Divendres, 29 de Març de 2024

El 20% dels morts en accident de trànsit del primer semestre del 2015 tenien més de 65 anys

El Govern engega un programa de voluntariat encarat a reduir la sinistralitat de les persones grans

16 de Juliol de 2015, per ACN
  • Una de les voluntàries, la Pepita, durant la primera xerrada-taller de la campanya 'Mou-te amb GRAN seguretat'

    ACN

L'alta sinistralitat en les persones grans és un fet que preocupa al Govern. Així ho ha posat de manifest el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha recordat les dades dels anys 2013 i 2014 (per parlar d'anys ja tancats). Així, mentre el total de víctimes mortals a la carretera entre els dos anys va disminuir un 22%, si ens fixem en el segment de conductors de més de 74 anys la xifra es capgira totalment fins a un increment del 29%.

Amb aquestes dades al davant ha estat quan els dos departaments, Benestar Social i Família i Interior, s'han posat a treballar colze a colze per tirar endavant la campanya 'Mou-te amb GRAN seguretat'. Tot plegat, tal com ha explicat la consellera Neus Munté, perseguint objectius com "sensibilitzar socialment sobre aquesta qüestió; informar i formar les persones grans; entendre que la conducció, les normes, els vehicles o la xarxa viària han canviat molt en els darrers anys, i que cal actualitzar coneixements per una circulació més segura; o valorar l'expertesa de les persones grans i tenir molt en consideració les seves aportacions al programa per tal d'anar-lo adaptant i millorant progressivament".

Així, una de les particularitats del programa, és que qui porta a terme les xerrades-taller són persones grans. "Podríem haver optat per una fórmula més clàssica, amb experts", ha reconegut Munté, "però són les mateixes persones grans que poden fer aquesta tasca, de formació, coordinació, de donar a conèixer consells i orientacions que puguin redundar en major seguretat", ha celebrat. En el marc d'una prova pilot al Camp de Tarragona, doncs, s'han format cinc voluntaris, i fins a final d'any es preveu que se'n formin una vintena més. Aquests seran els encarregats de realitzar una trentena de xerrades-taller dirigides a unes 900 persones a tot Catalunya al llarg del 2015. La previsió és que al 2016 el programa arribi ja a 3.000 destinataris.

Una de les primeres voluntàries formadores, la Pepita Sanabre, ha explicat la sorpresa amb què es va assabentar de l'alta sinistralitat del col·lectiu de persones grans. "Quan vaig tenir les estadístiques al davant no m'ho creia", ha assegurat. "Sembla que la gent gran hauríem de tenir molta experiència", ha exposat, "però hi juga la pèrdua d'aptituds" com ara els reflexos, la visió, l'oïda o malalties. "Tot això, com que va venint a petites dosis, no te n'adones fins que te'n fan adonar", ha declarat.

Reflexió sobre la periodicitat de les revisions

Tot i que la Generalitat no té competències en aquest aspecte, el conseller Jané ha manifestat que caldria reflexionar sobre la periodicitat de les revisions del carnet de conduir. Que a partir dels 65 anys es facin cada cinc anys "pot ser un perill en un moment donat", ha exclamat. I és que ha assegurat que una persona pot arribar a canviar molt en cinc anys quan té una edat tan avançada (per exemple entre els 85 i els 90 anys). Malgrat que els metges poden recomanar als conductors fer les revisions més sovint, no hi estan obligats. Per això, Jané ha dit que s'hauria d'analitzar aquesta qüestió perquè "les revisions mèdiques es puguin fer amb la periodicitat que en cada moment sigui més aconsellable". "No per fer anar de corcoll ni incomodar les persones grans", ha aclarit, sinó "per ajudar a que tinguem sempre la certesa que està en condicions de conduir", ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics