Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Clam a favor del «Manifest de Reus» en contra del despoblament rural

27 de Maig de 2021, per
  • Una imatge de l'acte

    El Círcol

La gravetat de la problemàtica del despoblament rural va molt més enllà del que ens podem imaginar. És una problemàtica que també afecta les ciutats i especialment, a una com Reus que és una capital intercomarcal amb un extens territori d'influència que pateix la diàspora dels seus habitants. Conservar i tenir cura del territori és essencial i per això cal ensenyar als nens a estimar la terra. Aquests són part dels punts del que aquest dimecres es va batejar com a "Manifest de Reus", una proposta llençada durant la presentació del llibre d'Anton Monner 'El despoblament rural', a 'El Círcol' de Reus.

L'escriptor gandesà ha fet públiques una sèrie de dades per tal que la població agafi consciència del problema de despoblació tot recordant que ara fa un segle la Terra Alta tenia més població que la ciutat de Tarragona i ara, la capital, multiplica per 12 la població de la comarca de Gandesa.

Ha assenyalat que un 70% del territori està perdent població, el mateix 70% que només compta amb el 10% de la població del país. Vivim en un procés de centralització de la població en les capitals. A tall d'exemple ha explicat que Espanya és com una campana on la població es concentra en la perifèria marítima i a Madrid, que en seria el batall; la resta està buida.

Però més enllà d'exposar la gravetat de la situació, Monner aporta tot un seguit de solucions que impliquen subvencionar els treballs agraris per aconseguir fixar població jove amb possibilitats de guanyar-se la vida dignament i això incentivaria d'altres negocis paral·lels. També ha incidit en la necessitat de disposar de bones comunicacions, tant digitals com terrestres, tot criticant la deficient xarxa ferroviària existent.

Ha exposat els casos de la Granadella i Prat de Compte com a exemples de petites poblacions que han aplicat polítiques demogràfiques interessants que els ha permès, no tan sols mantenir la població, sinó, fins i tot augmentar-la en el cas de la Granadella.

Monner ha indicat que cal iniciativa política per implementar les mesures necessàries. Per això ha demanat la creació d'una conselleria o una direcció general capaç de donar resposta a aquesta problemàtica, però el primer pas ha de ser l'elaboració d'un manifest per conscienciar tothom de la gravetat del problema. Un manifest que podria ben bé sortit de la nostra ciutat i que fos capaç de capitanejar aquesta lluita que ens ha de beneficiar a tots.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha recollit el guant i ha demanat més implicació de la Generalitat, com també ho ha fet l'expresident de la Diputació, Josep Mariné, que ha considerat que "el nou president de la Generalitat hauria d'haver estat present en aquesta presentació" per conèixer les propostes de Monner.

També han assistit a la presentació Antonio Sanz i Manuel Gimeno, portaveu de "Teruel Existe". Representant a un dels territoris més afectats per aquest problema han incidit en la urgència de prendre mesures urgents perquè molts pobles poden desaparèixer ben aviat si no es fa alguna cosa. La veïna comunitat de l'Aragó és un dels territoris més centralitzats, ja que la meitat de la població viu en una sola ciutat, Saragossa.

A l'acte, a més, han assistit, Carles Luz, alcalde de Gandesa, Mireia Font, tinent d'alcalde de la Seu d'Urgell implicada en el projecte Odisseu, Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Salvador Miralles, impulsor de la Fonda Miralles d'Horta de Sant Joan, Jordi Just, president de la cambra de Comerç de Reus i els expresidents de la Diputació, Josep Mariné i Josep Poblet. L'acte ha estat presidit pel vicepresident tercer de la Diputació, Adam Tomàs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges