Divendres, 17 de Gener de 2025

El consell d'administració de l'Hospital força la dimissió de Jordi Colomer

Els punts més conflictius del pla de reequilibri no s'han votat

29 d'Abril de 2016, per Enrique Canovaca/ Marc Busquets
  • La consellera delegada del Grup Salut, Noemí Llauradó, amb l'encara director general de Sagessa, Jordi Colomer

    Enrique Canovaca

  • Protesta dels treballadors de l'Hospital de Sant Joan, aquest divendres al matí

    Cristina Antillés

  • Protesta dels treballadors de l'Hospital de Sant Joan, aquest divendres al matí

    Cristina Antillés

  • Protesta dels treballadors de l'Hospital de Sant Joan, aquest divendres al matí

    Marc Busquets

  • Cristina Antillés

  • Marc Busquets

  • Cristina Antillés

Nou canvi en la direcció general de Sagessa, i per tant, en la gestió de l'Hospital de Sant Joan de Reus. El consell d'administració del centre sanitari ha reclamat, per unanimitat, que Jordi Colomer posi el seu càrrec a disposició i presenti la dimissió per "pèrdua de confiança", davant el dèficit actual de 3 milions d'euros i el pla de reequilibri presentat aquest divendres. El consell de l'Hospital no pot destituir directament a Colomer perquè aquest està contractat per Ginsa, així que la setmana que ve es convocarà un altre consell d'administració d'aquesta societat per fer efectiu el relleu. Si Colomer no presenta la dimissió, existeix l'opció de cessar-lo.

La marxa de Colomer significa que el principal càrrec de gestió sanitària a Reus haurà passat per fins a quatre mans en els darrers tres anys. Després de la marxa de José Augusto García Navarro, a finals de 2012, es va convocar un concurs que va resultar desert i que va provocar el nomenament provisional de Josep Maria Benet i Arqué. Un any després, el febrer de 2014, Jordi Colomer va agafar les regnes de la direcció de Sagessa, amb l'objectiu de posar un ordre en la gestió que no ha aconseguit. Ara, ha d'arribar un altre gestor.

Els punts més conflictius es deixen fora de votació

Segons ha pogut saber Reusdigital.cat, els dos punts més conflictius per estalviar diners amb mesures internes s'han deixat fora de la votació. Aquests eren el tancament d'un accelerador lineal i la reducció de llits, que suposaria la no renovació d'aquells treballadors que tenen contractes inferiors als sis mesos. La consellera delegada del Grup Salut, Noemí Llauradó, es reunirà dilluns amb el Comitè d'Empresa, que ja havia demanat la dimissió de Colomer, i a més de parlar del cobrament de les DPO'S també es debatrà sobre les mesures internes d'impacte laboral.

D'altres qüestions reflectides en el pla de reequilibri sí que han tirat endavant. Segons ha pogut saber Reusdigital.cat, sí que s'han acceptat els punts referents a no substituir baixes i jubilacions amb tanta freqüència; eliminar les guàrdies dels metges en algunes unitats; demanar que els pacients oncològics de Tarragona i Tortosa que han de fer una prova PET no vagin a Barcelona i vinguin a Reus, o reclamar a la URV, Ginsa i el Pere Mata que paguin la llum, l'aigua i el gas dels espais que ocupen. Caldrà veure si les mesures que depenen d'altres es compleixen i quina és la quantitat final que es podrà estalviar.

Ciutadans es posiciona contra el pla de reequilibri

En un comunicat, Ciutadans s'ha posicionat contra el pla de reequilibri. Segons el seu portaveu, Juan Carlos Sánchez, la majoria de les propostes incloses al Pla "van encaminades a empetitir el nostre Hospital", ja que "impedeixen poder assolir el nivell 5 i ens allunyen de poder construir el Parc Sanitari del Sud de Catalunya". Des de Ciutadans es considera que "la crítica situació econòmica de l'Hospital ve donada no tant per un dèficit en la gestió, sinó per l'elevat endeutament que cal afrontar per la construcció de l'edifici, que va costar el doble del que estava pressupostat".

"Aquest deute fa que no es puguin tirar endavant projectes i que l'Hospital estigui abocat a la fallida", ha manifestat Sánchez, qui ha lamentat que, tal com plantejava el Pla de Reequilibri, "es pretenia carregar els efectes d'aquesta crisi als treballadors de l'Hospital, que són l'actiu més valuós i que ja porten anys patint retallades econòmiques i de personal". A més, ha recordat que si s'aprovessin aquestes noves retallades "al final els més perjudicats serien els ciutadans de Reus, que veurien rebaixar la qualitat de l'assistència sanitària que reben".

Tal com ha destacat el portaveu municipal, per a C's "la possible fallida de l'Hospital és un problema de Salut Pública que la Generalitat ha d'assumir com a propi". "L'Ajuntament de Reus potser podria començar a revertir aquesta situació si la Generalitat pagués al consistori els més de 40 milions d'euros que li deu", ha afegit Sánchez.

El PSC: 'Les mesures més potents no depenen de nosaltres'

Sense entrar a valorar el contingut del pla de reequilibri, la consellera socialista, Sandra Guaita, ha assegurat a Reusdigital.cat que les mesures més importants "depenen d'altres" i "no t'asseguren un equilibri", mentre que aquelles qüestions internes "només se centren en els treballadors". Per tal d'aplicar-les, Guaita considera que cal parlar abans amb el Comitè d'Empresa i fer una negociació.

"Per això nosaltres hem votat en contra de qualsevol mesura que afectés als empleats", ha indicat la socialista, qui ha subratllat que "ja fa més de tres anys que veníem advertint d'aquesta situació". El PSC ha estat força crític amb la gestió de l'Hospital de Sant Joan i ja va alertar dels perjudicis que tindria per Reus el nou sistema de finançament.

Protestes dels treballadors de l'Hospital

Uns 200 treballadors de l'Hospital de Sant Joan de Reus s'han concentrat al passadís i les portes de la direcció del centre, minuts abans de l'inici d'un consell d'administració. A l'espera de reunir-se amb la direcció -finalment hi haurà una reunió dilluns- la presidenta del Comitè d'Empresa, Alícia Martín, mostrava el seu rebuig a les mesures proposades i que va fer públiques Reusdigital.cat, aquest dijous.

"L'empresa continua faltant al respecte als treballadors i al Comitè d'Empresa, d'alguna manera s'ha fet públic el pla d'ajust. Entenem que és un pla per refusar en bloc i tenim un problema greu", ha assegurat Martín. La protesta dels treballadors ha transcorregut sense cap incident remarcable, malgrat que els empleats han mostrat el seu enuig amb la situació, amb crits, picades de mans, i fins i tot, cops als vidres de la sala on s'està duent a terme el consell d'administració de l'Hospital de Sant Joan.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital treballadors hospital de Sant Joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital treballadors hospital de Sant Joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital hospital de sant joan
reusdigital.cat Reus Diari Digital hospital de sant joan
Audios relacionats:
Alícia Martín rebutja 'de ple' el pla de reequilibri de l'empresa

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

j.o.r.d.i  01 de Maig de 2016

i la responsabilitat política ??

Que passa amb els càrrecs polítics que han provocat aquesta situació .. per acció (tripartit) i per omissió o no compareixença (actual equip govern).

Això no es pot tancar en fals.

Cori  29 d'Abril de 2016

RESPONSABILITATS

El poble demana responsabilitat als partits politics que governen en minoria i que no amagin el cap sota l'ala.
PSC el sistema de finançament el van crear quan governaven vostès, convertir diner públic en privat.
El poble demana que es retornin els diners malversats.