Divendres, 29 de Març de 2024

El català, majoritari en la retolació dels comerços de Reus

05 de Novembre de 2020, per Redacció
  • Veïns al carrer de Monterols, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

Més del 90% dels rètols informatius dels comerços de Reus s’ajusten a la Llei de Política Lingüística. El català és la llengua amb més presència en la retolació comercial de Reus (48,5%). Els rètols ambivalents, que es poden llegir tant en català com en castellà, i els que no tenen contingut lingüístic representen el 32,4%. I els bilingües o trilingües arriben al 9,6%. Són dades destacades de l’estudi que la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística han portat a terme a Reus en el marc del programa Ofercat, que enguany s’ha estès a 10 noves ciutats, amb 4.525 observacions, i ja ha arribat a 36 poblacions.

L’Ofercat s’inicia l’any 2000, per observar de manera sistemàtica l’oferta lingüística dels establiments comercials de Catalunya, com a base per impulsar-hi accions de foment del català. S’aplica especialment en les zones d’alta intensitat comercial, centres comercials i zones comercials. S’emmarca en l’agenda de foment de l’ús de català a l’empresa i el comerç que, sota el segell genèric 'Català i empresa, ja estàs al dia?', impulsa la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que en fa el desplegament territorial.

Complementàriament, s’impulsa el programa Emmarca’t, adreçat a grans marques i corporacions, i es dona suport a projectes d’empreses i d’entitats de l’àmbit empresarial i del treball.

Resultats de Reus

La sessió de presentació dels resultats de l’Ofercat a Reus s’ha presentat en una sessió en línia, amb representants d’institucions i del comerç local, on també s’han destacat les principals accions que portaran a terme la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística per fomentar l’ús del català al comerç d’aquesta localitat. Ha obert l’acte Daniel Recasens, president del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i regidor de Cultura i Política Lingüística i Educació de l’Ajuntament de Reus.

Hi ha participat també Carles Prats, regidor d’Empresa i Ocupació. La presentació dels resultats i del pla Ofercat ha anat a càrrec, respectivament, d’Albert Fabà, del Consorci per a la Normalització Lingüística, i d’Anna Saperas, directora del CNL de l'Àrea de Reus. En relació amb la resta de ciutats observades l’any 2019, Reus ocupa una posició destacada pel que fa a l’índex Ofercat, al costat de Manresa i Sant Cugat. El treball de camp es va fer el 2019 amb dades de 534 establiments comercials de Reus, amb un mètode basat en l'observació visual de la retolació, l'anotació de la llengua d'inici dels interlocutors i la llengua d'adequació. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  06 de Novembre de 2020

Un excés de marques comercials!

Si donem un tomb veurem com hi ha un excés de rètols amb marques comercials que en molts casos no entenem que diuen. Trobem paraules que tan es poden escriure en castellà com en català. Trobem que s'utilitza el nom o el cognom. Veiem com utilitzen el nom de concessions i franquícies. Hi ha establiments que fan servir paraules pròpies d'altres idiomes. Trobem noms propis actuals, antics i/o de llegenda. De qualsevol manera s'ha avançat molt.