Se sol dir que el nostre és un país de vi, tot i que a poc a poc la cervesa artesana guanya adeptes i quota de mercat. Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ja hi ha desenes de petits productors, i molts municipis organitzen fires i tastos de manera habitual. La capital del vi, Falset, és la seu de la particular Zythum, elaborada amb mel de Gratallops i most de raïm del Priorat. "Som uns romàntics. Volíem que la nostra cervesa tingués els elements que ens regala la terra", exposa l'enòleg reusenc Gerard Llauradó, un dels socis fundadors d'un projecte que es va iniciar set anys enrere. Els seus còmplices van ser Jordi Alonso i Baco Estramil. Ara se'ls ha unit Magí Batllevell.
4.000 botelles anuals
Ara per ara, la cervesa Zythum es troba en fase de "consolidació". "No hem volgut anar de pressa, sinó que s'ha anat treballant en funció del temps que hem tingut i dels nostres recursos", assenyala l'emprenedor. De fet, l'estratègia de visibilitat del producte passa per oferir-lo directament a alguns establiments del territori, i no pas per la presència en mostres del sector. "Hem optat per aquesta via. A Falset es pot trobar en força llocs, i a Reus també", subratlla. La producció anual és d'unes 4.000 botelles, si bé l'objectiu de 2018 passa per arribar a les 6.000.
I què té de particular, la cervesa Zythum? "No hem estat pas uns pioners, que consti. Sabem que hi ha altres llocs on també s'usa el most del raïm", aclareix. La mel de Gratallops i la flor de Carinyena del Molar hi aporten el seu toc especial. Aquesta birra falsetana està feta a partir de dues fermentacions. La primera, amb flor de vinya i, la segona, amb mel i most de raïm. Tot plegat produeix una delicadada aroma i un sabor "equilibrat, fresc i amb caràcter". Els experts recomanen maridar-la amb formatge o tot tipus d'embotits.
Cultura cervesera
Per als impulsors de la cervesa Zythum, l'auge del sector, "més enllà d'un 'boom', significa alguna cosa més". D'alguna manera, diu Llauradó, "hi ha un canvi d'hàbits i una cultura cervesera cada cop més sòlida". S'han concebut habitualment com rivals, o fins i tot com si el consum d'un d'aquests béns exclogués el de l'altre. "No és el cas, i nosaltres en som un bon exemple. Sempre hem estat vinculats al món del vi, però ens agrada la cervesa i vam voler iniciar aquest projecte", manifesta l'enòleg.
Dels orígens, a l'actualitat. De la mescla, a la riquesa de gustos, textos i olors. "Volíem un nom que tingués una bona sonoritat i que tingués sentit, òbviament", revela Llauradó. Dit i fet. La cervesa artesana prioratina evoca el nom que va rebre aquest beuratge a l'antic Egipte, segons les fonts elaborat a partir d'una vella recepta sumèria. Cervesa abans de la cervesa, tal i com la coneixem nosaltres. Essència de la terra, al capdavall.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics