La
regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus farà, al llarg de les properes quatre setmanes, un
estudi de la qualitat de l’aire a la ciutat amb la col·locació de
25 punts mesuradors de concentracions d’òxids de nitrogen (
NO2) "per tal de poder realitzar un mapa de la qualitat de l’aire" al terme, segons ha exposat aquest matí de dimecres el regidor del ram,
Daniel Rubio. Per fer de l’estudi s’ha contractat la consultora ambiental
4sfera Innova SLU, per un valor de 6.200 euros. Dels resultats se'n poden derivar una sèrie de
mesures correctores i "hàbits saludables" a implantar, s'ha avançat.
Els punts de mesura, ha precisat Rubio, es localitzaran en diferents
zones amb influència del trànsit rodat i en
altres "més pacificades" per als vianants, per tal de tenir una "imatge representativa" de tota la ciutat i "ser capaços d’aconseguir un plànol de concentracions de NO2". En aquest sentit, des del consistori s'ha apuntat que es consideren punts de trànsit aquells que estan ubicats a menys de 10 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats. Els punts de fons urbà (les àrees "pacificades") són aquells situats a més de 25 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats (poden ser parcs, places, zones de verd o carrers per vianants).
Mapa dels punts de mesura de la qualitat de l'aire en diferents indrets de Reus Foto: Cedida
“Aquest estudi ens ajudarà a avaluar les zones de la ciutat que reben més impacte ambiental degut a trànsit per tal de poder-ne estudiar les causes i implantar canvis si és necessari per millorar la qualitat de l’aire i per tant la qualitat de vida de la ciutadania que hi habita”, ha explicat Rubio.
L’estudi serà
incorporat al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que actualment està en redacció i que "proporcionarà informació de valor sobre els punts on seria millor ubicar sensors ambientals per poder fer el seguiment pertinent, així com també valorar l’efectivitat de les mesures de pacificació del trànsit preses a la ciutat i de la futura Zona de Baixes Emissions que s’instaurarà a Reus pròximament", ha conclòs el regidor.
Per part seva, i des de
4sfera Innova SLU, Anna Ripoll ha exposat com funcionen els mesuradors. Els dosímetres passius que s’utilitzen són del tipus Palmes i mesuraran durant un període de quatre setmanes. La seva resolució temporal és igual al període de mesura, és a dir, que els resultats obtinguts són la mitjana del període que han estat exposats.
Els dosímetres passius estan considerats un
mètode indicatiu, i per tant les dades que s’obtenen
no són de referència però tenen una garantia de qualitat que permet comparar els resultats amb la legislació de referència. En el cas de NO2, la legislació de referència (Directiva 2008/50/CE) estableix que la mitjana anual no pot superar els 40 µg/m3.
Ripoll ha indicat que l'última recomanació de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) baixava aquesta mitjana anual a 10 µg/m3. "Aquesta tècnica ha estat validada i utilitzada en nombrosos estudis arreu del món, i a Catalunya mateix", ha dit. Els dosímetres passius consisteixen en un tub petit, a l’interior del qual hi ha un reactiu químic que absorbeix el gas contaminant pel qual ha estat dissenyat. El transport del gas contaminant fins al reactiu químic es fa per difusió de manera passiva, sense bombes que en forcin el transport.
Entre altres indrets del terme, els punts de mesura seran al Mercadal, al tomb de ravals o per l'entorn del parc de Sant Jordi. Es col·locaran a una alçada superior als 2,5 metres, per evitar possibles bretolades.
Imatge d'un dosímetre, a la plaça del Mercadal Foto: Marc Busquets
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics