 1920 a Barcelona i va ser l’únic fill d’en Martí Bosch, nascut a Sant Vicenç de Montalt, i de la Maria Miró, nascuda a Cabacés. Es va formar a Barcelona, a l’Institut-Escola, col·legi de valors alineats amb els ideals de la República. De caràcter curiós, des de jove, la seva afició era aprendre i saber-ne més de tot allò que li interessava: física, química, botànica, o història.

Havent après anglès, francès i italià, es disposava a marxar a Anglaterra a treballar de mecànic, poc abans de l’inici de la Guerra Civil. L’esclat del conflicte li ho va impedir. Per contra, poc temps després, només amb 17 anys, va ser reclutat com a soldat de la Lleva del Biberó i va participar a la batalla de l’Ebre, on hi va fer els 18.

Durant la guerra, va esdevenir el dibuixant oficial de la Divisió Líster, alguns dels seus dibuixos fets des del front, també es poden veure a l'exposició.

Ja d'adult, va treballar en una fàbrica de filatures mentre compaginava la feina amb diverses aficions, una de les més destacades, la fotografia. Una altra passió de Bosch va ser la ràdio; així, va ser un dels fundadors de la Unión de Radioaficionados Españoles. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges