Divendres, 29 de Març de 2024

Daniel Recasens: 'No hem vingut a destrossar res, però fa falta projectar la cultura que volem'

El nou regidor exposa les línies del seu projecte en una entrevista a Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio

02 d'Agost de 2019, per Redacció
  • Recasens, a la Casa Rull, en l'entrevista amb Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio

    LANOVA Ràdio

El nou regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, atén Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio en una entrevista conjunta per analitzar les línies estratègiques del projecte que ERC té en aquesta àrea per a la capital del Baix Camp. L'impuls d'un consell amb la participació del teixit local, els festivals artístics i el futur d'alguns equipaments són entre les qüestions abordades al llarg d'una entrevista amb el director de l'emissora, David Fernàndez, i el cap de redacció d'aquest mitjà, Marc Busquets. "No hem vingut a destrossar res, però creiem que fa falta projectar la cultura que volem", precisa el número 2 de Noemí Llauradó a l'hora d'analitzar la gestió feta abans de la seva arribada. 

Tot seguit resumim algunes de les aportacions més destacades de Recasens. Al peu d'aquesta peça podreu escoltar l'entrevista sencera, tot clicant el corresponent reproductor

Primers dies de gestió

L'estrena de Recasens com a nou regidor de l'àrea es va produir durant els actes festius de Sant Pere. Des de llavors, apunta, s'ha reunit amb representants de diverses entitats de la ciutat "que volen saber on anem". En tot cas, precisa que serà més endavant quan podrà començar a perfilar algunes de les seves estratègies, "perquè hi ha actes programats d'abans, el que ens lliga una mica, d'entrada". 

Model del PDeCAT i model d'Esquerra

Socis en l'anterior mandat i en l'actual, PDeCAT i Esquerra han escenificat en diverses ocasions les seves diferències en gestió cultural. "No hem vingut a destrossar res, però hem dit de manera clara i ferma que fa falta projectar la cultura que volem". "Volem saber amb què comptem, i volem que hi entri a prendre part tothom", assenyala sobre el paper que han de tenir les entitats i grups de la ciutat. "Només podrem fer-ho encabir tot, a la cultura, si tothom hi pot dir la seva". 

Pel que fa a les prioritats al capdavant de Cultura, i si bé sense precisar terminis, Recasens es planteja impulsar un Pla d'acció municipal en l'àmbit i un Consell de la Cultura. Sobre aquest últim, matisa que "no serà un consell de savis, sinó un ens que ens permeti integrar tothom i que ens serveixi per saber com cal fer segons què, i la seva valoració posterior".  

Sobre el paper del PDeCAT a la regidoria en el mandat 2015-2019, Recasens opta per no valorar "directament" la línia del govern anterior. "No som oposició i no ens pertoca a nosaltres fer una crítica ferotge sobre el que s'ha programat abans o no. Hem dit què ens ha semblat bé i què no, i continuem dient el que volem millorar. La línia que hi havia abans era la que era", raona. 

Activitats d'estiu

Sobre l'oferta cultural de Reus un cop arriba la calor, "i si hagués de donar una resposta personal, diria que la programació és relativament justa", en part pel pressupost existent. "La Festa Major ens pren gran part de l'energia i del pressupost, però concerts com el d'Els Catarres marquen la idea que hi ha d'haver activitats generalistes que combinin amb altres més intimistes", explica. "Hi ha activitats, ajustades al pressupost, i a la gent que ara és a la ciutat", afegeix, tot avançant a la col·laboració entre regidories per fomentar altres iniciatives culturals i lúdiques per a la temporada, tot citant d'exemple el cicle Fil musical. 

Grans esdeveniments i festivals

"La nostra aposta no va cap a festivals grandiosos que busquen una projecció de ciutat que avui falta saber quina ha estat", respon el regidor quan s'aborda en la conversa sobre projectes culturals del tipus 'Reus, Ciutat de la música 2018' o la capitalitat catalana de l'exercici anterior. "No apostem per grans esdeveniments amb grans noms, perquè suposa posar tots els ous en una cistella i després es fa difícil d'avaluar" el pòsit que poden deixar a la ciutat, relata el republicà.

"Si volem fer arribar la cultura a molta més gent i democratitzar-la, difícilment ho aconseguirem amb grans esdeveniments amb entrades a preus elevats", segueix. No podem programar per satisfer els gustos d'alguns; hem de programar per a tothom. No es tracta, posem per cas, de quin teatre ni quina música li agrada al nou regidor. Del que es tracta és de programar perquè tothom, en un moment o altre, tingui accés a la cultura. I els grans festivals van poc, en aquesta línia", subratlla. 

A banda, i pel que fa a la creació i la producció cultural local, el regidor explica que cal establir una sèrie d'estructures que permetin que "els creadors d'aquí puguin tenir espais on expressar el que fan, i que a més això ens aporti un retorn". Tot plegat ho vincula a les residències per a artistes, una proposta electoral d'Esquerra. "El que cal buscar és que gent de fora arribi a la ciutat i que es faci una mena de taca d'oli per a la nostra gent", descriu.

En aquesta línia, posa d'exemple el Trapezi. "Hem organitzat molts anys el festival, però quantes produccions pròpies tenim?", es pregunta per demanar una reflexió sobre "què estem fent amb el circ, a Reus". "Hem de pensar quin pòsit deixen les coses que fem, i les residències artístiques busquen això", acaba. 

Organismes i equipaments

Sobre el futur d'alguns dels equipaments i instal·lacions culturals de la ciutat, i en concret sobre el funcionament del Centre de la imatge Mas Iglésias (CIMIR) i Reus plató, Recasens admet que el projecte d'aquest "s'està treballant" i que "a dia d'avui no hi ha un lligam clar" que podria arribar a establir-se amb l'Escola de cinema de Reus (ECIR), manifesta el regidor quan és preguntat sobre el centre formatiu dedicat al setè art. En tot cas, "la col·laboració publicoprivada i fer més gran la cultura a Reus és el nostre objectiu", afirma. 

Pel que fa als museus municipals de la ciutat, aquest apunta que "formen part de la cultura de la ciutat, són espectaculars i enfortir les persones que hi són i la feina que s'hi vulgui fer és una prioritat" en el mandat que comença, tot avançant de passada "injeccions importants a nivell pressupostari"

Finalment, i preguntat pel futur del consorci del Teatre Fortuny, Recasens revela que "la nostra voluntat és que la Generalitat hi torni a ser. Tenir-la fora debilita. Treballarem perquè s'hi tornin a sumar", conclou. 

Escolteu l'entrevista: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics