“És una feina de formigueta” explica la cap de la biblioteca del Centre de Lectura, Montserrat de Anciola, respecte el projecte de llarg recorregut que l’entitat reusenca està desenvolupant per catalogar les capçaleres periodístiques històriques de Reus entre els anys 1813 i 1939. Una tasca ingent que recentment ha obtingut una recompensa amb la troballa de dues noves capçaleres periodístiques que s’havien identificat però de les quals fins la data no hi havia constància de cap exemplar.
Concretament, es tracta de les publicacions ‘L’olla dels 13: sortirà cada vegada que la colla fassi foch’ (1899) i la revista ‘La Comarca’ (1902) que tenia una periodicitat setmanal. “Inicialment en teníem referències gràcies al treball de Joan Navais”, lloa de Anciola la feina desenvolupada per l’historiador qui ja les havia identificat a través de repertoris on constava la seva existència sense que s’hagués pogut aconseguir cap número.
Ara, el Centre de Lectura ha localitzat i comprat el número 2 de la primera i el número 1 de la revista a col·leccionistes privats amb l’objectiu d’integrar-les en la seva extensa hemeroteca. Una tasca que busca catalogar i preservar el màxim nombre possible de capçaleres de premsa escrita relacionada amb Reus. En aquest sentit, a l’entusiasme de les noves troballes se suma el fet d’anar completant col·leccions incompletes com, per exemple, la del diari ‘La redención del pueblo’ (1872) de la qual s’han aconseguit nous exemplars recentment.
“És important completar-les perquè formen part de la història local” afirma de Anciola, qui puntualitza que “el dia a dia d’una ciutat no el trobes en un altre lloc que no sigui una publicació periòdica”. En el cas de Reus, la bibliotecària assegura que “si hi havia tantes capçaleres és que a la ciutat hi havia moltes inquietuds”, un fet que es constata perquè únicament Barcelona va superar a Reus en publicacions periòdiques al llarg dels segles XIX i XX.
La necessària digitalització del ‘Diari de Reus’
Tot i que la catalogació de la premsa històrica de Reus que es desenvolupa des de 2015 en col·laboració amb l’Institut Ramon Muntaner no ho contempla, de Anciola aprofita per fer la demanda que es digitalitzi el ‘Diari de Reus’, una de les capçaleres més longeves del periodisme reusenc (1844-1939) i una de les més consultades pels investigadors.
“Seria molt interessant poder fer-ho” perquè, segons diu, l’ús “està fent malbé” els exemplars i d’aquesta forma es podrien preservar en millors condicions a la vegada que els investigadors ho tindrien més fàcil per fer les consultes.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics